Σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το ερχόμενο ή το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος προοιωνίζεται η πρόσφατη συμφωνία πανεπιστημίων και υπουργείο Παιδείας για «τρόικα» που θα αποφασίζει στο εξής τον αριθμό τους, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε ιδρύματος.
Τη συμφωνία ανακοίνωσε προχθές ο νυν υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πάντως ότι είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης να την υλοποιήσει από το ερχόμενο ή το μεθεπόμενο έτος. Συνεπώς, αν η νέα κυβέρνηση έχει κορμό τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η πρόταση θα υλοποιηθεί. Αλλά και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφραστεί δημοσίως υπέρ τη αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, άρα είναι πολύ πιθανό να εγκρίνει την αρμοδιότητα των ΑΕΙ-ΤΕΙ να αποφασίζουν για τον αριθμό των εισακτέων. Οι πανεπιστημιακού έχουν αποδεχθεί να ορίζεται στο εξής ο αριθμός των εισακτέων μέσω μιας συμφωνίας τριών μερών. Τον κύριο λόγο θα έχουν τα ίδια τα ΑΕΙ και αφού τις προτάσεις του εγκρίνει η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ), το υπουργείο Παιδείας θα εγκρίνει τον αριθμό των εισακτέων χωρίς τη δυνατότητα, όπως γίνεται σήμερα, να τους αυξάνει. Το ίδιο θα συμβαίνει και για τις μετεγγραφές. Τι έχουν πει όμως τα πανεπιστήμια ότι πρέπει να γίνει;
Ζητούν η γενική συνέλευση κάθε τμήματος να προτείνει τον αριθμό των εισακτέων που μπορεί να εκπαιδεύσει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές, το ακαδημαϊκό προσωπικό, τους διαθέσιμου προϋπολογισμούς και τις διαπιστωμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας- έπειτα από έρευνα. Η έγκριση θα ανήκει στη Σύγκλητο. Ποια προϋπόθεση βάζου; Ένα τμήμα που διαθέτει έως και πέντε καθηγητές όλων των βαθμίδων να μη δέχεται πάνω από 50 εισακτέους. Όταν διαθέτει πάνω από πέντε καθηγητές όλων των βαθμίδων να δέχεται αριθμό εισακτέων αιτιολογημένα έως 120 και να μπορεί να εισαχθούν περισσότεροι από 120 φοιτητές μόνο με πλήρη και αιτιολογημένη απόφαση και σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου.
Όπως είναι ευνόητο, με τα σημερινά δεδομένα υποδομών και προσωπικού, αν αυτή η πρόταση εφαρμοστεί θα οδηγηθούμε από το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος σε μεγάλη, ίσως και εντυπωσιακή, μείωση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια, εκτός και αν προσληφθούν καθηγητές και υπάλληλοι και ενισχυθούν οι υποδομές, κάτι που μεσούσης της κρίσης μοιάζει εξωπραγματικό.
Από την άλλη, όμως, μια μείωση του αριθμού εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θα προκαλέσει – σε έναν ακόμη τομέα – δυσκολίες προσαρμογής της χώρας μας στην πρόβλεψη της ΕΕ για αύξηση του αριθμού πτυχιούχων στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 200 έχει τεθεί στόχος στις χώρες της ΕΕ για το 2020 το 40% των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών να διαθέτει πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή ισότιμο τίτλο σπουδών.
Τώρα, το πώς θα επιτευχθεί ο πανευρωπαϊκός στόχος αύξησης πτυχιούχων όταν η κρίση στην Ελλάδα οδηγεί σε μείωση εισακτέων είναι ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει σύντομα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ