27-10-16 Με τους ανήλικους κρατούμενους στον Αυλώνα γιόρτασε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Νίκος Φίλης
Στην ομιλία του, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Αυλώνα, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, αφού παρακολούθησε μαζί με παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του Ιδρύματος την γιορτή του σχολείου του Καταστήματος Κράτησης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, είπε:
«Είναι μία ευχάριστη στιγμή. Μία γιορτή όμορφη, όχι μία συνηθισμένη γιορτή ρουτίνας όπως πολλές φορές γιορτάζουμε τις επετείους αλλά μία γιορτή με νόημα. Με συμμετοχή και με νόημα και για τα παιδιά, που ήταν οι πρωταγωνιστές σήμερα, και για τους εκπαιδευτικούς, που είναι οι δημιουργοί αυτής της όμορφης γιορτής. Σε όσους είμαστε εδώ μας έδωσαν μεγάλη χαρά. Έστω και στις δύσκολες συνθήκες μίας φυλακής, γιατί ξέρουμε ότι η φυλακή εξ ορισμού είναι δύσκολη, μπορεί να γίνει όμως αυτή η φυλακή αφορμή ώστε τα παιδιά και οι άνθρωποι γενικότερα να μορφώνονται και να ετοιμάζονται να ενταχθούν στην κοινωνία.
Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τα παιδιά που επαναλαμβάνω ήταν οι πρωταγωνιστές αυτής της όμορφης γιορτής. Και να τους πούμε ότι ο πόλεμος τότε στην Αλβανία δεν ήταν μία μάχη, ένας πόλεμος ανάμεσα σε δύο λαούς, τους Έλληνες και τους Ιταλούς. Ήταν ένας παγκόσμιος πόλεμος που αφορούσε τους λαούς από τη μία και από την άλλη ορισμένες εξουσίες, τον φασισμό.
Ήταν ο πρώτος πόλεμος στην ιστορία που δεν έγινε ανάμεσα σε θρησκείες ούτε ανάμεσα σε έθνη. Ήταν ανάμεσα σε ανθρώπους που ήταν δημοκράτες, αντιφασίστες και ήθελαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και από την άλλη ανάμεσα σε καθεστώτα φασιστικά και ναζιστικά. Χύθηκε πολύ αίμα και νικήθηκε τότε ο Φασισμός και ο Ναζισμός. Αλλά ξέρετε η ιστορία έχει πονηριές και εκεί που δεν το υπολογίζεις ξαναβγαίνει μπροστά σου, στη γωνιά να παραφυλάει. Κάτι που μοιάζει- αν δεν είναι κιόλας- μία σημερινή εκδοχή του Φασισμού ή του Ναζισμού.
Γιατί όπως είδατε και εσείς ο Ναζισμός κυνηγούσε ολόκληρα έθνη και εξαφάνιζε έθνη. Κυνηγούσε τους Εβραίους, τους έκαψε σε κρεματόρια. Κυνηγούσε τους Ρομά που και αυτούς τους έκαψε στα κρεματόρια. Κυνηγούσε κάθε άνθρωπο ελεύθερο και πρέπει να σας πω ότι σήμερα στις κοινωνίες μας ξαναβλέπουμε να βγαίνει μπροστά μας το φάντασμα της ξενοφοβίας. Ο ρατσισμός. Να φοβόμαστε το ξένο. Και οι γονείς και οι παππούδες μας, που αγωνίστηκαν εκεί, μας είπαν να φτιάξουμε μία χώρα δημοκρατίας, που να χωράει όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα σε τι Θεό πιστεύουν, ανεξάρτητα από πού κατάγονται.
Γιατί περίπου κάθε 20 χρόνια στη χώρα μας έρχονται άνθρωποι κυνηγημένοι, απελπισμένοι από άλλες χώρες είτε ελληνικής καταγωγής είτε άλλης καταγωγής. Εδώ μέσα αυτό το μωσαϊκό των πολλών εθνών το βλέπετε. Ζείτε μαζί κι εσείς, με την αρμονική συμβίωση, δηλαδή χωρίς να τσακώνεστε επειδή είναι από άλλη χώρα ο διπλανός σας και πιστεύει σε άλλο Θεό. Αλλά έχετε κοινά προβλήματα, κοινές αγωνίες, κοινά όνειρα. Δίνετε ένα μήνυμα και σε εμάς έξω: να ζούμε αρμονικά. Χωρίς μίσος απέναντι σε αυτόν που είναι διαφορετικός από εμάς. Για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ και τους εκπαιδευτικούς για το επίκαιρο μήνυμα που δώσανε στην επέτειο του 1940. Οι πρόσφυγες, τα εγγόνια των προσφύγων συναντούν τους νέους πρόσφυγες. Και να δώσουμε μία υπόσχεση στα παιδιά από τη Συρία που είναι σήμερα εδώ: Ότι ως χώρα με μικρές δυνάμεις θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να υπάρξει ειρήνη στη πατρίδα τους και να γυρίσουν από την Ελλάδα πιο μορφωμένοι, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, να ζήσουν τα όνειρα τους, να δουν τους δικούς τους και να στείλουν ένα μήνυμα από την πατρίδα τους δικαιωμένοι: ότι μπορούμε όλοι να ζήσουμε σε ένα κόσμο με ειρήνη και δημιουργία.
Θέλω, ακόμη, να σας πω ότι ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετικός από ύμνους άλλων χωρών. Δεν μιλάει για την Ελλάδα, πόσο ισχυρή ή πόσο ξεχωριστή χώρα είναι από όλες τις άλλες. Για παράδειγμα ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου λέει «Αγγλία κυβέρνα τα κύματα». Ο ελληνικός εθνικός ύμνος είναι ο Ύμνος είς την Ελευθερία. Δηλαδή με κάποια έννοια θα μπορούσε να είναι ύμνος όλων των ανθρώπων που αγωνίζονται, που φλέγονται, που πασχίζουν για την Ελευθερία. Έχει λοιπόν αυτή την επικαιρότητα. Όχι μόνο τότε απέναντι στους Οθωμανούς αλλά και σήμερα. Η εξαιρετική ανάγκη της Ελευθερίας.
Σας ευχαριστώ και πάλι όλους, με την υπόσχεση ότι το Υπουργείο Παιδείας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να γίνει το σχολείο της φυλακής σχολείο ελευθερίας. Να γίνει το σχολείο της φυλακής ένας χρόνος και ένα τόπος, όπου θα μπορείτε να ονειρεύεστε τη ζωή σας έξω από τη φυλακή. Ευχαριστώ τη Διοίκηση τη φυλακής και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το μικρό θαύμα που συντελείται εδώ. Και πάλι μπράβο.»
Στην γιορτή παρευρέθησαν ακόμη η Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Ιωάννης Σταλίκας, Γενικός Διευθυντής Σωφρονιστικής Πολιτικής, ο Παύλος Δουλάμης, Συντονιστής Φυλακών και Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Γαρύφαλλος Αρχοντίδης, Τμηματάρχης Καταστημάτων Κράτησης Νέων και Θεραπευτικών Καταστημάτων, η Ευαγγελία Ρόγκα, Τμηματάρχης Εκπαίδευσης και Εργασίας Κρατουμένων, ο Γιώργος Μαντάς, Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού και πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας σχολικής εκπαίδευσης και η Κυρατσώ Σκορδογιάννη, υπεύθυνη παιδείας ΚΕΘΕΑ.