Σε ρυθμούς εξ αποστάσεως διδασκαλίας προσαρμόζεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με στόχο τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο θα διαρκέσει η αναστολή εκπαιδευτικής λειτουργίας των πανεπιστημίων με φυσική παρουσία, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό.
“Αυτή την εβδομάδα διεξάγονται πιλοτικά μαθήματα εξ αποστάσεως. Θέλουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσουν τα μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως και μετά τις 26 Μαρτίου να αρχίσουμε και τα προπτυχιακά με μορφές σύγχρονης διδασκαλίας, γιατί ασύγχρονης είναι εύκολο και είναι κάτι που το πανεπιστήμιο μας διαθέτει ήδη μέσω του ολοκληρωμένου συστήματος Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Compus”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, καθ. Στέλιος Κατρανίδης.
“Κάναμε μια συνάντηση προέδρων και τεχνικών πληροφορικής. Σήμερα έχουμε πρυτανικό συμβούλιο εξ αποστάσεως, αύριο έχουμε σύγκλητο εξ αποστάσεως όπου θα οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες και απαιτούμενες ενέργειες, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν οι Συνελεύσεις όλων των Τμημάτων, πάλι με τον ίδιο τρόπο”, πρόσθεσε ο κ. Κατρανίδης, εξηγώντας ότι “παρότι ο νόμος με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε εξ αποστάσεως και σε προπτυχιακά και σε μεταπτυχιακά όσο διαρκεί το πρόβλημα, εμείς θα περάσουμε και απόφαση συγκλήτου που θα εξειδικεύουμε συγκεκριμένα μέτρα, όπως ποιο λογισμικό θα χρησιμοποιήσουμε”.
Το ΠΑΜΑΚ θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας μέσω του λογισμικού Zoom. “Έχει ανοίξει για χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον κορονοϊό και επιπλέον θα αγοράσουμε και ειδικές άδειες για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα, καθώς υπάρχει ένα όριο στα 100 άτομα και θέλουμε να το ανεβάσουμε, ώστε να μπορούμε να κάνουμε μάθημα και με 200 άτομα. Το σημαντικό είναι να κάνουμε σύγχρονη μορφή διδασκαλίας, γιατί σε ασύγχρονη μορφή ούτως ή άλλως όλα τα μαθήματα όλων των τμημάτων είναι στο Compus, όλες οι διαλέξεις, όποιος θέλει μπαίνει και διαβάζει και παρακολουθεί”, διευκρίνισε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ.
Σχετικά με τη διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου, ο κ. Κατρανίδης διαβεβαίωσε ότι με την ελαχιστοποίηση της φυσικής παρουσίας σε αυτό ταυτόχρονα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού με απολυμάνσεις, διαρκή ενημέρωση, αλλά και με την τοποθέτηση των απαραιτήτων αντισηπτικών σε όλους τους χώρους.
“Κοιτάμε να τρέχουν τα βασικά, για παράδειγμα η οικονομική υπηρεσία φροντίζει για τη μισθοδοσία. Η διακίνηση των εγγράφων γίνεται ηλεκτρονικά. Περιορίζουμε στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις υπαλλήλων από γραφείο σε γραφείο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας”, σημείωσε.
Από χθες το πρωί, όλες οι συνεδριάσεις των Οργάνων του Πανεπιστημίου πραγματοποιούνται με τη χρήση σύγχρονης εξ αποστάσεως επικοινωνίας, ενώ με Πρυτανική Πράξη καθορίστικη φυσική παρουσία για το 40% του προσωπικού και εργασία εξ αποστάσεως για το υπόλοιπο προσωπικό. Επιπλέον συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης του Κορωνοϊού, η οποία βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων προβλημάτων προκύπτουν.