Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών των της Αθήνας ζητούν οι οικότροφοι, που αντιμετωπίζουν τα χρόνια ελλείμματα των εργολαβιών στη συντήρηση των χώρων, τη φύλαξη, την καθαριότητα, ακόμη και τη σίτιση. Εν μέσω εξεταστικών περιόδων και με την Αθήνα να βράζει από τους καύσωνες, η καθημερινότητά τους δεν θυμίζει σε τίποτα τις συνθήκες που διεκδικούν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Πριν από λίγο καιρό, ο Σπύρος Δ., που μένει δύο χρόνια στη Αθηνών, κατήγγειλε στην «Α» τα «σοβαρά προβλήματα» στην ποιότητα του φαγητού. «Δεν τρωγόταν πραγματικά, δεν υπάρχει υποδομή για να παραμείνει καν ζεστό», έλεγε, συνεχίζοντας: «Μερικές φορές λέμε ότι τρώμε κρέας επτά φορές την εβδομάδα και όμως έχουμε πρόβλημα με τον αιματοκρίτη…». Ο Σπύρος, μάλιστα, θεωρούσε εαυτόν από τους τυχερούς γιατί μένει στο Α’ Κτήριο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ). “Στο Β’ Κτήριο, όμως, όπου μένουν άλλοι συμφοιτητές, έχουν πέσει σοβάδες, έχει διαλυθεί η πρόσοψη, οι τουαλέτες είναι κοινόχρηστες». «Γενικώς υπάρχει πρόβλημα στη συντήρηση. Δύο χρόνια που ζω εδώ θεωρώ πως έχει υπάρξει ανεπαρκής σε μεγάλο βαθμό» πρόσθεσε.

Μέχρι προσφάτως, τη συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων στη ΦΕΠΑ είχε, από το 2013, μεγάλη εργολαβική εταιρεία του χώρου. Παίρνοντας τον διαγωνισμό του 2013 και εξασφαλίζοντας συνεχείς παρατάσεις έως το 2016, ο τρόπος με τον οποίο… συντηρούσε τα κτήρια δεν είχε ελεγχθεί. Όταν το 2016 προκηρύχθηκε ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, η ίδια εταιρεία κατάφερε και πάλι να «κερδίσει» τη διαχείριση των υπηρεσιών συντήρησης. Στη συνέχεια, όμως, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού, επικαλούμενη ότι δεν βγαίνει οικονομικά και αποσύρθηκε – το ερώτημα είναι πώς κατάφερνε να… «βγαίνει» τα προηγούμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, αρνήθηκε και η αμέσως επόμενη εταιρεία του διαγωνισμού να συμμορφωθεί με τους όρους. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε και χθες από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, «ματαιώθηκε ο σχετικός ανοιχτός διαγωνισμός μετά από κώλυμα του αναδόχου». «Προκειμένου να καλυφθεί η υφιστάμενη κατάσταση, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αποφάσισε να προχωρήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες σε προσωρινές αναθέσεις για τη συντήρηση εγκαταστάσεων” των εστιών του ΕΚΠΑ (ΦΕΑ, ΦΕΠΑ), των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου (ΝΕΕΜΠ), των εστιών στου Ζωγράφου (ΦΕΖ) και εκείνων της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Με τη διαδικασία αυτή πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες των εγκαταστάσεων τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει νέους διαγωνισμούς για τις παραπάνω εστίες, «με αναθεωρημένες πλέον τεχνικές προδιαγραφές, με σκοπό την αύξηση της ποιότητας σύγχρονων υπηρεσιών και τη μείωση του κόστους και τελικό γνώμονα τη στήριξη των φοιτητών με παροχές για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μέσα στις εστίες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους».

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι των φοιτητών με τον επικεφαλής του ιδρύματος Θεόδωρο Μπλίκα, ο τελευταίος επισήμανε σύμφωνα με την ότι από το 2011, οπότε και μεταφέρθηκαν οργανικές θέσεις, προσωπικό, εξοπλισμός και αρμοδιότητές οργάνωσης και λειτουργίας των εστιών από το τότε Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στα αντίστοιχα ΑΕΙ, η αποκλειστική αρμοδιότητα για προσλήψεις προσωπικού στις εστίες ανήκει σε αυτά.

Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -μεταξύ άλλων-, βάσει του νόμου περί της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, μπορούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2018 «να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου» για τις ανάγκες τους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει. Στο προς κατάθεση νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας προτείνει την απλοποίηση της διαδικασίας σύναψης τέτοιων συμβάσεων. Έτσι, τα ιδρύματα θα μπορούν πλέον, με απόφαση Συγκλήτου, να συνάπτουν απευθείας κάθε σύμβαση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των ειδικότερων αναγκών τους, διά της μεταφοράς κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογισμό τους στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας που διαθέτουν. Αυτό ίσως να είναι μια αρχή για να απομακρυνθούν οι εργολάβοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025