Με παραπομπή στο πειθαρχικό απειλεί εμμέσως τους πρυτάνεις της χώρας ο υπουργόε Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επειδή η Σύνοδος τον κατηγόρησε ότι με φωτογραφικό τρόπο θέλει να αναβαθμίσει σε πανεπιστημιακούς τους διδάσκοντες στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Ανάλογες αιτιάσεις κατά του κ. Γαβρόγλου εξέφρασε η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).
όπως αναφέρει η Καθημερινή πειθαρχική δίωξη είχε προκαλέσει τελευταία φορά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος το 2013 κατά του τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετέπειτα υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη.
Ειδικότερα, η απάντηση του κ. Γαβρόγλου:
«Προκαλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα η υποκρισία που αποπνέει η ανακοίνωση του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων. Η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων καλεί πανεπιστημιακούς που είναι σε εκλεκτορικά σώματα να παρανομήσουν! Μία ακόμη έκπληξη από την Σύνοδο η οποία με την ίδια ακριβώς σύνθεση ΔΕΝ είχε αντιδράσει ούτε στο ελάχιστο όταν τον Φεβρουάριο του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος μετά από δημόσια διαβούλευση σχετικά με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Όπως είναι γνωστό η Σχολή εδώ και πολλά χρόνια απονέμει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, για τους οποίους ποτέ δεν ακούστηκε κάποια αντίρρηση, από ένα προσωπικό με υψηλότατα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα χωρίς οι θέσεις που κατέχει το προσωπικό αυτό να αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακές θέσεις. Άλλη μία πρωτοτυπία του εκπαιδευτικού μας συστήματος που αναγνωρίζει μεταπτυχιακά πτυχία από διδάσκοντες με πολύ υψηλά προσόντα αλλά που δεν έχουν στάτους πανεπιστημιακού. Αυτό το καθεστώς θέλησε να διορθώσει ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και εναντίον του οποίου δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη Σύνοδο. Γνωρίζει βεβαίως η Σύνοδος ότι με ακριβώς τις ίδιες διαδικασίες κρίσεων που θα ακολουθηθούν για το επιστημονικό προσωπικό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, βρίσκονται σήμερα σε θέσεις καθηγητών και αναπληρωτών καθηγητών σε πολλά ΑΕΙ της χώρας.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων κατασκευάζει έναν αντίπαλο -τη δυνατότητα να γίνει η ΕΣΔΥ Πανεπιστήμιο- και μετά ξιφουλκεί εναντίον του. Ο νόμος δεν δίνει ούτε στο ελάχιστο τέτοια δυνατότητα στην ΕΣΔΥ. Γιατί, όμως, δεν είχε αντιδράσει καθόλου σε όλη την διάρκεια από τον Φεβρουάριο και μετά; Γιατί ζητάει την τροποποίηση του νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε; Μήπως επειδή φαίνεται ενάντια σε όλες τις Κασσάνδρες ότι εφαρμόζεται κανονικά; Με ποιο δικαίωμα καλεί πανεπιστημιακούς να παρανομήσουν; Η ακαδημαϊκή κοινότητα γνωρίζει ότι η προτροπή προς τα μέλη εκλεκτορικών σωμάτων να παρανομήσουν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα που διόλου δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό πνεύμα. Είναι, βέβαια, η πρώτη ανακοίνωση του νέου προεδρείου της Συνόδου. Ας ελπίσουμε ότι δεν έχουν ακόμη την πείρα που απαιτείται για ψύχραιμη αντιμετώπιση των πανεπιστημιακών πραγμάτων. Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι θα την αποκτήσουν».
Στην απάντηση Γαβρόγλου ανταπάντησε η ΠΟΣΔΕΔ θέτοντας στον υπουργό τρία καίρια ερωτήματα:
α. Ποιός ή ποιό όργανο αποφάσισε για τη βαθμίδα που θα οριστεί η ένταξη του καθενός διδάσκοντα της ΕΣΔΥ; Είναι γνωστή η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τα Πανεπιστήμια.
β. Όμοια, ποιός ή ποιό όργανο αποφάσισε το γνωστικό αντικείμενο για τον καθένα; Είναι γνωστή η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τα Πανεπιστήμια.
γ. Όμοια, ποιός ή ποιό όργανο αποφάσισε τον ορισμό των συγκεκριμένων ονομάτων στα εκλεκτορικά και όχι άλλα; Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν αρκετά ονόματα που είναι σε περισσότερα από ένα εκλεκτορικά, υπάρχουν άλλα ονόματα με σχετικά γνωστικά αντικείμενα που απουσιάζουν πλήρως ακόμη κι από τα αναπληρωματικά μέλη. Είναι γνωστή η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τα Πανεπιστήμια.