Η ΕΠΑΣ Θερμαϊκού απειλείται με κατάργηση σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο είχε…
ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί από τη βουλή αύριο, αφορά άμεσα ΙΕΚ και ΕΠΑΣ.

Η ανακοίνωση καθηγητών και μαθητών, οι οποίοι σήμερα προχώρησαν σε κατάληψη, έχει ως εξης:

“Σύμφωνα με τις εξελίξεις και το νόμο 4186/2013 οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΑ.Σ) Τουρισμού οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο στις 15.9.2015.
Η απόφαση αυτή έχει ως αντίκτυπο οι απόφοιτοι των σχολών αυτών να χάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και να οδηγηθούν στην ανεργία. Ταυτόχρονα οι καθηγητές και το προσωπικό των σχολών θα χάσουν τις δουλειές τους.

Είναι γεγονός ότι οι απόφοιτοι αυτών των σχολών, από το 1937, τροφοδοτούν και στελεχώνουν επάξια τον κλάδο του τουρισμού σε όλες τις βαθμίδες.
Αυτό που προωθείται είναι εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων(ανειδίκευτοι, μισοειδικευμένοι κλπ) που να μην έχουν εργασιακά δικαιώματα, να είναι φθηνοί και ευέλικτοι. Την ίδια στιγμή στερείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε πολλούς νέους και επί της ουσίας καταργούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τις ΕΠΑΣ και τα ΙΕΚ αλλά και ολόκληρη την τεχνική εκπαίδευση. Ήδη στα εκπαιδευτήρια υπάρχουν ελλείψεις στα υλικά και τις υποδομές και αναγκαζόμαστε να βάζουμε λεφτά από την τσέπη μας για διάφορα ζητήματα όπως εισιτηρια (μη ύπαρξη πάσου), υλικά εργαστηρίων κλπ.

Λέγεται ότι ο Τουρισμός αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας και την ίδια στιγμή το κράτος βρίσκεται στα πρόθυρα κατάργησης της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, γεγονός τελείως οξυμόρο και αντιφατικό. Έχοντας φτάσει σε σημείο πριν το κλείσιμο των σχολών και με το νόμο να βρίσκεται σε ισχύ, δε μένει άλλη επιλογή από την άμεση κινητοποίησή μας μέχρι την κατάργηση του νόμου.

Προχωράμε σε:
Κατάληψη του Εκπαιδευτηρίου Μακεδονίας
Κινητοποιήσεις μαζί με τους καθηγητές μας.

Απαιτούμε:

– Την κατάργηση του νόμου και την επαναλειτουργία των ΕΠΑΣ.
– Την κάλυψη των αναγκών της σχολής σε υποδομές και υλικά.
– Την αναβάθμιση των σπουδών σε όλες τις υπάρχουσες δομές.
– Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και δωρεάν εκπαίδευση.

Καλούμε τον κόσμο της Θεσσαλονίκης να στηρίξει τον αγώνα μας.

Μαθητές – Καταρτιζόμενοι ΕΠΑΣ-ΙΕΚ Μακεδονίας”.

Να σημειωθεί πως οι δευτεροβάθμιες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, όπως αυτή της Περαίας, λειτουργούν από το 1937 και σε Ανάβυσσο, Κέρκυρα και Γαλαξείδι.