Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα αποτελέσουν τον τελικό κριτή στην ιδιότυπη μάχη της Χημείας και της Πληροφορικής που διεκδικούν ισχυρότερη θέση στο νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων το οποίο θα εφαρμοστεί το 2016 για τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου. Τα τμήματα ΑΕΙ θα επιλέξουν σε ποιο εκ των δύο μαθημάτων θεωρούν ότι πρέπει οι εισακτέοι τους να έχουν εξετασθεί. Η διευκρίνιση του θέματος είναι απαραίτητη καθώς οι μαθητές της Β΄ Λυκείου ήδη έχουν αρχίσει την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές του 2016 και πρέπει να γνωρίζουν ποιο θα είναι το τέταρτο μάθημα στο οποίο θα εξετασθούν.
Ειδικότερα, η Αρχή Αξιολόγησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) έστειλε ερώτημα στους διδάσκοντες των περίπου 150 τμημάτων τεχνολογικών και θετικών επιστημών (π.χ. τμήματα Πολυτεχνείων, Φυσικής, Μαθηματικών, Γεωπονικές, Γεωγραφίας) καλώντας τους να απαντήσουν σε ποιο από τα δύο μαθήματα -Πληροφορική ή Χημεία- θα πρέπει να εξεταστούν οι εισακτέοι τους. Οι υποψήφιοι από το 2016 θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία ή Πληροφορική).
Η ΑΔΙΠ έδωσε προθεσμία στα Τμήματα να απαντήσουν έως την 1η Φεβρουαρίου, ενώ η απόφασή της είναι δεσμευτική για τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος θα εκδώσει τη σχετική απόφαση έως τις 15/2. Η απόφαση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις θέσεις εργασίας των καθηγητών στο λύκειο καθώς και στην αγορά των φροντιστηρίων. Για τον λόγο αυτό υπήρξε οξύτατη κόντρα ανάμεσα σε υπουργείο και καθηγητές Πληροφορικής και Χημείας για το θέμα (όταν κατ’ αρχήν η Πληροφορική είχε εξαιρεθεί από τα εξεταζόμενα μαθήματα του νέου συστήματος, και όταν κατόπιν προστέθηκε ως εναλλακτικό μάθημα της Χημείας). Για τον λόγο αυτό υπήρξε πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στις ενώσεις καθηγητών Χημείας (ΕΕΧ) και Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ). Η Ενωση Χημικών ανέφερε ότι τα τμήματα στα οποία οι εισακτέοι θα πρέπει να έχουν εξετασθεί στη Χημεία είναι 150, ενώ η Ενωση Καθηγητών Πληροφορικής αναφέρει ότι τα τμήματα Πληροφορικής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι 75.
Επίσης, η ΑΔΙΠ θα καθορίσει και τον συντελεστή βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, με την τελική απόφαση να πρέπει να εκδοθεί από τον υπουργό μέχρι τις 31 Μαρτίου.