Ερώτηση Γ. προς τους Υπ. Παιδείας, Έρευνας & Θρηκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη

Στην Ελλάδα του 2018 οι ρωτούν πού είναι η Πολιτεία, για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας, τα οποία αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, και ο Υπουργός Παιδείας απαντά, ρωτώντας πού είναι οι φοιτητές! Προφανώς, ο κ. Γαβρόγλου, όταν μιλούσε και πέρυσι για «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», το εννοούσε πλήρως, αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει ή μάλλον δεν θέλει να καταλάβει σε τι ακριβώς πράξεις προτρέπει τους φοιτητές ο Υπουργός Παιδείας. Αυτή είναι δυστυχώς η στάση μιας κωφεύουσας κυβέρνησης, η οποία με την ανοχή που επιδεικνύει συνολικά σε τέτοια φαινόμενα, η κατάσταση στα ΑΕΙ της χώρας δεν μπορεί παρά να χειροτερεύει καθημερινά.

Τις τελευταίες μέρες νέα επεισόδια έκνομων και παραβατικών ενεργειών ήρθαν να προστεθούν στα όσα αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρώτα ήταν η κατάληψη αίθουσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από τη γνωστή πλέον αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», σε σημείο να υπάρχουν διαξιφισμοί με καθηγητές, ανακατάληψη της αίθουσας και εκτόξευση απειλών. Στο ΟΠΑ η απαράδεκτη κατάσταση με τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών εντός του ιδρύματος και πέριξ δεν έχει αλλάξει καθόλου από πέρυσι, χωρίς κανείς να συγκινείται και να αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα καθηγητών, εργαζομένων και φοιτητών. Και σε όλα αυτά προστίθεται και η κραυγή αγωνίας των φοιτητών του ΑΠΘ, που καταγγέλλουν ότι η διακίνηση ναρκωτικών εντός του Πανεπιστημίου έχει τόσο πολύ εκτραχυνθεί, που πλέον φοβούνται ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω θλιβερά συμβάντα, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και Βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου, και Προστασίας του Πολίτη, κα. Γεροβασίλη, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των .

Ο κ. Μαυρωτάς, αφού επισημαίνει την εμφανή αποφυγή του Υπουργού Παιδείας να απαντά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε σχετικές ερωτήσεις για τα φαινόμενα παραβατικότητας στα ΑΕΙ, ρωτά για ποιον λόγο στους πανεπιστημιακούς χώρους δεν μπορεί να ισχύει ό,τι και σε όλη την επικράτεια. Και ειδικά, γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να ασκεί τον ρόλο της για την πρόληψη έναντι σε πάσης φύσεως εγκληματικές ενέργειες. Ζητά συγκεκριμένα στοιχεία, για το πόσες φορές αυτεπαγγέλτως η δημόσια δύναμη έχει επέμβει και αντίστοιχα πόσες φορές οι Πρυτανικές Αρχές των ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΑΠΘ και ΕΚΠΑ με δική τους απόφαση έχουν ζητήσει τη συνδρομή της σε περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών. Εκτός άλλων ερωτημάτων, αναφέρεται και στον αριθμό των πανεπιστημιακών χώρων, οι οποίοι τελούν υπό κατάληψη στα παραπάνω ιδρύματα, ποιοι τους έχουν οικειοποιηθεί και τι ενέργειες έχουν γίνει για την ανάκτηση και απόδοσή τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τέλος, σε σχόλιό του ο βουλευτής του Ποταμιού επισημαίνει: «Πριν καταλήξουμε λοιπόν να βάλουμε τις πολεμικές τέχνες στα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών, ας δοκιμάσουμε πιο απλά πράγματα, όπως π.χ. να εφαρμόσουμε τον νόμο, ώστε να πάψουν να είναι τα Πανεπιστήμια αφιλόξενα για αυτούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας & Θρηκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Απαράδεκτες, επαναλαμβανόμενες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις παραβατικότητας και εγκληματικότητας στους χώρους των ΑΕΙ»

Η κατάσταση με την πάσης φύσεως παραβατικότητα και εγκληματικότητα στους χώρους των Πανεπιστημίων έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πλέον τα φαινόμενα είναι τόσα πολλά που μερικές φορές δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, ενώ η κοινωνία μας κινδυνεύει και σε αυτόν τον τομέα, να υποκύψει στον μιθριδατισμό. Η παραβατικότητα όπως και πιο επικίνδυνες μορφές εγκληματικότητας εξακολουθούν, και μάλιστα σημειώνουν κατά περιόδους εξάρσεις με συχνότερη εμφάνισή τους στα ΑΕΙ τα οποία εδράζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δυστυχώς η «ποικιλία» των έκνομων ενεργειών περιλαμβάνει διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, απειλές και επιθέσεις κατά μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καταλήψεις χώρων, καταστροφές και βανδαλισμούς, ληστείες και κλοπές περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ.

Χαρακτηριστικά της όλης άκρως δυσάρεστης κατάστασης, είναι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα (ξανά) και έγιναν γνωστά τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε διάφορα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), είτε από καταγγελίες μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είτε και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αρχικά έγινε γνωστή η κατάληψη αίθουσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) από μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» τα οποία μάλιστα είχαν διαξιφισμούς και με Καθηγητές και άλλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσωρινά απομακρύνθηκαν από την αίθουσα αλλά τελικά την ανακατέλαβαν. Δυστυχώς η όλη αυτή απαράδεκτη κατάσταση είχε και άλλη συνέχεια με απειλές εκ μέρους της εξωπανεπιστημιακής ομάδας κατά φοιτητικών παρατάξεων, ενώ πριν λίγες ημέρες υπήρξε στην υπόθεση εμπλοκή και ακροδεξιάς ομάδας υπό το όνομα «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση» η οποία βανδάλισε με ναζιστικά σύμβολα τον εν λόγω χώρο, μετατρέποντας το πανεπιστημιακό τοπίο σε αρένα ακραίων στοιχείων.

Επίσης για ακόμη μία φορά γίνεται γνωστή η ντροπιαστική και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) εξαιτίας της χρήσης αλλά και της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών εντός και γύρω από το ίδρυμα, καθώς και της διαρκούς παρουσίας τοξικο-εξαρτώμενων ατόμων πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται είτε σε παραλήρημα είτε δυστυχώς σε ημιθανή κατάσταση, με συνύπαρξη δυσάρεστων οσμών και πάσης φύσεως απορριμμάτων. Όπως και πέρυσι όταν η διοίκηση του ΟΠΑ είχε ενημερώσει πάλι όλους του αρμόδιους αποφασίζοντας εν συνεχεία να διακόψει την εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος (την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017), έτσι και τώρα με το από 18/10/2018 ψήφισμα της Συγκλήτου υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς ακόμα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, για το ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αλλά χωρίς να έχει λάβει καμία ανταπόκριση. Τονίζει τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο ως προς την ασφάλεια, την υγιεινή και την άσκηση των καθηκόντων τους σε σημείο που οι φοιτητές να αποθαρρύνονται να προσέρχονται σε μαθήματά τους και να καθίσταται η λειτουργία του ιδρύματος τουλάχιστον δυσχερής έως και αδύνατη. Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες από φοιτητές οι οποίοι έχουν δεχθεί απειλές από τοξικο-εξαρτημένα άτομα με σκοπό τη ληστεία ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και η απαράδεκτη επί καθημερινής βάσης, εικόνα μπροστά από την κεντρική είσοδο του ΟΠΑ, επί της Πατησίων, όπου μεγάλος αριθμός μικροπωλητών έχουν καταλάβει σχεδόν πλήρως το πεζοδρόμιο καθιστώντας το απροσπέλαστο, με σκοπό την παράνομη πώληση λαθραίων ή προϊόντων «μαϊμού», δίχως την παραμικρή ενόχληση από τις αρχές της Πολιτείας.

Δυστυχώς το θέμα με τη διακίνηση των ναρκωτικών συνεχίζει να αποτελεί τη μεγάλη γάγγραινα και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου οι φοιτητές αλλά και καθηγητές κρούουν εντόνως διαμαρτυρόμενοι, ξανά τον κώδωνα του κινδύνου καθώς δεν μπορούν να ζουν άλλο σε ένα περιβάλλον διακίνησης ναρκωτικών. Μάλιστα το κλίμα φόβου που υπάρχει για φοιτητές και εργαζόμενους στο ίδρυμα αποτυπώνει και ο πρόσφατος προπηλακισμός καθηγητών και δημοσιογράφων από έμπορο ναρκωτικών κατά τη διάρκεια σχετικού ρεπορτάζ.

Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι μεγάλες και διαχρονικές για όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες επέτρεψαν τέτοιες καταστάσεις να εκδηλώνονται και να μετεξελίσσονται υπό την προφανή ανοχή τους. Ωστόσο σημαντική ευθύνη φέρει και η παρούσα Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς με δική της νομοθετική παρέμβαση (άρθρο 3 ν.4485/2017) επέτρεψε τη «δημιουργική ασάφεια» ως προς την ευθύνη επέμβασης της δημόσιας αρχής στους χώρους των Πανεπιστημίων όταν τελούνται παραβατικές και αξιόποινες πράξεις. Μάλιστα η συνολική ανεκτικότητα της Κυβέρνησης στο ευρύτερο ζήτημα της προστασίας του πολίτη αλλά και προς συγκεκριμένες ομάδες που λυμαίνονται τους πανεπιστημιακούς χώρους και τις περιοχές πέριξ, αποτυπώνεται και στη «συμπεριφορά» του νυν Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο οποίος φαίνεται να αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ. Είναι ενδεικτικό ότι σε ερωτήσεις μας με αρ. πρωτ. 6396/601/15-06-2017 και θέμα «Κλοπές εξοπλισμού και περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ», 1128/13-11-2017 και θέμα «Η ανεξέλεγκτη παρουσία τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του Ιδρύματος» και 1355/22-11-2016 και θέμα «Σοβαρές καταστροφές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», ΟΥΔΕΠΟΤΕ λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) πέραν των απαντήσεων του συνερωτώμενου Υπουργείου Εσωτερικών (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη). Δυστυχώς ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί και η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο οποίος μετά τις παλαιότερες δηλώσεις του περί «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος», επανέρχεται διερωτώμενος «πού είναι το φοιτητικό κίνημα, πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη;» σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου για την κατάληψη του χώρου στη Φιλοσοφική Σχολή από τον Ρουβίκωνα.

Με δεδομένο ότι η εξακολουθούσα κατάσταση με φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας σε πολλά από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και ιδιαίτερα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έχει φθάσει στο απροχώρητο, και ειδικότερα όταν αυτά αφορούν την ανεμπόδιστη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Με δεδομένο ότι δεν νοείται χώροι οι οποίοι προορίζονται για ακαδημαϊκές χρήσεις να αφήνονται βορά στις «επιθυμίες» οιωνδήποτε θέλουν να τα «αξιοποιήσουν» για δικούς τους σκοπούς αλλότριους ως προς τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Με δεδομένο ότι διατρέχει κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από συμβάντα βίαιης συμπεριφοράς εξωπανεπιστημιακών ατόμων τα οποία διαβιούν, δρουν και εκμεταλλεύονται παρανόμως τους χώρους των ΑΕΙ.

Με δεδομένο ότι η διατήρηση μιας τέτοιας απαράδεκτης κατάστασης οδηγεί αναπόφευκτα σε περιορισμένη λειτουργία ενός ΑΕΙ και στην εύλογη επιφύλαξη προσέλευσης των φοιτητών στα μαθήματά τους λόγω του αισθήματος ανασφάλειας.

Με δεδομένο ότι τέτοιες εικόνες προσβάλλουν και δυσφημούν την εικόνα των ΑΕΙ της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόσο μέσω της διάδοσης σχετικών δημοσιευμάτων όσο και με την ιδία αντίληψή τους από αλλοδαπούς φοιτητές οι οποίοι φοιτούν στη χώρα μας μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής.

Και με δεδομένο τις πρόσθετες δαπάνες για το ελληνικό δημόσιο για την αποκατάσταση ζημιών από τις φθορές και τις καταστροφές που προκαλούνται στις υποδομές και τους περιβάλλοντες χώρους από ξένα προς τα ιδρύματα άτομα, κόστη τα οποία τελικά επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Συμφωνείτε ότι τα ΑΕΙ και οι πανεπιστημιακοί χώροι είναι και αυτά αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας και της επικράτειας; Εάν ναι, τότε για ποιον λόγο σε μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να ισχύει εντός των ΑΕΙ ακριβώς το ίδιο καθεστώς όσο αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών; Θεωρείτε ότι υφίστανται κίνδυνοι και φοβάστε αποκλίνουσες συμπεριφορές από την επίσημη δημόσια δύναμη του κράτους ως προς την ακεραιότητα διαφύλαξης των ακαδημαϊκών ελευθεριών;

2) Θεωρείτε ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να επιτελέσει την αποστολή της ως προς το σκέλος της πρόληψη κατά της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, και ειδικά στην περίπτωση των αυξημένων αναγκών ΑΕΙ με μεγάλους περιβάλλοντες χώρους (Πανεπιστημιουπόλεις);

3) Πόσες φορές και για ποια συμβάντα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.4485/2017, έχει αυτεπαγγέλτως επέμβει δημόσια δύναμη σε κάθε ένα ΑΕΙ εκ των Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ΟΠΑ, ΑΠΘ και ΕΚΠΑ ξεχωριστά, μετά την εφαρμογή του ν.4485/2017;

4) Πόσες φορές και για ποια συμβάντα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.4485/2017, τα Πρυτανικά Συμβούλια των ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΑΠΘ και ΕΚΠΑ ξεχωριστά, έχουν λάβει απόφαση για κλήση δημόσιας δύναμης στους πανεπιστημιακούς τους χώρους, μετά την εφαρμογή του ν.4485/2017;

5) Πόσοι χώροι και για ποιο χρονικό διάστημα, εντός των ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΑΠΘ και ΕΚΠΑ ξεχωριστά, τελούν υπό κατάληψη από εξωπανεπιστημιακά άτομα/φορείς; Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι διοικήσεις των ΑΕΙ σε συνεργασία με την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης; Σε πόσες περιπτώσεις επιτεύχθηκε ανάκτηση των χώρων αυτών και απόδοσή τους στα ιδρύματα;

6) Θεωρείτε ότι τέτοιου είδους παρεισφρήσεις αγνώστων και ξένων προς την ακαδημαϊκή λειτουργία ατόμων, με κατάληψη χώρων τους, πλήττουν ή όχι τις ακαδημαϊκές ελευθερίες των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας; Θεωρείτε ότι οι χώροι οι οποίοι δεσμεύονται από τρίτους και οι οποίοι προορίζονται κανονικά για ακαδημαϊκές ανάγκες, αποτελεί μία κατάσταση για την οποία η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, και αν ναι ποιες;

7) Θεωρείτε δόκιμο και ασφαλές, καθώς επίσης ότι εμπίπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις αρμοδιότητες των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας πολλώ δε μάλλον των φοιτητών, η αντιμετώπιση διαφόρων έκνομων ενεργειών/δράσεων οι οποίες τελούνται στους πανεπιστημιακούς χώρους; Και αν ναι, με ποιους ακριβώς τρόπους προτείνετε να γίνει αυτό πράξη όταν απέναντι βρίσκονται έμποροι και χρήστες ναρκωτικών, λαθρέμποροι και πάσης φύσεως βιαιοπραγούντες εισβολείς και καταληψίες;

8) Με βάση τις επίσημες εκκλήσεις των διοικήσεων των ΑΕΙ όπως λίαν προσφάτως αυτής της Συγκλήτου του ΟΠΑ, ποιες είναι ή ποιες πρόκειται να είναι οι ενέργειές σας με σκοπό την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών, αλλά και για την αποτροπή παρακώλυσης της ακαδημαϊκής λειτουργίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025