Μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, βράβευσαν αυτούς που τους έδωσαν «δεύτερη ευκαιρία».
Μαθητές και απόφοιτοι των ΣΔΕ (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας), βράβευσαν τους καθηγητές και τους ιθύνοντες της δημιουργίας αυτών σχολείων που μπόρεσαν να τους δώσουν μια πραγματική “δεύτερη ευκαιρία”, μέσω της επιμόρφωσης, στη ζωή τους.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη 28 Απριλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού.
Ο Σύλλογος Αποφοίτων και μαθητών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, μέσω αυτής της πράξεως ιδιαίτερου συβολισμού, βράβευσε του δασκάλους του, αλλά και εκπροσώπους φορέων, που με την αρωγή τους βοήθησαν, με αυταπάρνηση, ακόμα και μέσα στις φυλακές (το ένα από τα δύο ΣΔΕ Κορυδαλλού βρίσκεται εντός του σοφρωνιστικού ιδρύματος Κορυδαλλού) αυτούς τους ανθρώπους, που η ζωή για διάφορους λόγους δεν τους άφησε όταν ήταν νεότεροι να τελειώσουν το σχολείο.
«Η γνώση είναι ελπίδα και η ελπίδα ελευθερία» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων (ΠΕΦΑΣΔΕ), Γιώργος Λαύκας, ο οποίος υπογράμμισε: «Όπου υπάρχει μπορώ, υπάρχει κι ένας νέος δρόμος». Κλείνοντας, ο κ. Λαύκας τόνισε τη σπουδαιοτητα αυτών των σχολείων και ανακοίνωσε τις προθέσεις του για δημιουργία ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού των μαθητών και κάλεσε το Υπ. Παιδειας να προσφέρει την αρωγή του για τη στελέχωση των ΣΔΕ.
«Θα είμαστε στο πλάι όλων όσων παλεύουν για τη μόρφωση» δήλωσε ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, στην εκδήλωση. Το πρώτο ΣΔΕ, άρχισε να λειτουργεί στο Περιστέρι το 2000.
Πρώτη του διευθύντρια ήταν η Ευγενία Τζουμάκα, η οποία σημείωσε: «Οι άνθρωποι της αντίπερα όχθης, μας “υποχρέωσαν” να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπαμε τη ζωή και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Οι μαθητές με τον ηρωισμό τους έδειξαν ότι μπορούν να υπερβούν τον εαυτό τους. Ξεκίνησαν με το κεφάλι σκυφτό και έφυγαν περήφανοι και με αυτοπεποίθηση». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε σύνδεση, μέσω Skype, με Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε Φλώρινα, Πάτρα, Ορεστιάδα, Σπάρτη και Ιεράπετρα με τους καθηγητές να εκφράζουν την υπερήφανειά τους που διδάσκουν σε αυτά τα σχολεία και του μαθητές να τους ευχαριστούν.
Εκτός από τα βραβεία που δόθηκαν στους καθηγητές και δασκάλους των σχολείων, οι μαθητές του ΣΔΕ Κορυδαλλού ετοίμασαν 20 έργα ζωγραφικής. Ειδικά για τον δήμο Κορυδαλλού, φιλοτέχνησαν έναν πίνακα, αντίγραφο της Guernica του Πικάσο, σε μέγεθος αντίστοιχο μάλιστα του προτότυπου έργου. Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με θέμα την ιστορική αναδρομή των ΣΔΕ, που επιμελήθηκε το τμήμα “Δια Βίου Μάθησης”.
Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλίες από μαθητές και αποφοίτους των ΣΔΕ, ενώ ακολούθησε η βράβευση με τα δώρα που έφτιαξαν οι μαθητές του ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού.