Περιδιαβαίνοντας στους θορυβώδεις κεντρικούς δρόμους και τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου δημιούργησαν τα δικά τους κόμικς, εξετάζοντας την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην περιοχή τους. Εφοδιασμένα με μπλοκάκια, στυλό και μολύβια, παιδιά ηλικίας 12-16 ετών κατέγραψαν τις προκλήσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, λειτουργώντας σαν μικροί δημοσιογράφοι.
«Μα είναι Δεκέμβριος, γιατί έχει 26 βαθμούς Κελσίου; Γιατί τόσα κλιματιστικά;», ήταν κάποια από τα ερωτήματα που αποτυπώθηκαν στα κόμικς τους. Η δράση, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, εντάσσεται στο πρόγραμμα Youth Climate Action Fund και υλοποιήθηκε από την Athens Comics Library με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων. Σε ειδικά εργαστήρια κόμικς και δημοσιογραφίας, συνεργάστηκαν με μαθητές από το 60ό Γυμνάσιο Αθηνών και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, χρησιμοποιώντας τα κόμικς ως εργαλείο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για επίκαιρα θέματα. Όπως ανέφερε η Λήδα Τσενέ, ιδρύτρια της Athens Comics Library, στόχος ήταν η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση των νέων για την κλιματική αλλαγή.
«Εδώ και χρόνια πειραματιζόμαστε με τα κόμικς, δίνοντάς τους μια δημοσιογραφική διάσταση», εξηγεί η κ. Τσενέ. «Θέλαμε να φέρουμε τους εφήβους της Αθήνας κοντά σε αυτά που βιώνουν καθημερινά, είτε στο σχολείο, είτε στη γειτονιά, και μέσω των εργαστηρίων να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Συνεργαστήκαμε με μαθητές από το 60ό Γυμνάσιο Αθηνών και το εφηβικό στέκι του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο ρόλος μας ήταν καθοδηγητικός, δείχνοντάς τους πώς να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν κόμικς. Τα παιδιά σκέφτηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και φαντάστηκαν το μέλλον του κόσμου».
Κατά τη διάρκεια της δράσης, η 15χρονη Χάνα από την Αίγυπτο και η 16χρονη αδελφή της Χεντ εντόπισαν αμέσως την αυξημένη θερμοκρασία. «Μας ρωτούσαν αν κρυώνουμε ή αν φοράμε μπουφάν», αναφέρει η Χάνα, σημειώνοντας πως η παρατήρηση αυτή έγινε έμπνευση για το κόμικ της. Η Χεντ, από την πλευρά της, εστίασε στην έλλειψη πρασίνου στη γειτονιά τους.
«Τα παιδιά παρατήρησαν πολλά κλιματιστικά στην περιοχή του Ψυρρή, γεγονός που προκάλεσε έντονο προβληματισμό», σημειώνει η κ. Τσενέ. «Μάλιστα, σε μία ιστορία πρωταγωνιστής είναι ένα κλιματιστικό. Παρόλο που η κλιματική αλλαγή συχνά περιγράφεται με δυσνόητους ή αρνητικούς όρους, τα παιδιά αποτύπωσαν και μια αίσθηση αισιοδοξίας, πιστεύοντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή».
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Athens Comics Library, Βασιλεία Βαξεβάνη, τόνισε πως στην αρχή τα παιδιά δεν είχαν σκεφτεί τις συνέπειες της έλλειψης πρασίνου. «Καθώς περιηγούνταν στις γειτονιές, άρχισαν να συνειδητοποιούν πως η καθημερινότητά τους επηρεάζεται έντονα», εξηγεί. «Μέσα από τα κόμικς κατέγραψαν τις εμπειρίες τους, εστιάζοντας στην οπτική επικοινωνία, που είναι κοντά στη γλώσσα τους. Παράλληλα, μέσα από το ρόλο του δημοσιογράφου, κατάλαβαν ότι η φωνή τους έχει αξία».
Σύμφωνα με την κ. Τσενέ, η έλλειψη πρασίνου και οι αυξημένες θερμοκρασίες ήταν από τα συχνότερα ζητήματα που ανέδειξαν τα παιδιά. «Το σχολικό τους προαύλιο είναι γεμάτο τσιμέντο, κι αυτό ενίσχυσε την ανάγκη για περισσότερα δέντρα και ανοιχτούς χώρους», σημειώνει.
Η Χάνα και η Χεντ στέλνουν το δικό τους μήνυμα: «Είμαστε φιλοξενούμενοι σε αυτή τη Γη. Ας διατηρήσουμε την ομορφιά της για τις επόμενες γενιές», λέει η Χάνα, με τη Χεντ να συμπληρώνει: «Σεβαστείτε το περιβάλλον. Είναι στο χέρι μας να το προστατέψουμε».