: Ο κ. Παπαδόπουλος είναι ιδιοκτήτης εταιρίας με και απορρίφθηκε από τον διαγωνισμό παρόλο που οι μάσκες του πληρούσαν τις προδιαγραφές σε σχέση με το μέγεθός τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι μάσκες του κ. Παπαδόπουλου για παιδιά μέχρι 12 ετών είναι 7×15, που σημαίνει ότι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του υπουργείου αν και το μέγεθός της είναι κατάλληλο για μικρά παιδιά. Όπως είπε «η παραγωγή έγινε γρήγορα και δεν έχουν μέσο όρο για παιδικό νούμερο. Τα παιδικά νούμερα είναι δύσκολα έχουμε μεγάλη ανάπτυξη από τα 12 μέχρι τα 16 έτη».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι μάσκες που πρότεινε για παιδιά είναι δύο εκατοστά μικρότερες από αυτές που δόθηκαν στα σχολεία. «Δεν έφτιαξα μάσκες σε σχέση με την οδηγία, έφτιαξα ένα προϊόν που ήδη υπήρχε και είναι λειτουργικό», επεσήμανε μιλώντας στο OPEN.

Ο ίδιος έστειλε το δείγμα στην ΚΕΔΕ και «αναρτήθηκε στη Διαύγεια και στη σελίδα της ΚΕΔΕ πως οι μάσκες απορρίπτονται λόγω προδιαγραφών. Είναι λειτουργικές και συμμετείχα επειδή θεώρησα πως δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες, δίνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής σε πολύ φθηνή τιμή». Όπως υποστήριξε, σε ένα παιδί άνω των 12 ετών που είναι πολύ αδύνατο του κάνει η παιδική μάσκα. Σε περίπτωση που είναι παχουλό θα υπάρχει κενό στην ενηλίκων και η μάσκα που του κάνει έχει ενδιάμεσο μέγεθος ανάμεσα στην παιδική και την ενηλίκων.

«Η μάσκα έχει μετρηθεί και έχει αναπτυχθεί από εμάς για να καλύπτει το 70% με 80% του πληθυσμού, σε δύο νούμερα, παιδικό και ενηλίκων. Το δικό μου προϊόν, μπήκα σε διαδικασία να είναι λειτουργικό. Ήδη δούλευε στα φαρμακεία, είναι πετυχημένο, έχει πιστοποιητικά πλέον», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τι απαντά ο προμηθευτής που έφτιαξε τις μάσκες γίγας

Στο ζήτημα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους γονείς αλλά και σχόλια στα social media, με δεκάδες φωτογραφίες μικρών παιδιών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους από τις τεράστιες μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία, απάντησε ο προμηθευτής που τις δημιούργησε, Γιάννης Σταθόπουλος. Παράλληλα, για «σοβαρή αστοχία» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο Open Tv.

«Έχουμε να κάνουμε με μία σοβαρή αστοχία. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες… σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων. Χρειάζεται εντατικός έλεγχος» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σπυράκη και προσέθεσε, αναφορικά με τις νέες απαιτήσεις τόσο σε αίθουσες όσο και σε εκπαιδευτικούς: «Έγινε σοβαρή προσπάθεια. Δεν μπορούμε να έχουμε σχολεία δύο ταχυτήτων. Οι δύο βάρδιες δεν μπορούν να γίνουν λόγω κόστους αλλά και γιατί δεν βολεύει τους γονείς που δουλεύουν κυρίως πρωί. Γίνεται προσπάθεια να συμπληρώσουμε τα κενά με αναπληρωτές».

Για το θέμα με τις μάσκες γίγας που μοιράστηκαν στα σχολεία πήρε θέση και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «υπήρξαν αστοχίες και έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές, προκειμένου να δοθούν στους μαθητές οι κατάλληλες μάσκες». Πρόσθεσε ότι μέχρι να ετοιμαστούν οι νέες μάσκες θα δοθούν μάσκες μιας χρήσης, προκειμένου να καλυφθούν οι μαθητές στο διάστημα που θα χρειαστεί.

Επανέλαβε ότι παιδί χωρίς μάσκα δεν θα παρακολουθεί το μάθημα. Για το θέμα των κρουσμάτων είπε: «Κρούσματα περιμένουμε αλλά το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά να συνεχίσουν την ζωή τους με μεγάλη ασφάλεια».

Διακόπτεται η παραγωγή μασκών για τους μαθητές με απόφαση ΚΕΔΕ

Με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διακόπτεται άμεσα η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία, μετά το φαινόμενο με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα των μασκών που διανέμονται στα σχολεία, στην οποία αναφέρει ότι «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας».

«Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025