Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Σχολείων, που διεξάγεται από σήμερα έως και την Παρασκευή, στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα.
Χαιρετισμό απηύθυναν κατά την εναρκτήριο ημέρα η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαϊκών Σχολείων Giancarlo Marcheggiano.
Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλες τις χώρες-μέλη της Ε. Ε., ενώ για αύριο έχει προγραμματισθεί και επίσκεψη-ξενάγηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μ. Τζούφη: Τα Ευρωπαϊκά Σχολεία διαμορφώνουν αξίες και στάσεις
«Τα Ευρωπαϊκά Σχολεία διαμορφώνουν αξίες και στάσεις, παρέχουν ευρωπαϊκή παιδεία και προετοιμάζουν τους μαθητές ώστε να ζήσουν ως πολίτες της Ευρώπης, καθώς η διευρυμένη προσφορά γλωσσικών δεξιοτήτων συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος», δήλωσε κατά τον σύντομο χαιρετισμό της η Υφυπουργός.
Στη συνέχεια, η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ελληνική Προεδρία και το Ανώτατο Συμβούλιο, όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των μαθητών, οι περιορισμοί που προκύπτουν από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και την απαιτούμενη αύξηση των δαπανών και η αβεβαιότητα που δημιουργεί η διαδικασία του Brexit.
Όπως επεσήμανε, «η Ελλάδα, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προτίθεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην υπέρβαση των προβλημάτων και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τους περιορισμούς που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας μερίμνησε ώστε αποσπάσει τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας μια αυστηρή διαδικασία επιλογής, βασισμένη σε αξιοκρατικά κριτήρια».
Ταυτόχρονα, «παρείχαμε όλα τα μέσα, τους πόρους και το διδακτικό προσωπικό, ώστε το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, το οποίο λειτουργεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και την εκπλήρωση της αποστολής του», πρόσθεσε η κ. Τζούφη.
Τέλος, η Υφυπουργός τόνισε ότι «τα όργανα λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών θα πρέπει να προασπίσουν την ιδέα που τα νομιμοποιεί, την ευρωπαϊκή ιδέα, ώστε η ευρωπαϊκή ταυτότητα να μην παραμείνει απλώς δυνατότητα» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συμβουλίου.
Λίγα λόγια για τα Ευρωπαϊκά Σχολεία
Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων (Schola Europae) αποτελεί διακυβερνητικό σύστημα πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης για μαθητές νηπιαγωγείου δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου (30.000 μαθητές σε όλα τα κράτη-μέλη). Η λειτουργία τους βασίζεται σε διεθνή σύμβαση του 1953, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου, ενώ ελέγχονται από κοινού από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το δίκτυο διαθέτει 13 τέτοια σχολεία σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία. Επιπρόσθετα, υπάρχουν τα Πιστοποιημένα Ευρωπαϊκά Σχολεία, τα οποία αποτελούν μέρος του συστήματος, είναι μικρότερα σε εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό και λειτουργούν εντός του πλαισίου του εκάστοτε εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Στη χώρα μας λειτουργεί το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (Ηράκλειο, Κρήτη), το οποίο δημιουργήθηκε ώστε να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών των εργαζομένων του ENISA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων & Πληροφοριών).
Το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Σχολείων διοικείται από τον Γενικό Γραμματέα και το Board of Governors (εκτελεστικό όργανο των εκπαιδευτικών, οικονομικών και οργανωτικών θεμάτων). Η προεδρία του Board of Governors ανατίθεται κάθε σχολικό έτος σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ και φέτος, η χώρα μας κατέχει την Προεδρία.
Η Ελληνική Προεδρία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Προεδρία, με την άρτια προετοιμασία και τις επεξεργασμένες προτάσεις συνέβαλε ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα, οι οποίες, χωρίς να ανατρέπουν ριζικά το υφιστάμενο πλαίσιο, είναι συμβατές με την επιδιωκόμενη σύγκλιση και το πνεύμα της εναρμόνισης, που αποτελεί κατευθυντήρια αρχή για τα Ευρωπαϊκά Σχολεία.