Σε πενθήμερη απεργία θα προχωρήσουν από μεθαύριο Δευτέρα οι διδάσκοντες της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ανατροπές και στο εκπαιδευτικό έργο αλλά και στα ραντεβού όσων έχουν απευθυνθεί στη σχολή για οδοντιατρική θεραπεία. Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης της σχολής, η απεργία θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, όταν οι πανεπιστημιακοί σε νέα συνέλευση θα επανεξετάσουν τη θέση τους.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Οδοντιατρικής Αθηνών, Κώστας Κοζυράκης, το κύριο αίτημα είναι η διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει από την υποχρέωση των πανεπιστημιακών οδοντιάτρων να καταβάλλουν στο ΑΕΙ ένα ποσό από τον τζίρο που έχουν από το ιδιωτικό οδοντιατρείο τους. Με βάση τον τελευταίο νόμο, το ποσό αυτό έχει οριστεί στο 7% επί του τζίρου. Ωστόσο, η σχετική υποχρέωση έχει νομοθετηθεί από το 1997 και έκτοτε εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του νόμου, και τα ποσά δεν έχουν καταβληθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κοζυράκη, το αρχικό ποσοστό ήταν 30% επί του τζίρου αλλά με την πάροδο των ετών μειώθηκε με επόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.
«Εως τώρα η πλειονότητα των διδασκόντων δεν έπαιρνε χρήματα από τη διδασκαλία στα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ ζητάμε και την καταβολή της αμοιβής που ορίζει το προεδρικό διάταγμα 159/1984 για την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες από μέλη ΔΕΠ» παρατηρεί ο κ. Κοζυράκης. Υπολογίζεται ότι η σχολή κάθε χρόνο δέχεται συνολικά 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 7.500 είναι καινούργιοι, παρέχοντας οδοντιατρικές υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές.
Ο σύλλογος ζητεί επίσης «την εφαρμογή του νόμου 4485/2017 (άρθρο 37 παρ. 4. Α) που αναγράφει ότι το 70% των εσόδων των ΠΜΣ να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, να κατοχυρωθεί νομοθετικά η καταβολή του κλινικού επιδόματος που ορίζει ο νόμος για όσα μέλη ΔΕΠ παρέχουν κλινικό έργο και ασφαλιστική κάλυψη για την παροχή κλινικού έργου και να ρυθμιστεί περαίωση των οφειλών στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του ΑΕΙ από παρακράτηση για εισοδήματα ελευθέρου επαγγέλματος παρελθόντων ετών, για λόγους ισονομίας και ισότητας σε σχέση με τις εταιρείες για τις οποίες έχει ήδη θεσμοθετηθεί, πράγμα που αποτελεί τη μόνη λύση που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα μέλη ΔΕΠ». Ενδεικτικά, υπάρχουν οφειλές από παρελθόντα έτη που ξεπερνούν τις 100.000. Ο σύλλογος ζητεί συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας ώστε να βρεθεί λύση.