Lockdown: Κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αποκάλυψε πώς δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον ιό. Δείτε στο ipaidia.gr ποιές οι σκέψεις των ειδικών.
Lockdown: Πιθανά σενάρια
Αποτυπώνοντας την τρέχουσα, επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την Αττική, καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και στις νέες νοσηλείες, προμηνύοντας δύσκολες καταστάσεις.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή, σε απόλυτους αριθμούς οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά, επιστρέφοντας στα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2020. Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με την παρούσα φάση της πανδημίας είναι η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, φτάνοντας μέχρι και το 40% των νέων κρουσμάτων, με τον κ. Τσιόδρα να απευθύνει έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα» με τις μεταλλάξεις, κατέληξε.
Η ευλαβική τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης είναι και ένας από τους κύριους πυλώνες, πάνω στους οποίους θα βασιστεί η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας στο εξής, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή το ενδεχόμενο καθολικού lockdown. Παρότι προς στιγμήν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, η αυστηροποίηση των ελέγχων με τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ να αναλαμβάνουν εκ νέου πρωτεύοντα ρόλο είναι ένα από τα βασικά σενάρια που μελετούν κυβερνητικοί παράγοντες, διαβλέποντας πως υπάρχει ακόμη περιθώριο επιμέρους παρεμβάσεων με τοπικό πρόσημο, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Υπό αυτό το πρίσμα, στα εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται τις τελευταίες ώρες είναι:
Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ στην Αττική (όπως δηλαδή ισχύει σήμερα) και μέχρι τις 5 το πρωί, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χθες, μολονότι το σενάριο αυτό παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κυκλοφοριακής συμφόρησης και δημιουργίας νέας επιδημιολογικής επιβάρυνσης.
Η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα, άποψη με την οποία συμπαρατάσσεται ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αλλά δεν κρίνεται μέχρι σήμερα επιβεβλημένη από το ιικό φορτίο.
· η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και σε κυβερνητικούς παράγοντες.
«Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», δήλωσε, μπροστά σε μια τέτοια πιθανότητα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Ο ίδιος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι «μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε» αναφορικά με το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ παρέπεμψε στους ειδικούς για περαιτέρω αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς.
Αποδέκτες, άλλωστε, του προβληματισμού του εμπορικού κόσμου είναι και οι επιστήμονες, με τον κ. Τσιόδρα να περιγράφει χθες πως «με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», τα οποία -πρόσθεσε- θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος.
Άνοιγμα σχολείων – Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν άμεσα τα σχολεία – Θα επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
ΟΠΕΚΑ – Επίδομα Παιδιού 2021: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και οι πληρωμές
Τσιόδρας: Αγωνία για την Αττική – Θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις
Οι «κόκκινες» ζώνες
Αναζητώντας τη χρυσή τομή μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και της πραγματικής οικονομίας, ως πρώτη γραμμή άμυνας για το κυβερνητικό επιτελείο απέναντι στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων φαντάζει η περαιτέρω λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα, στεγανοποιώντας το υπόλοιπο της χώρας από πιθανή υπερμετάδοση του ιού. Στην «πυρίκαυστη» ζώνη έχουν περάσει μέχρι αυτήν την ώρα η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Χαλκίδα, με την κυβέρνηση να εντείνει τους περιορισμούς και κυρίως την επιτήρηση τις επόμενες ώρες.
Για το σκοπό αυτό, ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα έχει σήμερα στις 9,45 το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και φορείς της Θεσσαλονίκης, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Μητροπολιτική Ενότητα.
Παρότι η πανδημία, σύμφωνα με τον Καθηγητή Τσιόδρα παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση, «ο ιός πιέζεται από τα μέτρα αλλά ξεφεύγει ψάχνοντας τρόπο να μείνει στον κόσμο. Μπορεί η μετάλλαξη του ιού στην πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού μπορεί στο μέλλον να τον κάνει λιγότερο επικίνδυνο. Άλλο η μετάλλαξη άλλο η παραλλαγή που είναι πολλές μεταλλάξεις μαζί. Η παραλλαγή δηλαδή η αντίδραση του ιού να ξεφύγει από τα μέτρα και θα το κάνει ενδεχομένως και στο εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής, ενώ αυξημένα παραμένουν τα επίπεδα συναγερμού μετά την αύξηση κατά 50% του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.
Στο βορρά εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και στην Αττική, όπου η αύξηση των νέων κρουσμάτων αγγίζει το 81,8% και ακολουθεί το κέντρο της Αθήνας με άνοδο των νέων περιστατικών της τάξης του 67%. Εκτός ελέγχου, ωστόσο, μοιάζει η κατάσταση στο δυτικό τομέα της Αττικής, με 548 νέα κρούσματα, δηλαδή αύξηση κατά 123,5%!
Η εκτόξευση των νέων κρουσμάτων εντείνει τον προβληματισμό των ειδικών, με τον Καθηγητή, Νίκο Σύψα να ζητά χθες σκληρότερα, «ακαριαία» μέτρα, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο περιοχές της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας κατέγραψε ως τις πιο επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής τα Πατήσια, την Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας, παρατηρώντας εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα, πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα επιθυμεί μερίδα των επιστημόνων, προκειμένου να ανάψει πράσινο φως για νέα μέτρα, ενώ όλα τα σενάρια -ακόμη και του σκληρού lockdown- βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των ειδικών.
«Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά» ανέφερε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προσθέτοντας πως «τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα». Υπέρ του lockdown και μάλιστα σκληρού, τάσσεται ο καθηγητής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας πως «αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».
«Δεν υπάρχει κάποια λύση μαγική» υποστήριξε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ενώ σχολίασε για το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων, όπως το αυστηρό lockdown ότι «είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες».
«Η Αττική έχει μπει προληπτικά στις κόκκινες περιοχές» υπογράμμισε χθες η Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, διευκρινίζοντας πως «μέχρι την Παρασκευή αναμένουμε τα στοιχεία και αναμένουμε αποφάσεις». Η ίδια ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αξιολογεί και παρακολουθεί τα δεδομένα καθημερινά», παρατηρώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων «είναι εντός ενός λελογισμένου πλαισίου».
Ταυτόχρονα, «όπου χρειάζεται κάνουμε προληπτικές παρεμβάσεις, πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Όπου υπάρχει κάποια αύξηση περιορίζονται δραστηριότητες, αλλά και το αντίστροφο» τόνισε η κ. Πελώνη, καταλήγοντας πως «χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός. Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και έχουμε δύο πολύ δύσκολους μήνες μπροστά μας».