Τι αναφέρει η μητέρα από τη Γαύδο που θα αναγκαστεί να μετακομίσει με τα παιδιά της στην Κρήτη προκειμένου να καταφέρουν να φοιτήσουν σε

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει Γυμνάσιο στο νησί με μόνο δύο μαθητές

Για κοροϊδία κάνει λόγο η Έφη Γεωργάκα, η μητέρα των παιδιών στη Γαύδο σχολιάζοντας την τοποθέτηση του γγ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αδύνατη η δημιουργία ενός μόνο τμήματος Γυμνασίου στο νησί για δύο μαθητές. Η κ. Γεωργάκα καλείται έτσι να μετακομίσει σε δέκα ημέρες στην Κρήτη με τα παιδιά της προκειμένου να μπορέσουν να φοιτήσουν σε σχολείο, ενώ ο σύζυγός της θα παραμείνει στη Γαύδο λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με όλους τους κατοίκους του νησιού να ζητούν να βρεθεί λύση, καθώς η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέχει το στοιχειώδες δικαίωμα της μόρφωσης που είναι υποχρεωμένη να παρέχει σε όλους τους κατοίκους της επικράτειάς της. Η κ. Γεωργάκα μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην υποβάθμιση των ακριτικών περιοχών στα σημαντικά ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας, σημειώνοντας πως η έμπρακτη επιλογή της να στηρίξει τη Γαύδο, το νησί στα σύνορα της χώρας, ακυρώνεται από το ίδιο το κράτος.

Πρέπει να χωριστεί η οικογένειά μας και τα παιδιά να αφήσουν τον τόπο τους

«Επέλεξα να κάνω την οικογένειά μου στα σύνορα. Μεγάλωσα τρία παιδιά, πολλές φορές κινδύνευσε και η υγεία τους, με πολύ μεγάλες δυσκολίες». Και όπως είπε αν ήταν εύκολη η ζωή στη Γαύδο θα είχαμε πιο πολλούς ακρίτες. «Έχουμε μια Πολιτεία που δεν μας κοιτάει σε τίποτα» δήλωσε με θυμό η μητέρα των δύο παιδιών που καλείται άμεσα να αλλάξει τη ζωή της οικογένειάς της μετά την αδυναμία του υπ. Παιδείας να δημιουργήσει ένα τμήμα στο νησί.

«Ο σύζυγός μου είναι αγρότης, έχουμε κτηνοτροφική μονάδα και εργαζόμαστε σ’ αυτό» δήλωσε η κ. Γεωργακά που καλείται να επιλέξει την μετακόμιση στην Κρήτη προκειμένου να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο τα δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας.

«Είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστούν τα παιδιά τον πατέρα. Να αφήσουν τον τόπο τους. Σε δέκα ημέρες θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να φύγουμε. Ας βγει κάποιος υπεύθυνος να μας πει “μην ξαναπάτε σε ακριτικό νησί να κάνετε οικογένεια. Είμαστε ανεπαρκείς και δεν μπορούμε να στηρίζουμε τα νησιά μας”».
Να στηρίξουν τα νησιά

Την ώρα που στην εκπομπή προβάλλονταν παλαιότερα βίντεο από την παρέλαση των παιδιών της – των μοναδικών που φοιτούσαν στο νησί – η κ. Γεωργακά δήλωσε δεικτικά: «Η Πολιτεία μας δεν μπορεί να δώσει χρήματα για να γίνει σχολείο σε ένα ακριτικό νησί. Μπορεί όμως να δίνει χρήματα για καύσιμα για να πηγαινοέρχονται όλοι οι υπουργοί και βουλευτές με ελικόπτερα και να φωτογραφίζονται στα ακριτικά νησιά».

Όπως δήλωσε από τον Δεκέμβριο προσπαθεί να βρει λύση στο δίκαιο αίτημά της λέγοντας ότι η λύση είναι μια: «Να στηρίξει τα ακριτικά νησιά και στα θέματα υγείας και στα θέματα Παιδείας και να μας δώσουν δουλειές. Δεν πρέπει να μάς έχουν παραμελημένους».

Το 2019 ιδιαίτερη συγκίνηση είχε προκαλέσει η παρέλαση στη Γαύδο για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου όταν είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο βίντεο που έδειχνε τα παιδιά της οικογένειας μαθητές να παρελαύνουν κρατώντας την ελληνική σημαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025