Ξεκινούν τα μαθήματα στα Δημόσια ΙΕΚ
Συνολικά 1.420 τμήματα δημόσιων ΙΕΚ θα λειτουργήσουν στη χώρα κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, με περίπου 80 ειδικότητες. Τα ΙΕΚ θα αρχίσουν να λειτουργούν από τα τέλη Νοεμβρίου, με σημαντική καθυστέρηση, προσφέροντας ανάσα σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους, που περίμεναν τη λειτουργία τους και έως τώρα ήταν στον αέρα ο προγραμματισμός τους.
Μάλιστα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις νέων που αποφοίτησαν από το λύκειο και έχουν εγκατασταθεί σε κάποια πόλη μακριά από το σπίτι τους, περιμένοντας να λειτουργήσει δημόσιο ΙΕΚ. Από την άλλη πλευρά, απλήρωτοι παραμένουν όσοι εργάστηκαν στα ΙΕΚ την περασμένη χρονιά.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης, Παυσανίας Παπαγεωργίου, με βάση την εισήγηση των 13 Περιφερειών που κατατέθηκε χθες στη Γραμματεία, αποφασίστηκε να συνεχίσουν να λειτουργούν (από πέρυσι) 830 τμήματα ΙΕΚ. Αλλα 370 τμήματα που λειτούργησαν πέρυσι θα καταργηθούν, ενώ θα δημιουργηθούν 590 νέα τμήματα. Από την προσθαφαίρεση προκύπτει ότι από τα 1.200 τμήματα του 2014-15, ο αριθμός θα αυξηθεί σε 1.420 το 2015-2016. Τα νέα τμήματα θα λειτουργήσουν κυρίως στην Αττική και τη νησιωτική Ελλάδα. Οι ειδικότητες που θα προσφέρονται, θα παραμείνουν περί τις 80, όπως και πέρυσι, όταν διδάχθηκαν 82 ειδικότητες. Το σύνολο των ειδικοτήτων που μπορεί να προσφερθούν είναι περί τις 120. Η αυξομείωση στον αριθμό τμημάτων και ειδικοτήτων οφείλεται στην επαναξιολόγησή τους ετησίως, με βάση τη ζήτηση και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Ο κ. Παπαγεωργίου επιχειρεί να διασκεδάσει την ανησυχία γονιών και υποψηφίων σπουδαστών, αφού φέτος για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια τα δημόσια ΙΕΚ παραμένουν κλειστά έως τώρα, ενώ κανονικά έπρεπε να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη από τα μέσα Οκτωβρίου, το αργότερο. Η καθυστέρηση πλήττει τον θεσμό, αφήνοντας πεδίο για επικριτικά σχόλια περί «πριμοδότησης των ιδιωτικών ΙΕΚ».
Ο λόγος της καθυστέρησης, όπως κατήγγειλε η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Δημοσίων ΙΕΚ, είναι ότι δεν εξασφαλίσθηκαν εγκαίρως τα απαραίτητα κονδύλια για την πρόσληψη 7.000 – 8.000 εκπαιδευτών. Η νέα ηγεσία της Γενικής Γραμματείας (στις 9 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι ο κ. Παπαγεωργίου θα αντικαταστήσει τον Γεράσιμο Σπαθή) διαβεβαιώνει ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψηφίους εκπαιδευτές θα γίνει άμεσα ώστε να λειτουργήσουν τα δημόσια ΙΕΚ. Η καθυστέρηση χρεώνεται στις προηγούμενες ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας και του υπουργείου Παιδείας, αλλά ο κ. Παπαγεωργίου εστιάζει (για τους απλήρωτους εκπαιδευτικούς) και στο γεγονός ότι για το 2014-15 η διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ είχε εγκρίνει μόλις 5 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των ΙΕΚ, ενώ το αίτημα ήταν για 18 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το καθεστώς λειτουργίας των ΙΕΚ, οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα διάρκειας έως και 4 εξαμήνων, ενώ οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου, προγράμματα μετα-γυμνασιακών ειδικοτήτων έως και 2 εξαμήνων. Οι πτυχιούχοι ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ δικαιούνται να επιλεγούν σε αντίστοιχες ειδικότητες για το 3ο εξάμηνο κατάρτισης ΙΕΚ, ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους σε 2 εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει 14 εβδομάδες κατάρτισης. Το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει τον Οκτώβριο, ενώ το εαρινό τον Φεβρουάριο. Η κατάρτιση πραγματοποιείται, κυρίως, τις απογευματινές ώρες.
πηγη: Καθημερινή