Με επικοινωνιακές πομφόλυγες –όπως την προτροπή προς τους εκπαιδευτικούς να τον καλούν προσωπικά– ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επέλεξε να… γιορτάσει την επιστροφή στην κανονικότητα για 13.233 σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές.
Απόστολος Λακασάς
Η σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς κλειστά σχολεία, όπως συνέβη το 2015 επί Μπαλτά-Κουράκη, αλλά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναδεικνύουν τα προβλήματα της εκπαίδευσης η λύση των οποίων εκκρεμεί. Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απευθυνόμενος στους μαθητές, από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων όπου τέλεσε τον αγιασμό, ανέφερε ότι «στο Ευαγγέλιο αναφέρεται πως σκοπός της ζωής είναι να αποκτήσουμε σοφία, δηλαδή γνώσεις, αλλά υπάρχει και μία ακόμη Σοφία, η άνωθεν κατερχομένη, η Σοφία και η αγάπη του Θεού. Αν δεν αγκαλιάσουμε αυτές τις δύο σοφίες δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε χαρισματικοί άνθρωποι».
Ο κ. Γαβρόγλου από το Δημοτικό Σχολείο της Πέρδικας στην Αίγινα, όπου παραβρέθηκε για τη νέα σχολική χρονιά, ανέφερε ότι «είναι μια πολύ ωραία μέρα για τη χώρα μας. Πάνω από ένα εκατομμύριο μαθήτριες και μαθητές, 150.000 εκπαιδευτικοί, πάνω από 10.000 σχολεία, πάνω από 25 εκατομμύρια βιβλία είναι στη θέση τους και αρχίζει η σχολική χρονιά μ’ έναν ομαλό τρόπο» και ζήτησε από τους γονείς «να αφήσουν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους όπως ξέρουν αυτοί». Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, «ο κ. Γαβρόγλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με νηπιαγωγούς και δασκάλους σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να τους ευχηθεί και να τους ζητήσει, εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να τον ενημερώσουν και προσωπικά για τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».
Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη περίπου 5.000 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, αλλά εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τη στέγαση και τη σίτιση των νεοπροσληφθέντων αναπληρωτών. Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ ανέφερε ότι «δεκάδες αναπληρωτές, που προσλήφθηκαν πριν από λίγες μέρες δεν έχουν πού να μείνουν στη Σαντορίνη. Πολλοί κοιμούνται στην παραλία και άλλοι στοιβάζονται στα ελάχιστα πανάκριβα δωμάτια ή σπίτια που βρήκαν! Είναι πραγματικά απαράδεκτο! Μετά τους καλοκαιρινούς μήνες ανεργίας, εκατοντάδες αναπληρωτές φτάνουν στα διάφορα νησιά και πρέπει να αντιμετωπίσουν το σοβαρό ζήτημα στέγασης και σίτισης. Σε ένα νησί που ”βούλιαξε” από τον τουρισμό, οι συνάδελφοι δεν βρίσκουν πού να μείνουν και όσοι τυχεροί βρήκαν κάποιο δωμάτιο ή σπίτι το ενοίκιο είναι εξοντωτικό! Αλήθεια τι θα φάνε; Πώς θα ζήσουν όταν ο μισθός του αναπληρωτή είναι 850 ευρώ;».
Αιχμές κατά ΑΠΘ
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αποδοκίμασε την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και του πρυτανικού συμβουλίου ΑΠΘ να ζητήσουν δικαστική και αστυνομική συνδρομή για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών μέσα στο campus του ιδρύματος. Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε (ΑΠΕ) ότι «πρέπει να μας προβληματίσει η κίνηση (του ΑΠΘ). Οι πρώτοι που έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχει παραβατικότητα στα ΑΕΙ είμαστε εμείς. Και γι’ αυτόν τον λόγο, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση συγκροτούμε επιτροπή αντιμετώπισης της παραβατικότητας, για τη σύνταξη ενός πλαισίου λειτουργίας αυτών των πραγμάτων. Από το 2011 δεν υπήρχε καμία νομοθέτηση στο θέμα, άρα οι πρυτάνεις είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που με κάποιον τρόπο το άφησαν να κακοφορμίσει, διότι το θέμα της παραβατικότητας δεν λύνεται μόνο με την αστυνομία». Μάλιστα, συνέδεσε την απόφαση του ΑΠΘ (8/9) με την επίσκεψή του στη ΔΕΘ. Η κ. Κεραμέως σχολιάζοντας το θέμα δήλωσε πως «μπροστά στην αυτονόητη ανάγκη των Αρχών του πανεπιστημίου να προστατεύσουν τους φοιτητές και να προασπίσουν την ομαλότητα εντός του ιδρύματος, ο υπουργός καταλόγισε, εκ του πονηρού, επικοινωνιακή τακτική, ουσιαστικά προβαίνοντας σε εκφοβισμό των Αρχών του πανεπιστημίου».