Τον έντονο προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής για την κτήση πτυχίου πρακτικής τους άσκησης λόγω του κορωνοϊού και τη μη ένταξή τους στα μέτρα στήριξης εκφράζουν οι φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ.
Ναπολέων Παπαδόπουλος, ThessToday.gr
Ειδικότερα, ο Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, σε ψήφισμα που εξέδωσε, τονίζει πως οι φοιτητές, αν και σίγουρα θα χρειαστεί να παρατείνουν τη διαμονή τους στην πόλη για να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκησης που διεκόπη λόγω κορωνοϊού, δε θα πάρουν το ειδικό βοήθημα που λαμβάνουν από χθες εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται. Με αφορμή τα παραπάνω, ο Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης προχωρά στη συλλογή υπογραφών, οι οποίες θα κατατεθούν στον Πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ αλλά και στον Πρύτανη του ΑΠΘ.
Το ThessToday.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Μαρία Μαρκάκη, η οποία τόνισε πως είναι πρέπει να ενταχθούν οι φοιτητές που κάνουν πρακτική στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης: “Το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων και η παύση κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, ενόψει των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αφήνει ξεκρέμαστους συμφοιτητές μας που κάνουν φέτος την πρακτική τους άσκηση. Όλο αυτό το ζήτημα γεννά προβληματισμούς που αφορούν την καθυστέρηση της περάτωσης των σπουδών τους , καθώς αρκετοί από αυτούς θα αναγκαστούν να παρατείνουν την διαμονή τους στη πόλη. Πρόκειται για φοιτητές εργαζόμενους στο χώρο του αθλητισμού, του 4ου κυρίως έτους, που αμείβονται με ποσά κατώτερα του ‘υποκατώτατου’ μισθού και που συνειδητοποιούν ότι δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα σημερινά μέτρα στήριξης. Την ίδια στιγμή βλέπουμε την κυβέρνηση να ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ τους φοιτητές που το έχουν πραγματικά ανάγκη τους αποκλείει ακόμα και από αυτό το πενιχρό επίδομα.
Απαιτούμε λοιπόν να δοθεί στους πρακτικάριους το επίδομα των 800 ευρώ, αλλά και επίδομα ενοικίου σε όσους αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές τους λόγω της πανδημίας. Ως σύλλογος για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, προχωρήσαμε στη
συλλογή δεκάδων υπογραφών από φοιτητές όλων τω ετών της σχολής μας. Απευθυνθήκαμε επίσης στην πρυτανεία του ΑΠΘ και τη διοίκηση του τμήματος, ώστε να παρθούν όλα τα μέτρα για τη δημοσιοποίηση του ζητήματος και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας από το αρμόδιο Υπουργείο”, σημείωσε.
Παράλληλα, το ThessToday.gr μίλησε με φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πρακτικής τους άσκησης.
Ο τεταρτοετής φοιτητής του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μαμουλάκης, τόνισε πως η πρακτική άσκηση είναι καθοριστική για την κτήση του πτυχίου: “Δεν γνωρίζω για τις υπόλοιπες σχολές, πάντως για εμάς τους φοιτητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού η πρακτική άσκηση έχει καθοριστική σημασία. Το πρόγραμμα σπουδών της σχολής μου δεν αποτελείται μόνο από πρακτικά μαθήματα όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά και εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα όπως η παιδαγωγική και η προπονητική που βρίσκουν αντίκρισμα στην πράξη καθώς κανείς δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στη θεωρία. Στο τέταρτο έτος σπουδών μας επιλέγουμε μια ειδικότητα, στην οποία απαιτείται να αποκτήσουμε εμπειρίες μέσα από συλλόγους και ακαδημίες, και αρκετές εργατοώρες προπονήσεων σε παιδιά. Όπως καταλαβαίνετε δε νοείται γυμναστής χωρίς προηγούμενη εμπειρία, να πιάσει δουλειά σε ένα σύλλογο και να αναλάβει τμήματα μαθητών. Κανείς δεν θα ασχοληθεί, να σε διορθώσει και να σε καθοδηγήσει, αφού ο εργοδότης περιμένει από εσένα, μπαίνοντας στην ακαδημία, να τα ξέρεις ήδη. Για αυτό το λόγο για εμάς η πρακτική άσκηση ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας ως προπονητές και να εφαρμόσουμε αυτά που διδαχτήκαμε και τα τέσσερα χρόνια σπουδών στη πράξη. Κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης, όσο κράτησε δηλαδή, είχαμε στο πλάι μας σπουδαίους προπονητές που μας καθοδηγούν και μας διορθώνουν στα πρώτα βήματα μας. Μας μετέδιδαν τις γνώσεις που είχαν αποκτήσει από την δουλειά τους, και ήδη είχαν αρχίσει να μας εμπιστεύονται κάποια από τα τμήματα τους. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δικαίως έπρεπε να σταματήσουν οι ακαδημίες, μαζί και οι πρακτική μας. Αυτό όμως που πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι της πρακτικής άσκησης είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που εξαρτάται το αν θα λάβουμε την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για τη δουλειά μας. Κατά την γνώμη μου, η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ για να μην χαθεί η πρακτική άσκηση είναι απλά να της δοθεί παράταση μέχρι οι συνθήκες να το επιτρέψουν. Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους φοιτητές, μαζί και αυτούς που θα αποφοιτήσουν το καλοκαίρι, να ολοκληρώσουν ομαλά και αυτό το κεφάλαιο των σπουδών τους”, ανέφερε.
Επιπλέον, στο ThessToday.gr μίλησαν και δύο φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σταμάτησαν την πρακτική τους άσκησης σε γυμναστήριο λόγω του ιού, λίγες μέρες μετά την έναρξή της: “Ξεκινήσαμε την πρακτική μας και σταματήσαμε δύο εβδομάδες μετά, μόλις είχαμε αρχίσει να προσαρμοζόμαστε. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει και πλέον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσουμε την πρακτική μας, αλλά και την εμπειρία που θα αποκομίζαμε από αυτή! Τώρα μπορούμε μόνο να περιμένουμε τις εξελίξεις”, είπε.
Δείτε το ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης:
Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των εργαζόμενων στον αθλητισμό και συγκεκριμένα των πρακτικάριων του ΤΕΦΑΑ απαιτούν φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ψήφισμα που υπογράφουν μέσα από τον Φοιτητικό τους Σύλλογο. Οι υπογραφές έχουν φτάσει, ήδη, τις 150 ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.
Η εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά την πραγματική πανδημία που πλήττει χρόνια τώρα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στον αθλητισμό.
Τα μεγάλα λόγια για την στήριξη όσων τίθενται εκτός εργασίας διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα. Το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων και η παύση κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, ενόψει των αναγκαίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αφήνει ξεκρέμαστους και μία ακόμη κατηγορία συμφοιτητών μας, που αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουν την πρακτική τους άσκηση. Πρόκειται για φοιτητές 4ου έτους, η αναστολή της πρακτικής άσκησης των οποίων γεννά προβληματισμούς και ερωτηματικά όσον αφορά την καθυστέρηση του χρόνου περάτωσης των σπουδών τους. Τους επόμενους μήνες πολλοί από αυτούς, πιθανόν να αναγκαστούν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην πόλη των σπουδών τους, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα τα οποία θα επιβαρυνθούν αυτοί και οι οικογένειες τους!
Οι πρακτικάριοι είναι εργαζόμενοι! Είναι συμφοιτές μας, που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση και αμοίβονται με ποσά κατώτερα του “υποκατώτατου” μισθού (!). Είναι μία από τις εκατοντάδες ομάδες εργαζομένων που συνειδητοποιούν αυτές τις μέρες ότι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ από τα σημερινά μέτρα “στήριξης” που παίρνει η κυβέρνηση, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη άθλια κατάσταση που διαχρονικά έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι φοιτητές των ΤΕΦΑΑ πανελλαδικά, ακόμα και μένοντας σπίτι, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να μένουμε ανήσυχοι και δεν σταματάμε να μαχόμαστε ώστε η επόμενη μέρα με το πέρας της πανδημίας να μας βρει πιο δυνατούς.
Καλούμε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης, που είναι αναγκαία για την ελάχιστη προστασία και ενίσχυση, όλους όσοι απασχολούνται στο χώρο του αθλητισμού και τους πρακτικάριους ΤΕΦΑΑ, τις διοικήσεις των ΣΕΦΑΑ να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένας τελειόφοιτος φοιτητής να μην αναγκαστεί να παρατείνει τις σπουδές του.
Προχωράμε σε συλλογή υπογραφών τις οποίες θα καταθέσουμε στον Πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και στον Πρύτανη του ΑΠΘ.
Για υπογραφή: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeJBQSZ9JFRvK2JzmnLa80pFSZCmcBepYQeK1D_zNZ3izE7Mg/viewform