– Τι αναφέρει η ΔΑΚΕ Καθηγητών Πιερίας (συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ.) για τα συνεχή κρούσματα εγκληματικής συμπεριφοράς που καταγράφονται στους σχολικούς χώρους, τα οποία φοβούνται ότι θα οδηγήσουν σε τραγικές καταστάσεις και πιθανά και στο θάνατο μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αναλυτικότερα, οι εκπαιδευτικοί σε επιστολή τους επισημαίνουν ότι η έλλειψη σοβαρών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης «είναι η παντελής εγκατάλειψη των εκπαιδευτικών στην τύχη τους» και προσθέτουν: «Ο καθένας μπορεί να εισβάλει σε σχολικούς χώρους, να κάνει οποιαδήποτε παρανομία επιθυμεί, και να αποχωρήσει ανενόχλητος. Το τραγικό συμβάν στο σχολείο της Κυψέλης μαρτυρεί το κλίμα που επικρατεί σε πολλά σχολεία της χώρας μας».

Ζητούν από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα για να πατάξει την παραβατικότητα στα σχολεία πριν να είναι πολύ αργά και να προχωρήσει σε πρόσληψη σχολικών φυλάκων και επιστατών, έτσι ώστε να φυλάσσονται επαρκώς οι σχολικοί χώροι και ταυτόχρονα να υπάρχει αυξημένη εποπτεία από την Αστυνομία των χώρων γύρω από τα σχολεία, ώστε να παταχθεί η δράση των εξωσχολικών

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Πιερίας

«Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. εκφράζει την εντονότατη ανησυχία της για τα συνεχή κρούσματα εγκληματικής συμπεριφοράς που καταγράφονται στους σχολικούς χώρους. Συγκεκριμένα, σε Γυμνάσιο της Αθήνας 19χρονος εξωσχολικός, αδελφός μαθητή του σχολείου χτύπησε με σφυρί μαθητή του σχολείου και τραυμάτισε με μαχαίρι τον διευθυντή της σχολικής μονάδας! Την ίδια ημέρα, σε Λύκειο της Κρήτης ανακαλύφθηκε εκρηκτικός μηχανισμός! Αυτά είναι μόνο δύο – τα πιο ακραία – από τα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά στις σχολικές μονάδες, γεγονότα που πολλές φορές δεν δημοσιοποιούνται, γιατί οι εκπαιδευτικοί φοβούνται.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε., εδώ και πολύ καιρό, είχε επισημάνει την αυξανόμενη παραβατική συμπεριφορά μαθητών, την ασύδοτη δράση εξωσχολικών μέσα και έξω από τα σχολεία και την προκλητική συμπεριφορά μερίδας γονέων προς τους καθηγητές. Οι συνάδελφοι νιώθουν απροστάτευτοι και αβοήθητοι από την Υπηρεσία.

Δυστυχώς, οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας κώφευαν στις επισημάνσεις μας. Έτσι, ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γαβρόγλου, ελαχιστοποίησε τις ποινές για τους παραπτωματίες μαθητές και κατέστησε εξόχως δύσκολη την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Ακολούθησε η κ. Κεραμέως, η οποία με περισσή ευκολία οδηγούσε το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών στα δικαστήρια, αλλά ουδέν έπραξε για να προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η παντελής εγκατάλειψη των εκπαιδευτικών στην τύχη τους. Ο καθένας μπορεί να εισβάλει σε σχολικούς χώρους, να κάνει οποιαδήποτε παρανομία επιθυμεί, και να αποχωρήσει ανενόχλητος. Το τραγικό συμβάν στο σχολείο της Κυψέλης μαρτυρεί το κλίμα που επικρατεί σε πολλά σχολεία της χώρας μας.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. καλεί τον υπουργό Παιδείας να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα για να πατάξει την παραβατικότητα μερίδας μαθητών, την αυθαίρετη συμπεριφορά μερίδας γονέων σε βάρος συναδέλφων και την εγκληματική συμπεριφορά εξωσχολικών μέσα και έξω από τα σχολεία. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα αργήσουμε να θρηνήσουμε τον πρώτο νεκρό καθηγητή ή μαθητή μέσα στο σχολείο.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. διεκδικεί:

Πρόσληψη σχολικών φυλάκων και επιστατών, έτσι ώστε να φυλάσσονται επαρκώς οι σχολικοί χώροι
Αυξημένη εποπτεία από την Αστυνομία των χώρων γύρω από τα σχολεία, ώστε να παταχθεί η δράση των εξωσχολικών
Αυστηροποίηση των ποινών για τους παραπτωματίες μαθητές
Ο σύλλογος διδασκόντων να είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος των μαθητών με συνεχή παραβατική συμπεριφορά
Ο σύλλογος διδασκόντων να έχει το δικαίωμα να αποκλείει μαθητές με παραβατική συμπεριφορά από όλες τις εκδρομές και τις σχολικές δραστηριότητες
Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών
Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους εξωσχολικούς που πραγματοποιούν επιθέσεις σε σχολικούς χώρους
Θεσμοθέτηση του Συνήγορου του Εκπαιδευτικού, ο οποίος θα αναλαμβάνει τις υποθέσεις που αφορούν πάσης φύσεως βία σε βάρος εκπαιδευτικών εντός της σχολικής μονάδας
Κάλυψη από το Δημόσιο όλων των δικαστικών εξόδων των εκπαιδευτικών, που έχουν υποστεί βία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025