Εντοπίστηκε νέο λάθος στις ; Το έλαβε επιστολή από υποψήφιο προς την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων .

Πιο συγκεκριμένα, το θεμα Α1β. του μαθήματος του ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας), στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στις 12 Ιουνίου και το οποίο απασχολεί εκατοντάδες υποψηφίους και εκπαιδευτικούς.

Δείτε όσα αναφέρει στην επιστολή υποψήφιος:

 

Αξιότιμη Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων,

Στις 12 Ιουνίου 2023 εξεταστήκαμε χιλιάδες υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα του ΑΟΘ. Προσωπικά (και πιστεύω εκατοντάδες ακόμη συνυποψήφιους μου) με προβλημάτισε ιδιαίτερα το Θέμα Α1β (Σωστό/Λάθος), το οποίο αναφέρει: «Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι ανάμεσα στις τιμές της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου.».

Όπως έχουν αποδείξει σε προηγούμενες επιστολές τους μαθητές και εκπαιδευτικοί, η απάντηση στο υποερώτημα αυτό είναι: Λάθος.

Πολλοί εξεταζόμενοι, μεταξύ αυτών και εγώ, συμπληρώσαμε πως είναι Λάθος, οδηγούμενοι από την κοινή λογική και πιστεύοντας πως το παραπάνω υποερώτημα είναι παγίδα, συχνή σε ερωτήσεις ελαστικότητας ζήτησης με απόλυτες τιμές. Δυστυχώς όμως, όταν αναζητήσαμε τις ενδεδειγμένες λύσεις που δημοσιεύονται στα διάφορα διαδικτυακά site, ανακαλύψαμε πως η απάντηση θεωρήθηκε εσφαλμένα: Σωστό.

Κατά τη γνώμη μου, είναι αντιεπιστημονική η ενδεδειγμένη από την ΚΕΕ απάντηση ΣΩΣΤΟ και στο πλαίσιο της επιστήμης των μαθηματικών και των οικονομικών. Εδώ και 3 χρόνια ασχολούμαι σε βάθος με την οικονομική επιστήμη, πέρα από το (ελλιπές) σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, διακρίθηκα με χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών του 2022 (IEO 2022).

Η έντονη ενασχόλησή μου με την οικονομική επιστήμη μου καθιστά αδιανόητο το πως μπορεί το υποερώτημα αυτό να θεωρηθεί Σωστό. Υποδεικνύει πως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ευνοεί την «παπαγαλία» ενός κακογραμμένου χωρίου του βιβλίου και παραγκωνίζει την κριτική σκέψη και την ενδελεχή μελέτη.

Η διάκριση στη Διεθνή Ολυμπιάδα μου προσέφερε την εισαγωγή, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σε σχολή της επιλογής μου (άνευ), Για εμένα επομένως, είτε αλλάξει η ενδεδειγμένη απάντηση είτε όχι, προσωπικά έχει μικρή βαθμολογική σημασία. Αισθάνομαι όμως πως είναι υποχρέωσή μου απέναντι στην επιστήμη των οικονομικών να αναδεικνύω τη αλήθεια.

Το αίσθημα ευθύνης είναι που με παρακινεί και σας γράφω την επιστολή αυτή αντί να συνεχίσω με τις διακοπές μου αφού θα μπορούσα να πω: «τι με νοιάζει εμένα;». Σκέφτομαι όλους αυτούς τους υποψηφίους που ενώ με λογική και κριτική σκέψη οδηγήθηκαν στην ορθή επιστημονικά απάντηση, ενδέχεται να τους πιστωθεί ως λανθασμένη. Αυτό το ΣΩΣΤΟ/ΛΑΘΟΣ δεν είναι λάθος των υποψηφίων, αλλά της ΚΕΕ. Πιθανώς θα κοστίσει όμως σε κάποιους υποψηφίους μια θέση στη σχολή που επιθυμούν ή στη πόλη που διαμένουν.

Η αστοχία του υποερωτήματος είναι αντικειμενική αλήθεια, όχι θέμα προς συζήτηση. Σκοπό έχει να παγιδεύσει με επιστημονικά αμφιλεγόμενο τρόπο τον υποψήφιο και όχι να εξετάσει τις γνώσεις του. Επομένως, είναι χρέος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να αναγνωρίσει το σφάλμα της και να προσμετρήσει ως ορθή απάντηση το Λάθος, ή τουλάχιστον και τις δύο απαντήσεις, λόγω της αστοχίας της ερώτησης.

T.B.
Τελειόφοιτος του Πειραματικού ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας και υποψήφιος στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025