Μεγάλο είναι το σε τρία πανεπιστήμια της χώρας καθώς, ενώ είναι δικαιούχοι δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν φαγητό, διότι τα κονδύλια των ιδρυμάτων δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές, που δικαιούνται τη συγκεκριμένη παροχή.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο οποίο για το φετινό ακαδημαϊκό έτος , αλλά από αυτούς μόνο 1911 σιτίζονται και οι υπόλοιποι 2.100 δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αφού δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας ,που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ ήτοι 1,79 ευρώ ημερησίως για τους 1911 φοιτητές.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι το γεγονός ότι 2100 φοιτητές ,ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν σιτίζονται δωρεάν κι οι οικογένειες τους επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως δηλαδή 1100 ευρώ ετησίως ( πολύ περισσότερο δηλαδή από το μέσο μηνιαίο μισθό) αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο.

Το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό από καιρό αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί κάποια οριστική λύση και τώρα φτάνει και στη Βουλή μετά από την κατάθεση αναφοράς της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κυρίας Χαράς Κεφαλίδου, προς το υπουργείο Παιδείας με θέμα «τη συνεχιζόμενη καταστρατήγηση του δικαιώματος των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών/τριών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου».

Η αναφορά προς το υπουργείο Παιδείας

Όπως τονίζει η βουλευτής ,στην αναφορά της «φοιτητές και φοιτήτριες από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, που δικαιούνται από το νόμο δωρεάν σίτιση, χαρακτηρίζονται ως επιλαχόντες και απορρίπτονται εξαιτίας των χαμηλής χρηματοδότησής των Πανεπιστημίων από το Υπουργείο Παιδείας και της μη ύπαρξης επαρκών οικονομικών πόρων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια πέτυχε, με δική του πρωτοβουλία, με δική του πρόταση και δικά του αποθεματικά κονδύλια, τη σίτιση του συνόλου των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης, περίπου 2.000 επιπλέον φοιτητών και φοιτητριών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, αντιμετωπίζοντας το διαχρονικό πρόβλημα, που οφείλεται στα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται για τη σίτιση από την κρατική επιχορήγηση, αλλά και στα προβληματικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το νόμο, όσον αφορά στους δικαιούχους.

Όμως, αν και έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την ανακοίνωση του ΠΑΜΑΚ, το κόστος της σίτισης των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών/τριών, που έχουν απορριφθεί, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από δικούς τους πόρους. Σας επισυνάπτω τις σχετικές καταγγελίες καθώς και την ανακοίνωση του ΠΑΜΑΚ ζητώντας να τα λάβετε υπόψη και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να τύχουν της ευεργετικής διάταξης του νόμου στο δικαίωμα της δωρεάν σίτισης όλοι οι φοιτητές και φοιτήτριες που πληρούν τις προϋποθέσεις».

Η περίπτωση του πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μετά από τις διαμαρτυρίες των φοιτητών και των οικογενειών είχε ανακοινώσει (πρίν από περίπου δυο μήνες) ότι έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια πέτυχε, με δική του πρωτοβουλία, με δική του πρόταση και δικά του αποθεματικά κονδύλια, τη σίτιση του συνόλου των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης, περίπου 2.000 επιπλέον φοιτητών και φοιτητριών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Είχε επισημάνει μάλιστα ότι «όπως, όμως γίνεται αντιληπτό, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν είναι δυνατό να συνεχίσει επ’ αόριστον να απομειώνει τα ταμειακά του διαθέσιμα του και συνεπώς κάνει έκκληση να διπλασιαστούν τα κονδύλια που του διατίθενται από την Πολιτεία για τη σίτιση, καθώς θεωρεί ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που ορίζει τους δικαιούχους σίτισης, ώστε να είναι πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικογένειας. Αλλιώς, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται εξόφθαλμες αδικίες, όπως για παράδειγμα να σιτίζονται φοιτητές οικογενειών με εισόδημα 45.000 ευρώ που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και να μη σιτίζονται άλλοι, των οποίων οι οικογένειες είχαν εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025