Τα εργαστήρια του Βιολογικού της Φαρμακολογίας και της Πληροφορικής επιστρέφουν σε κανονική λειτουργία, ωστόσο στον χώρο του του Βιολογικού του ΑΠΘ υπάρχουν εκτεταμένες φθορές μετά την λήξη της κατάληψης.
Φοιτητές και καθηγητές προσέρχονται στα μαθήματα από διπλανή πόρτα του κτιρίου. Με εντατικούς ρυθμούς συνεργεία απομάκρυναν τις προηγούμενες μέρες τα τούβλα και τα γυαλιά μετά τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στο χώρο όπου κατασκευάζεται η νέα βιβλιοθήκη και είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των εργασιών. Από τους βανδαλισμούς το ισόγειο υπέστη μεγάλες φθορές και οι ανελκυστήρες δεν λειτουργούν.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ δηλώνει αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και να προχωρήσει στη δημιουργία βιβλιοθήκης στο χώρο που στεγάζονταν το Στέκι του Βιολογικού, παρά τους βανδαλισμούς. Όπως εξηγεί στο ΕΘΝΟΣ η κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Χαρά Χαραλάμπους η κόντρα που έχει προκύψει δεν είναι ανάμεσα στον πρύτανη και σε μια ομάδα.
Αντίθετα είναι ανάμεσα σε κάποιους και στη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου που θεωρούν ότι είναι δικός τους ο χώρος και θα πρέπει να τον ορίσουν και αν αυτός δεν γίνει δικός τους θεωρούν ότι μπορούν να τα σπάσουν.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η κ. Χαραλάμπους τονίζει ότι αυτή δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της η Κοσμητεία ή το πανεπιστήμιο. «Οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές στρέφονται σαφώς τόσο εναντίον της ακαδημαϊκής ελευθερίας, όσο και εις βάρος των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής και αποτελούν τον ορισμό των τρομοκρατικών πράξεων βίας. Ας αναλάβουν όλοι-όλες τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η ιδέα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη» δήλωσε η κ. Χαραλάμπους.
Κυριάκος Καχριμάνης (πρόεδρος Φαρμακευτικής ΑΠΘ): Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις
«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» για να εκτονωθεί η κατάσταση τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φαρμακευτικής Κυριάκος Καχριμάνης. Όπως είπε στο ethnos.gr ο κ. Καχριμάνης «από φοιτητής που θυμάμαι, αυτός ο χώρος ήταν πάντα κατειλημμένος. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω διότι το πανεπιστήμιο έχει δίκιο. Προσπαθεί να ανακτήσει ένα χώρο ο οποίος δεν είναι άχρηστος χώρος. Θα τον μετατρέψει σε βιβλιοθήκη. Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει, ούτε και από ηθικής απόψεως. Τι μήνυμα θα περάσει στην κοινωνία; Ό,τι όποιος μας απειλεί, εμείς θα μαζευόμαστε» αναρωτήθηκε.
Η αστυνομική παρουσία έχει φτάσει να είναι αναγκαία όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα
Σύμφωνα με τον ίδιο η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει εγκλωβιστεί σε μια δύσκολη κατάσταση. «Και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να ηττηθούν στην κοινωνία και να μην αποτελούν αποδεκτή μορφή συμπεριφοράς. Ίσως δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες».
Σε ό,τι αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία αν και ο νόμος έχει ψηφιστεί, δεν έχει έρθει ακόμη κανείς παρατηρεί ο κ. Καχριμάνης. «Δεν ξέρω αν θα λυθεί το θέμα με την παρουσία κάποιων αστυνομικών. Διότι εδώ δεν μιλάμε για μια μικρή ομάδα ατόμων αλλά για οργανωμένη ομάδα που κατεδάφισε έναν ολόκληρο τοίχο. Οπωσδήποτε η Πολιτεία έχει ευθύνη να προστατεύσει τους φοιτητές και τους εργαζομένους. Η αστυνομική παρουσία έχει φτάσει να είναι αναγκαία όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα».
Τι θα ζητήσει ο πρύτανης στην έκτακτη Σύγκλητο
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο πρύτανης του ΑΠΘ καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου το μεσημέρι της Τρίτης με μοναδικό θέμα την καταδίκη της εγκληματικής ενέργειας, την αποτίμηση των καταστροφών και τον σχεδιασμό που αφορά την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασής τους και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου και περάτωσής του εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων ο πρύτανης αναμένεται να ζητήσει την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης αλλά και να προτείνει την κινητοποίηση σύσσωμων των πανεπιστημιακών και υγειών δυνάμεων.
Το κτήριο της Βιολογίας, μετά τους βανδαλισμούς δεν είναι προς το παρόν λειτουργικό
Το έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις Χώρων Ισογείου Κτηρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 1.320.600 ευρώ, υλοποιείται σε εφαρμογή αποφάσεων της Συγκλήτου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Πανεπιστημίου μας και εντάσσεται στη «Λειτουργική ενοποίηση Βιβλιοθηκών ΑΠΘ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).