Με μια σκληρή επιστολή , απαντούν οι καθηγητές της Ιατρικής σχολής της Αθήνας , σε όσους εξαπέλυσαν «επιθέσεις» στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τις προηγούμενες ημέρες. Ο σύλλογος μελών ΔΕ της Ιατρικής, τονίζουν στους «επικριτές» του κ. Τσιόδρα ότι «η έκφρασή τους με ανακοινώσεις στο Facebook ή στον τύπο προκαλεί αποπροσανατολισμό και αίσθημα ανασφάλειας του κοινού. Υποδηλώνει δε ότι πρόκειται μάλλον για κινήσεις εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής».

Οπως αναναφερούν οι πανεπιστημιακοί στην ανακοίνωσή τους «τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε στο διαδίκτυο γνώμες και απόψεις ειδικών και μη, περί της στρατηγικής και των οδηγιών που χαράσσονται από την ομάδα των ειδικών επιστημόνων που έχει συσταθεί στο Υπ. Υγείας και εκπροσωπείται και εκφράζεται μέσω του επικεφαλής της, καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Για όσους δε γνωρίζουν, ο κ. Τσιόδρας (ένας από τους διεθνώς καταξιωμένους ειδικούς λοιμωξιολογους που διαθέτει η χώρα μας) είναι επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας εξαιρετικων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων με μεγάλη διεθνή αναγνώριση που καλύπτει επιστημονικά το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Αυτοί έχουν αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης της πανδημίας από έναν ιό που ελάχιστα γνωρίζει όλη η ανθρωπότητα για τη λειτουργία, τη συμπεριφορά του, αλλά και την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι του. Ασφαλώς και ο κάθε επιστήμονας, όχι μόνο είναι ελεύθερος αλλά έχει και την υποχρέωση (στα πλαίσια της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ακαδημαϊκής ηθικής) να εκφράζει την επιστημονική του άποψη, η οποία ασφαλώς και αξιολογείται από τους ειδικούς που έχουν επωμισθεί την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού>.

Καταλήγοντας οι καθηγητές της σχολής τονίζουν ότι :Είναι όμως σαφής η θέση μας να τηρούνται πάντοτε οι κανόνες της δεοντολογίας ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Έτσι, οι όποιες αντίθετες επιστημονικές γνώμες πρέπει να εκφράζονται με επιστολές προς τα επιστημονικά όργανα, τις επιστημονικές επιτροπές και τις επιστημονικές εταιρείες. Η έκφρασή τους με ανακοινώσεις στο Facebook ή στον τύπο προκαλεί αποπροσανατολισμό και αίσθημα ανασφάλειας του κοινού. Υποδηλώνει δε ότι πρόκειται μάλλον για κινήσεις εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής. Θα πρέπει όλοι, και ιδιαίτερα οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες και κυρίως να πειθαρχούμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών, σύμφωνα με το Έθνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025