Kορoνοϊός: Ο ιός και ιδιαίτερα η μετάλλαξη Δέλτα είναι απειλητικά για τα παιδιά όπως αναφέρουν ο Νίκος Καπραβέλος και ο Μάριος Ανδρέου.
«Ο συγχρωτισμός και ο κακός αερισμός στις αίθουσες θα δείξουν εάν υπάρχει πρόβλημα μεταδοτικότητας. Απαραίτητα είναι τα μέτρα προστασίας και τα πολλά τεστ. Έχουμε ακόμα πολύ καιρό για να μπορέσουν τα παιδιά να εμβολιαστούν, ώστε να έχουμε ένα καλό σχολικό έτος. Αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο», είπε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου.
«Το καλοκαίρι είδαμε μία υπερμεταδοτικότητα της νόσου στις κατασκηνώσεις των παιδιών. Ήταν κάτι ασυνήθιστο για εμάς. Το καλοκαίρι είχαμε πολλές εισαγωγές πίεση στις ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή βάλαμε μπρος την κινητή ΜΕΘ με 9 κλίνες, τη στιγμή που ο ιός δεν έχει δείξει τα δόντια του. Είναι ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος που εξελίσσεται ταχύτητα. Έχουμε πολλά περιστατικά και κρατάμε μία ισορροπία μεταξύ των κλινών covid, αλλά έχουμε κι άλλα νοσήματα και μεγάλα χειρουργεία. Η απειλή είναι μεγάλη και για τα παιδιά, γιατί προσβάλει πολλά όργανα. Ο ιός και η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται σε αυτές τις ηλικίες και μεταλλάσσεται», είπε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Η ανησυχία δεν αφορά μόνο τα παιδιά και τα σχολεία, αλλά γενικά τους κλειστούς χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Όλες οι εισαγωγές τον τελευταίο μήνα είναι εισαγωγές από ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμένος θα το περάσει ελαφρά, δεν θα εξελιχθεί η νόσος.
«Η φοβική συμπεριφορά απέναντι στο εμβόλιο μας έφτασε αυτό το σημείο. Πρέπει αν πείσουμε με επιστημονικό λόγο ότι το εμβόλιο είναι αξιόπιστο και μας προστατεύει. Η προστασία είναι μέσω εμβολίου. Τα παιδιά πρέπει να είναι στις σχολικές αίθουσες κι όχι πίσω από ένα τάμπλετ. Επιπλέον, εγκρίνεται και το εμβόλιο για μικρότερες ηλικίες», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρέου.
Ο κ. Ανδρέου πρότεινε πως θα έπρεπε να υπάρχουν κινητές μονάδες εμβολιασμού στα σχολεία.