Αντιπαράθεση για τα στην – Σε ανακοίνωσή του ο κ. Συρίγος αναφέρει πως μετά από κοινή συνέντευξη με τον κ. Φίλη στην πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ «Επτά» στις 15 Ιανουαρίου 2022 διάβασα μία ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι:

«Το μεσημέρι ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος ισχυρίστηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ όπου συνομιλήσαμε, ότι δεν θυμάται να έχει εκδώσει εγκύκλιο που υπενθυμίζει στις πρυτανικές αρχές την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν τον υπουργό, όταν μέλη ΔΕΠ παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο»

Ο κ. Φίλης στην εκπομπή μίλησε για μία εγκύκλιο στην οποία υποτίθεται ότι όριζα πως σε περίπτωση παραπομπής στη δικαιοσύνη ενός καθηγητή, είναι υποχρεωτικό αυτός να τίθεται σε αποχή από τα καθήκοντά του. Επί λέξει ανέφερε ο κ. Φίλης:

«Εσείς έχετε βγάλει μία εγκύκλιο κ. Συρίγο… που αναφέρεστε στη διαδικασία γενικά, δεν λέω για αυτό το ειδικό θέμα, όπου δέχεστε ότι σε αυτή την περίπτωση [της παραπομπής στη δικαιοσύνη] πρέπει να τίθεται σε αποχή από τα καθήκοντα, εκτός καθηκόντων, ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός»

Είναι άλλο πράγμα η υποχρέωση των πανεπιστημιακών αρχών να ενημερώνουν τον υπουργό σε περίπτωση διώξεως και άλλο να τίθεται υποχρεωτικώς σε αποχή από τα καθήκοντά του ένας καθηγητής εάν ασκηθεί εναντίον του δίωξη. Άλλα έλεγε ο κ. Φίλης στην εκπομπή και άλλα αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Για να κλείσουμε το θέμα υπενθυμίζω και γραπτώς αυτά που έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση του καθηγητή της Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ():

1) Σχετικά με καταγγελίες περί τοκογλυφίας:

-Κατατέθηκε μήνυση κατά του συγκεκριμένου Καθηγητή από ιδιώτη συνάδελφό του. Το Υπ. Παιδείας, όπως προβλέπεται από το νόμο, έστειλε το θέμα στη Σύγκλητο του ΟΠΑ για τη σκοπιμότητα λήψεως του μέτρου της αποχής από τα καθήκοντά του. Η Σύγκλητος αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΑΤΑ της αποχής από τα καθήκοντά του. Στην γνώμη της Συγκλήτου αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ότι ο συγκεκριμένος Καθηγητής (α) επιτελεί με ιδιαίτερη επιτυχία τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, (β) είναι δημοφιλής προς τους φοιτητές και (γ) εκτιμήθηκε πως η καταγγελία έγινε εις βάρος του από συνάδελφο καθηγητή για λόγους αντιπερισπασμού λόγω ιδιωτικής διενέξεως που είχαν. Η γνώμη της Συγκλήτου έγινε δεκτή από το Υπουργείο, άλλωστε για να διαφοροποιηθεί το Υπουργείο απαιτείται ειδικώς αιτιολογημένη αντίθετη κρίση. Αλίμονο αν με κάθε μήνυση – εδώ επρόκειτο για μήνυση περί τοκοφλυγίας – ένας εργαζόμενος ετίθετο αυτομάτως σε αργία, όπως λέει ο κ. Φίλης.

2) Σχετικά με καταγγελίες περί παιδεραστίας:

Ήρθε στις 29 Δεκεμβρίου 2021 επώνυμη καταγγελία στο Υπουργείο κατά του εν λόγω Καθηγητή. Μέσα σε μόλις 2 ημέρες, στις 31 Δεκεμβρίου 2021 προωθήθηκε αρμοδίως στις Πρυτανικές Αρχές του ΟΠΑ για τις περαιτέρω ενέργειες (Ένορκη Διοικητική Εξέταση, Πειθαρχικό, κτλ). Προηγούμενη αναφορά Μαρτίου 2021 δεν ονομάτιζε καν τον εν λόγω Καθηγητή και επισύναπτε δημοσιεύματα της Εφημερίδας «Μακελειό».

Ερωτάται εδώ ο κ. Φίλης: όταν διετέλεσε υπουργός Παιδείας έθετε πάντα όλους τους πανεπιστημιακούς σε αργία, μόλις ασκηθεί οποιαδήποτε μήνυση ιδιώτη ή έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν μιλάει για περιπτώσεις της δικής του Υπουργίας και εκείνης των άλλων;

Ο κ. Φίλης προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το διακύβευμα που είναι περιστατικά ανομίας σε κάποια πανεπιστήμια. Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση.

Τέλος, ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Φίλης ότι «τα παιδιά» της καταλήψεως του Βιολογικού δεν είναι άκακα και δεν περιορίζονται σε χώρους «αυτό-οργάνωσης» «αυτό-έκφρασης» για «να μην πληρώνουν τα ποτά τους δεξιά και αριστερά», όπως λέει ο ίδιος. Δυστυχώς απειλούν ανθρώπινες ζωές όπως του πρύτανη και της κοσμήτωρος της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, βάζουν γκαζάκια στο σπίτι του εργολάβου που ανέλαβε να μετατρέψει το αχούρι της καταλήψεως σε βιβλιοθήκη και καταστρέφουν εργαστήρια, όπως αυτό της Φαρμακευτικής. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025