Μια σημαντική ημέρα για το ΔΠΘ η προχθεσινή, καθώς εγκαταστάθηκε το εργοτάξιο και ξεκίνησαν οι εργασίες ενός από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποίησε ποτέ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ένα έργο που δημοπρατήθηκε με 38.700.000 ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ξεκίνησαν οι εργασίες.
Μετά την πάροδο 1000 ημερών, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη κ. Φώτη Μάρη, θα δημιουργηθεί μια κτιριακή εγκατάσταση που θα στεγάσει τις Κλασσικές Σπουδές. «Είναι ένα από τα δύο μεγάλα έργα, θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες μια ακόμη φάση υλοποίησης της Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη με προϋπολογισμό 12,5 εκ. ευρώ, δύο έργα με συστηματική δουλειά, σε δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και προστιθέμενη αξία για το πανεπιστήμιο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία έχει.» δήλωσε ο κος Μάρης.

Σε αναφορά του δε στο θέμα των Φοιτητικών Εστιών έγινε γνωστό πως συγκεντρώθηκαν 4.449 αιτήσεις, θα δοθούν 4,5 εκατομμύρια συνολικά το χρόνο, πρόκειται για τα 1000 ευρώ που δίνονται στους δικαιούχους, στους φοιτητές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Το ΔΠΘ διαθέτει δύο φοιτητικές εστίες , 700 κλίνες στην Κομοτηνή και 550 στην Ξάνθη , φοιτητικές εστίες, που όπως είπε ο κος Μάρης δεν έχουν δεχτεί καμία ουσιαστική βελτίωση από τότε που λειτούργησαν, πριν 30 περίπου χρόνια. «Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης είναι υπεύθυνο για την λειτουργία των φοιτητικών κατοικιών κι από αυτό το διαχειριστικό σύστημα ξεκινούν τα προβλήματα» ισχυρίστηκε ο κος Μάρης, όπως είπε: « Είναι διαχειριστικό το πρόβλημα, δεν αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, γίνονται βανδαλισμοί και μονίμως έχουμε προβλήματα. » μην παραλείποντας να θέσει ένα καυστικό ερώτημα:Πώς με 79 υπαλλήλους στην Αθήνα και με έναν στη Θεσσαλονίκη το Ίδρυμα θέλει να διαχειρίζεται φοιτητικές εστίες και εκτός; « Πώς γίνεται αυτό; Δεν μπορώ να το καταλάβω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναγκαίο βήμα η επικαιροποίηση μελέτης για την απόκτηση 1000 κλινών στην Κομοτηνή
Ξεκινώντας από το δεδομένο πως δίνονται 50 εκ ευρώ σε όλη τη χώρα για το φοιτητικό επίδομα τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί το κεφάλαιο, ηκινητήρια εκείνη δύναμη για τις οικονομικοτεχνικές μελέτες, οι οποίες θα υποδείξουν ποιοι θα παίρνουν δωρεάν δωμάτιο, ποιοι με ελάχιστη πληρωμή και ποιοι θα πληρώνουν κανονικά. «Για την υλοκποίηση τέτοιων έργων, όπως η κατασκευή Φοιτητικών Εστιών απαιτούνται συνέργειες (ΣΔΙΤ), όπως με την ανέγερση της Πυροσβεστικής στην Αλεξανδρούπολη» τόνισε ο κος Μάρης σημειώνοντας τέλος πως υπάρχει έτοιμη μελέτη του γραφείου Δοξιάδη που θέλει επικαιροποίηση για δημιουργία Φοιτητικών Εστιών 1000 κλινών στην Κομοτηνή και απαιτείται να εκπονηθεί μελέτη για την ανέγερση φοιτητικών εστιών και στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025