Κλειστά σχολεία: Στο τραπέζι των ειδικών θα βρεθεί και το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών και αν αυτοί θα πρέπει να κλείσουν το επόμενο διάστημα στις κόκκινες ζώνες.
Σχολεία – Το σενάριο που εξετάζεται
Ο βασικός προβληματισμός των ειδικών είναι εάν κοινωνικά ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες δυσκολίες στις οικογένειες με μικρά παιδιά ειδικά όταν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το Έθνος.
Τις τελευταίες ημέρες στους ειδικούς του υπουργείου Υγείας σήμανε συναγερμός, αφού διαπίστωσαν ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση νέων μολύνσεων σε παιδιά μέχρι 17 ετών. Και μπορεί τα περισσότερα να είναι ασυμπτωματικά, όμως η εικόνα αυτή δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Στους λοιμωξιολόγους επικρατεί έντονη ανησυχία γι αυτό λαμβάνονται με ρυθμούς εξπρές νέα μέτρα.
Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα συζητηθούν οι νέες οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα σχολεία στην περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα σε μαθητή.
Βασικός προβληματισμός είναι εάν θα πρέπει τελικά να κλείνει όλο το σχολείο ή μόνο το τμήμα τελικά εάν εντοπίζεται κρούσμα, σε αυτό το νέο πιο επιθετικό κύμα της επιδημίας. Στόχος όμως της συνεδρίασης των ειδικών θα είναι να προσδιορισθεί εκ νέου πόσες ημέρες θα πρέπει να μένει καραντίνα ένα παιδί εάν έχει προσβληθεί από κορονοϊο έστω κι αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα.
Μέσα σε 7 ημέρες από τις 27 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου εντοπίσθηκαν και κατεγράφησαν επισήμως από τον ΕΟΔΥ 709 κρούσματα σε παιδιά. Αριθμός εξαιρετικά υψηλός εάν σκεφτεί κανείς ότι από την πρώτη ημέρα της πανδημίας (24 Φεβρουαρίου) έχουν καταγραφεί σε παιδιά μέχρι 17 ετών συνολικά 3.088 κρούσματα, ενώ τα 709 ήταν μέσα στην τελευταία εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι συνολικά στη χώρα μας από τη αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα 42.080 κρούσματα σε όλες τις ηλικίες, ενώ στα παιδιά αντιστοιχεί το 7,8%.
Συγκεκριμένα από 2.379 συνολικά κρούσματα σε παιδιά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έφθασαν μέσα σε επτά ημέρες τα 3.088.
Tο υπουργείο Παιδείας περιμένει νέες οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc, μελετώνται αρκετά σενάρια, μεταξύ άλλων, στις περιοχές που θα ενταχθούν στις “γκρίζες” μαζί με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, προκρίνεται η ίδια πρακτική των κλειστών Λυκείων με εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και η κανονική λειτουργία των άλλων τάξεων Γυμνασίων και Δημοτικών.
Πέτσας για σχολεία: Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες μπορεί να μας δείξουν τον δρόμο…
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, σημείωσε για τα σχολεία ότι”η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες μπορεί να μας δείξουν τον δρόνο για να το εφαρμόσουμε και αλλού”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα “κλειστά Λύκεια” να αποτελέσουν μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας σε περιοχές που παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση του ιού.
“Oι ειδικοί χθες αποφάσισαν ότι καλό είναι για τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση. Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά ενδεχομένως, μέσα από την κοινότητα, σιγά σιγά να μπει ο ιός και στο σχολείο. Αυτή ήταν η λογική που ανέπτυξαν οι ειδικοί χθες το βράδυ και γι’ αυτό κάναμε αυτή την αλλαγή. Ίσως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες να μας δείξουν το δρόμο, δηλαδή να δούμε εάν πρέπει να το εφαρμόσουμε και κάπου αλλού ή όχι. Επαναλαμβάνω, όμως, το επιδημιολογικό φορτίο, δεν φαίνεται να το έχουν τα σχολεία μας. Οι ειδικοί συνέστησαν χθες για τα Λύκεια να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση, ενώ η πρόθεσή μας, ήταν να είναι ανοιχτά. Ακολουθήσαμε τη συμβουλή των ειδικών και θα δούμε πώς θα δουλέψει στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες” ανέφερε.
Όμως, γιατί επελέγη το μοντέλο “κλειστά Λύκεια” εφόσον η διασπορά του ιού στη μαθητική κοινότητα είναι χαμηλή, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας; Και γιατί όχι και οι άλλες τάξεις; Πηγές του υπουργείου εξηγούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο προληπτικό και ότι επελέγη το Λύκειο γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους. “Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown – δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω”, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Κλειστά 522 σχολεία και τμήματα σχολείων – Φόβοι για Αττική
Σημειώνεται ότι σήμερα είναι κλειστά 522 σχολεία, τμήματα και τάξεις σχολείων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας.
Δείτε ΕΔΩ τα σχολεία που ηταν σήμερα κλειστά.
Στη λίστα του υπουργείου, η Αττική κατέχει υψηλή θέση στα κρούσματα στα σχολεία. Την ίδια ώρα ειδικοί, όπως ο καθηγητής Χ. Γώγος, προβλέπουν ότι η Αττική μπορεί σύντομα να οδηγηθεί σε ένα νέο lockdown: “Στη Θεσσαλονίκη -εξήγησε- έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική”, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Κορονοϊός- Σχολεία: Σε ποιές εκπαιδευτικές δομές είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση
Πέτσας για κορονοϊό: Δεν αποκλείεται γενικό lockdown σε όλη τη χώρα -Τι είπε για τα σχολεία