Το 2017, ο Δήμος υπέγραψε την υπ’ αριθμ. 84.750 (Serapis Αριθ.2015-0267) σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση δημοτικών έργων υποδομής.

Τις τεράστιες ελλείψεις στο δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή της στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer η οποία έχει υπογράψει σύμβαση για χρηματοδότηση έργων υποδομής με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σε συνέχεια της σχετικής ερώτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει το επείγον αίτημα της αποζημίωσης ιδιοκτητών λόγω απαλλοτρίωσης με σκοπό την κατασκευή σχολείων και ρωτά εάν το συγκεκριμένο ποσό συνιστά επιλέξιμη δαπάνη βάσει της σχετικής σύμβασης μεταξύ ΕΤΕπ και Δήμου Θεσσαλονίκης που υπεγράφη το 2017, αλλά και εάν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα χρηματοδότηση για ανάπλαση ή κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ:

«Κύριε Πρόεδρε,

Το 2017, ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε την υπ’ αριθμ. 84.750 (Serapis Αριθ.2015-0267) σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση δημοτικών έργων υποδομής.

Στο παράρτημα της σύμβασης αναφέρεται ρητά ότι μεταξύ των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση έργων περιλαμβάνονται η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων όπου το επενδυτικό κόστος του έργου περιλαμβάνει και τη γη επί της οποίας θα ανεγερθεί το σχολείο.

Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις στη σχολική στέγη. Χιλιάδες μαθητές συνωστίζονται σε τμήματα άνω των 25 ατόμων, οι ελάχιστες αυλές που έχουν απομείνει στα σχολεία της πόλης μειώνονται με την τοποθέτηση προκάτ. Παράλληλα εντοπίζεται πλήθος κρουσμάτων στα σχολεία της χώρας, λόγω της απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ που αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Πολλά ακίνητα, δεσμευμένα από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την κατασκευή σχολείων, κινδυνεύουν με αποδέσμευση, καθώς αυτός επικαλείται την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για να καταβάλει εξ ιδίων τις σχετικές αποζημιώσεις, όπως προβλέπει πρόσφατος νόμος. Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι η απόκτηση ακινήτου για ανέγερση σχολείου δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη βάσει της σύμβασης με την ΕΤΕπ.

Έτσι, διαιωνίζεται η τραγική πολιτική απαξίωσης της αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων που υλοποιήθηκε διαχρονικά από όλες τις αστικές ελληνικές κυβερνήσεις, χειροτερεύοντας μια δραματική κατάσταση, που έχει οδηγήσει σε δεκάδες επικίνδυνα περιστατικά σε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα (σχολεία που πλημμύρισαν στις πρώτες βροχές, κατάρρευση οροφών, αποσάθρωση θεμελίων κλπ). Πρόκειται για μία στρατηγική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάληψη μέρους του κόστους από τις οικογένειες των μαθητών και στην εμπλοκή μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στη χρηματοδότηση μέσω δωρεών με αντάλλαγμα τη χρήση υποδομών των νεότερων κτιρίων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η ΕΤΕπ:

– Το κόστος αποζημίωσης ιδιοκτητών λόγω απαλλοτρίωσης με σκοπό την κατασκευή σχολείων συνιστά επιλέξιμη δαπάνη βάσει της σύμβασης ΕΤΕπ – Δήμου Θεσσαλονίκης;

– Από τα εκατομμύρια ευρώ της δανειακής σύμβασης πόσα έχουν κατευθυνθεί για ανάπλαση ή κατασκευή νέων σχολικών αιθουσών μέχρι σήμερα;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025