Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα ανακηρύξεως της Ανεξαρτησίας της Αυτόνομης Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στην πολυκύμαντη ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η μαχητικότητα των Βορειοηπειρωτών, η αταλάντευτη προσήλωσή στην ελληνική τους συνείδηση, αλλά και ο πόθος τους για ελευθερία είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), που είναι κείμενο νομικά ισχυρό μέχρι σήμερα.
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Αλβανίας και της κυβέρνησης της Αυτόνομης πλέον Βορείου Ηπείρου.

Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας παραχωρούσε στους Βορειοηπειρώτες δικαιώματα και όριζε κανόνες για την λειτουργία των ελληνικών σχολείων, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια Διοίκηση και στα δικαστήρια, την αναλογική συμμετοχή τους στην Αστυνομία και στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και την ελεύθερη έκφραση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν σεβάστηκαν το Πρωτόκολλο και την υπογραφή τους και μονομερώς το κατήργησαν με αποτέλεσμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις χωρίς τέλος διώξεις και φυλακίσεις των Βορειοηπειρωτών, που δυστυχώς συνεχίζονται έως και σήμερα.

Αυτό το ιστορικό γεγονός θα τιμηθεί την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017 (Δείτε ).

Ο Ρένος Κυριακίδης

Κεντρικός ομιλητής στην 103η Επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, ο Κύπριος, Αγωνιστής – Τομεάρχης της ΕΟΚΑ (1955 – 1959), Ρένος Κυριακίδης, που με τον ένοπλο αγώνα εναντίον των Άγγλων αγωνίστηκε για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την υπόλοιπη Ελλάδα!

Ο Ρένος Κυριακίδης, γεννήθηκε στην Κακοπετριά της Κύπρου το 1931. Είναι καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συγγραφέας και υπήρξε Τομεάρχης της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών).
Σπούδασε στο φυσιογνωστικό τμήμα της φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο ινστιτούτο παιδαγωγικών του πανεπιστημίου Σαουθάμπτον της Βρετανίας ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.
Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Πενταδάκτυλου το 1963 ως αρχηγός του 106ου λόχου καθώς και στην άμυνα των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.
Σταδιοδρόμησε ως καθηγητής-συντονιστής των φυσιογνωστικών μαθημάτων στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και ως καθηγητής και λυκειάρχης στην Τεχνική Σχολή Λάρνακας και στο Εσπερινό Γυμνάσιο. Παράλληλα υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης Κύπρου καθώς και της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, ενώ ανέλαβε επίσης την παραγωγή τηλεοπτικών μαθημάτων ανθρωπολογίας και της σειράς βοτανικής-ζωολογίας του γυμνασίου.
Έργα του: Νεώτερα εποπτικά μέσα διδασκαλίας (1968), Πειράματα φυσιογνωστικών (1975), Αναφορά του Ομήρου στο σίδηρο (1976), Ανθρωπολογία, Β’ Γυμνασίου (1979, β’ βραβείο ΟΕΔΒ), Φυσιογνωστικά, ΣΤ’ Δημοτικού (α’ βραβείο ΟΕΔΒ), Φυτολογία-Ζωολογία, Α’ Γυμνασίου (1979), Μυστική Οργάνωση ΚΑΡΗ (1987), Λημέρια της ΕΟΚΑ (1987), Οδοιπορικό στη Γη του Μαρτυρίου (1997) κ.ά.
Έχει ασχοληθεί ενεργά και ανελλιπώς με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα απο το το 1991, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

————————————————————————————–

Δείτε βίντεο (προσωπικές λήψεις) από παλαιότερος εορτασμούς που φιλοξενούνται στο κανάλι μου ().
-2016-


-2013-


-2012-

————————————————————————————————

Παρακολουθήστε στο κάτωθι βίντεο, την ομιλία-κραυγή μαθήτριας από την Βόρειο Ήπειρο, στη Βουλή των Εφήβων, το 1996.