Στον «αέρα» τινάζονται οι σχεδιασμοί για την εφαρμογή του νέου συστήματος πρόσληψης στην εκπαίδευση μετά από τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, το οποίο δικαιώνει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
dialogos.com.cy Νεόφυτος Νεοφύτου
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι συμβασιούχοι και έκτακτοι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν 30 μήνες εργοδότησης θα πρέπει να μετατραπούν σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως αν έχουν συμπληρώσει ή όχι την προϋπηρεσιακή τους κατάρτιση.
Η σχετική απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα στις 15 Απριλίου, δηλαδή μια ημέρα μετά την απόφαση της Βουλής να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη μετατροπή σε καθεστώς αορίστου χρόνου των 1000 και πλέον εργαζομένων στα νοσοκομεία και άλλων εργαζομένων στο δημόσιο, οι οποίοι εργάζονταν με 15νθημερα και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού είχαν συμπληρώσει πέραν των 30 μηνών εργασίας. Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ δεν έχει συμπεριλάβει και δεν καλύπτει η νέα νομοθεσία και τους συμβασιούχους στην εκπαίδευση, ενώ τώρα μετά τη δικαστική απόφαση καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε παρόμοια νομική ρύθμιση για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στη δημοτική και μέση εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας ότι «δεν μπορεί ο αιτητής να γίνει αορίστου χρόνου επειδή υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές ανάγκες της υπηρεσίας σε διδακτικό προσωπικό στην ειδικότητα του αιτητή», το δικαστήριο σημειώνει ότι «ο αιτητής δεν προσλήφθηκε για την εκτέλεση εργασιών που ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι έχουν μια περιορισμένη, κατά κανόνα σύντομη διάρκεια, αλλά για την εκτέλεση πάγιων εργασιών με διαρκή χαρακτήρα. Αλλωστε, προσθέτει, πώς είναι δυνατό να γίνεται λόγος για εργασίες μη σταθερές, όταν επί οκτώ συνεχή χρόνια (σύνολο χρόνου που υπηρέτησε ο αιτητής κ. Κούλλουρος) δεν παρουσιάστηκε ποτέ η ανάγκη κατάργησης της θέσης για την οποία προσλήφθηκε;». Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή ούτε τη θέση του Υπ. Παιδείας και Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ότι «υπήρχε αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη διακύμανση του αριθμού των μαθητών», σημειώνοντας ότι αν γίνει δεκτό ένα τέτοιο επιχείρημα θα ήταν μια καλή δικαιολογία για διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Στην απόφασή του, το Εργατικό Δικαστήριο καταλήγει ότι ο αιτητής προσελήφθη για να εκτελεί όχι προσωρινές εργασίες, αλλά πάγιες και για διαρκείς ανάγκες, τις οποίες το Υπ. Παιδείας επέλεξε να καλύπτει με τη μέθοδο των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, στερώντας από τον αιτητή, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, την προοπτική σταθερής απασχόλησης.
Στην τελική του απόφαση το δικαστήριο καταλήγει ότι ο αιτητής αναγνωρίζεται εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου, με αναδρομική ισχύ από τις 22 Φεβρουαρίου 2011, δηλαδή ένα χρόνο πριν την καταχώρηση της αίτησης.
Η άκρως σημαντική απόφαση του δικαστηρίου αφορά την υπόθεση με αριθμό 118/2012, Σώτου Κούλλουρου, εναντίον Υπουργείου Παιδείας και Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Κούλλουρος διοριζόταν από το 2003 μέχρι σήμερα σε έκτακτη βάση διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, αφού δεν συμπλήρωσε την προϋπηρεσιακή του κατάρτιση, οπότε δεν μπορούσε να του προσφερθεί διορισμός με σύμβαση διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών.
Οι δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση του κ. Σώτου Κούλλουρου ήταν οι κ. Χ. Προύντζος και η κα Ζ. Χαραλάμπους.
Το ΑΚΕΛ ζητά από την κυβέρνηση συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση
Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, ουσιαστικά αποφαίνεται για το επίμαχο ζήτημα που εγείρεται τα τελευταία χρόνια, κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί μπορούν ή δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου εργαζόμενους, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.
Εδώ και αρκετό καιρό, ιδιαίτερα κατά τη συζήτηση του νέου συστήματος διορισμών, το ΑΚΕΛ είχε διαχρονικά τη θέση και υποστήριξε ότι κακώς αποκλείονταν οι εκπαιδευτικοί από την κατηγορία των εργαζομένων αορίστου χρόνου. Δυστυχώς, είπε, δεν υπήρχε η απαιτούμενη ανταπόκριση από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας για να συζητηθούν αυτά τα σημαντικά θέματα. Αντίθετα η κυβέρνηση ΔΗΣΥ επέλεξε να αγνοήσει αυτό το δεδομένο και να οικοδομήσει πολιτική πάνω σε μια βάση που σήμερα φαίνεται να καταρρέει. Με τη δικαστική απόφαση, αναφέρει ο Χρ. Χριστοφίδης, εκατοντάδες έκτακτοι και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, που έχουν συμπληρώσει ήδη 30 μήνες εργασίας, δικαιώνονται.
Το ΑΚΕΛ αναμένει και ζητά από την κυβέρνηση, όπως ζητά εδώ και τρία χρόνια, να συμμορφωθεί και να μετατρέψει τους 30μηνίτες έκτακτους και συμβασιούχους σε αορίστου χρόνου εργαζόμενους.
Η δικαστική απόφαση δημιουργεί νέα σημαντικά δεδομένα σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμών, που ανατρέπουν τη φιλοσοφία και το σχεδιασμό του.