Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποφάσισε από την τρέχουσα σχολική χρονιά την εισαγωγή, σε προαιρετική βάση, της δωρεάν εκπαίδευσης και πιστοποίησης του προγράμματος πιστοποίησης ECDL (European Computer Driving License) για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων ιδίου τύπου, καθώς επίσης για στρατιώτες και ανέργους.
Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του προγράμματος πιστοποίησης ECDL στη Δημόσια Εκπαίδευση, η οποία συνδιοργανώθηκε το πρωί από τα Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών και τον Ψηφιακό Πρωταθλητή, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια αξιόλογη καινοτομία στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου και συνάμα μια πολύ σημαντική κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης.
Για πρώτη φορά, συνέχισε, δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές, στρατιώτες, ανέργους και Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να πιστοποιήσουν δωρεάν τις ψηφιακές τους γνώσεις και δεξιότητες με διεθνώς αναγνωρισμένο δίπλωμα.
Όπως είπε, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποφάσισε από την τρέχουσα σχολική χρονιά την εισαγωγή, σε προαιρετική βάση, της εκπαίδευσης και πιστοποίησης ECDL, για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων ιδίου τύπου, καθώς επίσης για στρατιώτες και ανέργους.
Η επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος για πιστοποίηση, έγινε με βάση τα κριτήρια ότι είναι αναγνωρισμένο πρότυπο σε 140 χώρες, περιλαμβάνεται ως μέτρο προώθησης του ψηφιακού αλφαβητισμού στη ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου, γίνεται αποδεκτό σε πανεπιστήμια στην Κύπρο, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, και το 80% του περιεχομένου του προγράμματος ECDL διδασκόταν ήδη μέσα από το μάθημα της πληροφορικής στα Γυμνάσια.
«Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ήδη αναδιαμορφώσει το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος για να συμβαδίζει πλήρως με αυτό του ECDL. Με βάση τα πιο πάνω, αποδεικνύεται ότι η αξιόλογη αυτή καινοτομία αναβαθμίζει το μάθημα της Πληροφορικής στον Γυμνασιακό κύκλο και κατ’ επέκταση την παρεχόμενη εκπαίδευση στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι η διεθνούς κύρους πιστοποίηση του ECDL, η οποία θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους μαθητές, θα διαχωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.
Συγκεκριμένα, συνέχισε ο κ. Καδής, στην Α’ τάξη θα γίνεται πιστοποίηση στην ενότητα της Επεξεργασίας Κειμένου, στη Β’ τάξη στην ενότητα των Υπολογιστικών Φύλλων και Παρουσιάσεων και στη Γ’ τάξη στην ενότητα των Βάσεων Δεδομένων.
«Παράλληλα, τα εργαστήρια Πληροφορικής θα εξοπλίζονται με βιβλία και άλλο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό ECDL προς διευκόλυνση των μαθητών. Όσον αφορά τους στρατιώτες και τους ανέργους, θα μπορούν να παρακολουθούν τα προγράμματα των πιο πάνω ενοτήτων και να λαμβάνουν τη δωρεάν πιστοποίηση στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης», σημείωσε.
Είπε, ακόμη, ότι το διεθνές πρότυπο πιστοποίησης ECDL θα προσφέρεται μέσω του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής, που είναι ο μοναδικός ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, επιστημονικός και επαγγελματικός Σύνδεσμος Πληροφορικής στην Κύπρο.
Όπως ανέφερε, οι καθηγητές Πληροφορικής θα παρακολουθήσουν σεμινάρια εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σχετικά με την πλατφόρμα διαχείρισης του συστήματος και την πλατφόρμα διεξαγωγής της εξέτασης ECDL, πριν από την έναρξη του δευτέρου τετράμηνου της τρέχουσας Σχολικής Χρονιάς.
«Επιπρόσθετα, θα έχουν, αν το επιθυμούν, την ευκαιρία δωρεάν επιμόρφωσης και πιστοποίησης ECDL CTP (Certified Training Professional) και τη δωρεάν επιμόρφωση/πιστοποίηση σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών. Ο καινούριος θεσμός της πιστοποίησης μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αναμένεται ότι θα απαλλάξει πολλούς μαθητές μας από το κόστος και τον κόπο των φροντιστηρίων και των αντίστοιχων εξετάσεων και παράλληλα θα καλύψει ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά και γενικότερα απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, που προϋποθέτουν ψηφιακά καταρτισμένους επαγγελματίες», κατέληξε.