Πανελλήνιες 2021: Δείτε αναλυτικά στο ipaidia.gr τι είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τι είπε για την πανεπιστημιακή αστυνομία
« Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να κάνουμε πως όλα βαίνουν καλώς. Αλλά προφανώς δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Γιατί αν είναι τότε γιατί κορυφαία πανεπιστήμια επιλέγουν να κάνουν κορυφαίες εκδηλώσεις τους εκτός πανεπιστημιακού χώρου; Γιατί είδαμε αυτές τις αποτρόπαιες εικόνες; Και υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι παντού. Αλλά υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας και εικόνες που προσβάλλουν το πανεπιστήμιο και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστημίων μας» είπε η υπουργός.
Πανελλήνιες 2021: Γιατί δημιουργούνται υποψήφιοι δύο ταχυτήτων
Πανελλήνιες 2021- ΚΙΝΑΛ: «Το νομοσχέδιο είναι άλλη μια απόδειξη της πολιτικής αλαζονείας του υπουργείου»
Πανελλήνιες 2021 – Ταραντίλης: Αναβαθμίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ
Πανελλήνιες 2021: Προβληματισμό προκαλούν οι υποψήφιοι δύο ταχυτήτων – Φόβοι για δικαστικές προσφυγές
Πανελλήνιες 2021: Γιατί θεσπίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια;
Σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της σύστασης ειδικής ομάδας φύλαξης των πανεπιστημίων η υπουργός υπογράμμισε ότι θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση και θα φορούν ειδική στολή ακριβώς για να μεταδοθεί το μήνυμα ότι δεν πρόκειται για κανονικούς αστυνομικούς.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν θα αφεθεί και πάλι στα Πανεπιστήμια, αφού το μοντέλο αυτό έχει ήδη αποτύχει, ενώ αναφέρθηκε και στο σύστημα της ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια και της φύλαξης, καταλήγοντας πως «για αξιόποινες πράξεις δεν μπορεί να επιλαμβάνεται κανένας άλλος πλην της Ελληνικής Αστυνομίας».
Αναφερόμενη στο νέο σύστημα εισόδου στα πανεπιστήμια ανέλυσε για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ ότι σήμερα εισάγονται φοιτητές ακόμα και με 0,6 και πολλοί καταλήγουν στη 200η επιλογή τους, ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα του χρόνου φοίτησης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει μέριμνα για φοιτητές που συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας αλλά και μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη φοιτούντες.
«Είμαστε στο ζενίθ σε εισαγωγές και στο ναδίρ στην αποφοίτηση. Ξεπερνάμε το 7% πληθυσμού που φοιτά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ενώ σε άλλες χώρες είναι 3% και είμαστε μακράν τελευταίοι στο ρυθμό αποφοίτησης με 9,10% ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 24%. Να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα εμπαιγμού υποψηφίων ακαδημαϊκών οικογενειών. Οι οικογένειες πληρώνουν σπουδές οι οποίες δεν καταλήγουν πουθενά».