«Χθες ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα για χιλιάδες μαθητές. Συνολικά ήταν 104.000 υποψήφιοι (…) και πάρα πολλοί από αυτούς πέτυχαν τους στόχους τους και αυτό είναι κάτι παρά πολύ θετικό.
Όπως, επίσης, είναι θετικό ότι, κατά σχεδόν 25% περίπου, οι υποψήφιοι εισάγονται στην πρώτη κατά σειρά προτίμησή τους σχολή. Αυτό είναι πραγματικά κάτι πολύ θετικό και καλύτερα από προηγούμενες χρονιές» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Η υπουργός επισήμανε πως υπήρξαν δύο στοιχεία τα οποία, όπως είπε, «με προβλημάτισαν πολύ. Το πρώτο είναι ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό επιτυχόντων, οι οποίοι εισάγονται σε σχολές με βαθμό κάτω από τη βάση -και πολύ κάτω από τη βάση. Όσον αφορά τους επιτυχόντες Γενικών Λυκείων ένας στους τέσσερις πέρασε με βαθμό κάτω από τη βάση και όσον αφορά επιτυχόντες των Επαγγελματικών Λυκείων πάνω από 40% πέτυχε με βαθμό κάτω από τη βάση. Αυτό σίγουρα είναι ένα στοιχείο, το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ, την Πολιτεία εν συνόλω θα έλεγα».
Ένα δεύτερο στοιχείο – συνέχισε η υπουργός – «είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων (…) Η σχολή με τις περισσότερες προτιμήσεις, 20.000 υποψήφιοι επέλεξαν ένα παιδαγωγικό τμήμα της Θεσσαλονίκης. Θα σας πω γιατί με προβληματίζει, όχι τόσο αυτό, όσο το ότι οι πρώτες δεκαπέντε ή δεκαεπτά σχολές είναι όλες παιδαγωγικές. Και γιατί το λέω αυτό, ως ένα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει; Διότι ναι μεν υπάρχουν ανάγκες στην εκπαίδευση αναμφισβήτητα, όμως έχουμε χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Άρα αυτό το στοιχείο τι μας δείχνει; Μας δείχνει ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να εστιάσουμε στο χάσμα που υπάρχει σήμερα, αφενός μεταξύ εκπαίδευσης και αφετέρου μεταξύ πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας».
Σε ερώτηση πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι «υπάρχουν τρόποι. Παράδειγμα, ένας τρόπος είναι να εισαχθεί υποχρεωτικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου, από την πρώτη γυμνασίου (…)».
Νέο πλαίσιο – Συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών
Η κ. Κεραμέως είπε πως «θα υπάρξει ‘κατάργηση’ των αιώνιων φοιτητών, θα θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο, κατά πάσα πιθανότητα ν+2, το οποίο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές. Αυτούς που εφεξής, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα μπαίνουν σε πανεπιστήμιο θα ισχύει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών. Και εδώ έχουμε μια στρέβλωση ελληνική -μετά το άσυλο και αυτή είναι μια στρέβλωση ελληνική- όμως θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις για όσους είναι ήδη φοιτητές και βεβαίως θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις που θα έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα υγείας. Πάντως το γενικό πλαίσιο είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών».
Η υπουργός σημείωσε ότι το θέμα των “αιώνιων” φοιτητών θα είναι μέσα σε μια μεγάλη σειρά θεμάτων που θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος θα ξεκινήσει ήδη από αρχές Σεπτέμβρη. Για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων ανέφερε πως «στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Παράλληλα με αυτόν, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, παράδειγμα συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για κατασκευή φοιτητικών εστιών. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια της χώρας που δεν έχουν επαρκείς φοιτητικές εστίες και εμείς θέλουμε να καταστήσουμε το πλαίσιο των ΣΔΙΤ, να παρακινήσουμε και τα ιδρύματα να αξιοποιήσουν τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία. Το δεύτερο είναι φορολογικά κίνητρα για δωρεές προς Ιδρύματα, προκειμένου να παρακινήσουμε ακριβώς κόσμο να προβαίνει σε δωρεές προς τα Ιδρύματα. Όλα αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν με την πανεπιστημιακή κοινότητα».
Ερωτηθείσα εάν θα υπάρξουν νέες επώνυμες έδρες, η κ. Κεραμέως είπε πως «και αυτό είναι μέσα σε αυτά που μελετούμε, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουν τα Ιδρύματα να προσελκύσουν και άλλους πόρους». Επισήμανε δε, ότι πρόκειται για έναν θεσμό που «πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά».
Η υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι στα θέματα που θα τεθούν το επόμενο διάστημα σε σχέση με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στις πρυτανικές Αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «περιλαμβάνονται ζητήματα υποδομών και ενίσχυσης εξωστρέφειας και θέματα διοίκησης πανεπιστημίων και η αποδέσμευση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) από το δημόσιο λογιστικό. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο που θέλουμε να συζητήσουμε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».