Όσα έιπε η κ. Κεραμέως, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») – Μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά έκανε στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας είναι η θέσπιση επιπλέον κινήτρων για απόσπαση στο εξωτερικό, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής και άλλες ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.
«Υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με το πού υπηρετεί κάποιος. Από την πλευρά μου, έχω ζητήσει να δούμε συνολικά το πλαίσιο αυτό, αλλά και τη δυνατότητα θέσπισης κινήτρων για τους εκπαιδευτικούς που διαμένουν στο εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες, το κόστος ζωής και άλλα δεδομένα», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Υπουργός Παιδείας, τη δεδομένη χρονική στιγμή υπηρετούν στο εξωτερικό 70 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ενώ, ειδικά για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στις ΗΠΑ, τόνισε ότι παρέχεται πολύπλευρη στήριξη, είτε πρόκειται για σχολεία της Αρχιεπισκοπής, είτε για σχολεία Τσάρτερ, είτε για οποιαδήποτε άλλη μορφή.
«Εχουμε συνδράμει με τρεις τρόπους στην ομογενειακή εκπαίδευση και δη στις ΗΠΑ: Ο πρώτος είναι μέσω του συντονιστικού γραφείου που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει επίβλεψη σε όλη τη χώρα. Ο δεύτερος είναι το εκπαιδευτικό υλικό. Προσπαθούμε να συνδράμουμε με βιβλία εκπαιδευτικά για την Ελλάδα, που έχουν σκοπό τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και την περαιτέρω διάδοση των αξιών και του πολιτισμού μας. Ο τρίτος είναι η εκπαιδευτικοί. Εχουμε περίπου 70 αποσπασμένους σε σχολεία ανά την Αμερική όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Θα ήθελα, δοθείσης ευκαιρίας, να ευχαριστήσω και όλους όσοι συνδράμουν σε αυτήν την καίριας σημασίας προσπάθεια, εκπαιδευτικούς, μέλη των κοινοτήτων, γονείς και μαθητές», είπε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας πως, εκτός από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, εξίσου βαρύνουσα σημασία για το υπουργείο έχει και η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Διεύρυνση συνεργασίας με αμερικανικά Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, η συνεργασία με τα μεγάλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ πρόκειται να επεκταθεί, προαναγγέλλοντας, μέσω του «Ε.Κ.», την επίσκεψη εκπροσώπων από 30 διαφορετικά αμερικανικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα τον προσεχή Νοέμβριο, προκειμένου «να δρομολογηθούν νέες συνεργασίες και να εμβαθυνθούν οι ήδη υπάρχουσες».
«Το Νοέμβριο θα έρθουν στην Ελλάδα εκπρόσωποι από 30 κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων από το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Χόπκινς, το Κολούμπια και το NYU. Οι εκπρόσωποι αυτοί έρχονται στη χώρα μας είτε για να δρομολογήσουν νέες συνεργασίες, είτε να εμβαθύνουν υφιστάμενες με τα Πανεπιστήμιά μας. Θα σας αναφέρω, για παράδειγμα, την συνεργασία του Καποδιστριακού με το Γέιλ, για τη δημιουργία ενός κοινού ερευνητικού κέντρου για την περιβαλλοντική υγεία. Επίσης, τη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χάρβαρντ, που εστιάζει στις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης. Ενα ακόμη παράδειγμα είναι η συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Τζονς Χόπκινς για το Αλτσχάιμερ και του ΕΜΠ με το Κολούμπια για σπουδές Αρχιτεκτονικής. Αυτές οι συνεργασίες είναι ενδεικτικές, εμπλουτίζονται, εμβαθύνονται και αυξάνονται», προσέθεσε η Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education) πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό διμερών συνεργασιών των αμερικανικών πανεπιστημίων με Πανεπιστήμια άλλης χώρας.
Στο μεταξύ, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να επεκταθούν τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια, με τη συνδρομή και μιας χρηματοδότησης από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Μέσω του ΕΣΠΑ έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για αγγλόφωνα προγράμματα. Οταν βγήκε αυτή η προκήρυξη αναμέναμε την ανταπόκριση. Εμφανίστηκαν 208 αγγλόφωνα προγράμματα, τα οποία έρχονται για να προσελκύσουν ξένους φοιτητές», είπε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «παρέχει όλα τα θεσμικά εργαλεία και ευελιξία στα ελληνικά Πανεπιστήμια για συνεργασία με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού».
Καταλήγοντας, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως, με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση μήνα, θα υπάρξει μια αποτελεσματική διασύνδεση των ελληνικών Πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.