Η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega για τον υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εκπαιδευτικούς αλλά και την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης.
Πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών
Σχετικά με το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως είπε ότι «Είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να επιστρέψουμε στη διά ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Συζητάμε με τους ειδικούς το πώς θα διασφαλίσουμε αυτή την επιστροφή.
Το εμβόλιο είναι ένα υπερόπλο που έχουμε, που πέρυσι δεν το είχαμε. Έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών, περίπου 3 στους 4, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας. Άνοιξε και η πλατφόρμα για τους μαθητές μας, από 15 ετών και πάνω. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν, να αξιοποιήσουν αυτό το μοναδικό δώρο της επιστήμης, το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε απέναντι στην πανδημία».
«Απόλυτη προτεραιότητα είναι η διά ζώσης εκπαίδευση. Συζητάμε διάφορους τρόπους για το πώς θα φτάσουμε σε αυτό. Δεν μπορώ να κάνω ακόμη ανακοινώσεις. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Θα προχωρήσουμε τις συζητήσεις με τους ειδικούς και όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις, θα τοποθετηθούμε συνολικά. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα», εξήγησε η κ. Κεραμέως πάνω στο ίδιο θέμα.
Σχετικά με το τι θα γίνει στα πανεπιστήμια και τα εμβολιαστικά κέντρα που αναμένεται να δημιουργηθούν σε αυτά, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι «Έχουμε ζητήσει ως κυβέρνηση από τα πανεπιστήμια να μας δώσουν κατάλογο με όλους τους χώρους τους, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί εμβολιαστικό κέντρο. Αναμένουμε τις ακριβείς λίστες για τις τοποθεσίες, ώστε να σχεδιαστεί τις επόμενες εβδομάδες η δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας», ενώ απαντώντας στο αν κάτι παρόμοιο σχεδιάζεται να γίνει και στα σχολεία, η ίδια τόνισε ότι «Είναι διαφορετική η συνθήκη για τα ανήλικα παιδιά για τον εμβολιασμό τους, χρειάζεται συναίνεση από το γονέα. Αλλά θα συζητηθεί τι θα γίνει και με αυτό το θέμα».
Σχετικά με το νομοσχέδιο που φέρνει, μεταξύ άλλων, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι «Αύριο εισάγεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που δίνει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στο σχολείο και στους εκπαιδευτικούς. Μπορούν να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο θα διδάξουν, τον τρόπο που θα αξιολογούν τους μαθητές. Ενισχύουμε εκπαιδευτικούς σε θέσεις ευθύνης και αποκεντρώνουμε το σύστημα, βγάζουμε εξουσίες από τους κεντρικούς φορείς προς όφελος της σχολικής ομάδας. Αυτό έρχεται μαζί με μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία. Εγκαθιστούμε ένα σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να βελτιώνονται οι εκπαιδευτικοί μας, οι άριστοι επιβραβεύονται με μόρια ώστε να ανέβουν βαθμίδες στην εκπαίδευση, και για όσους κρίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, προβλέπεται η επιμόρφωσή τους για τη βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου».
«Η ύλη είναι μία. Υπάρχει πρόγραμμα σπουδών. Βάσει του προγράμματος σπουδών θα γράφονται περισσότερα του ενός βιβλία. Όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα ψηφιακά και ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να παραπέμψει τους μαθητές σε πολλές πηγές ώστε να φύγουμε από τη μηχανική εκμάθηση. Να μπορεί να συνδυάσει ο μαθητής πηγές και να καλλιεργήσει την κριτική του σκέψη», πρόσθεσε.
«Η παρακράτηση του μισθού δε θα είναι συνέπεια της αξιολόγησης, αλλά συνέπεια για όποιον δε συμμετέχει. Η αξιολόγηση είναι υποχρεωτική. Αλλά δεν έχει οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια για τον εκπαιδευτικό. Αλλά πρέπει να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί, για αυτό και είναι υποχρεωτική», ξεκαθάρισε κλείνοντας η κ. Κεραμέως.
Βάσεις 2021 -Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Πίνακες με τις ΕΒΕ για κάθε σχολή ή τμήμα
Βάσεις 2021: Πώς μπορεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να «κόψει» υποψήφιους με υψηλούς βαθμούς
Βάσεις 2021: Πόσοι υποψήφιοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ