«Αρμαγεδδώνα» στην παιδεία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου η Νίκη Κεραμέως. Σε συνέντευξη που παραχώρησε για το θέμα, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ τόνισε πως κυβέρνηση έχει διοχετεύσει όλη της την ιδεοληψία και στα θέματα της παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και θα παλέψουμε για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Αυτή η κυβέρνηση και ο Γαβρόγλου όταν κάποιος δεν συμφωνεί μαζί του ασκεί πιέσεις, οι αποφάσεις είναι προϊόν εκβιασμού, η ΝΔ δε θα επιτρέψει τέτοιες πρακτικές, η ΝΔ θεωρεί πως είναι επιτακτική ανάγκη να αποσυρθεί το νομοσχέδιο», είπε η κ. Κεραμέως επισημαίνοντας πως υπάρχουν σοβαρότατα θέματα διαδικασίας, αλλά και ουσίας. Όπως είπε το νομοσχέδιο κατατέθηκε μεσάνυχτα Τρίτης και οι βουλευτές κλήθηκαν να διαβάσουν 1.120 σελίδες και 226 άρθρα και να τα συζητήσουν την Τετάρτη το μεσημέρι. Μάλιστα κατηγόρησε τον υπουργό, Κ. Γαβρόγλου, πως στη διαδικασία ακρόασης φορέων δεν κλήθηκαν φορείς καίριας σημασίας, όπως ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων προφανώς γιατί, όπως είπε, διαφωνεί με τις θέσεις του υπουργού. « Ο υπουργός επέδειξε απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στους φορείς» δήλωσε η κ. Κεραμέως.
Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ μίλησε για ισοπέδωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πλήρη κατάργηση των ΤΕΙ και τη συγχώνευσή τους με τα ΑΕΙ. «Καταργεί τον τεχνολογικό τομέα σε αντίθεση με τη διεθνή τάση. Αυτή η αναδιάταξη γίνεται χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες, χωρίς διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, όλα με κριτήριο την ψηφοθηρία» είπε καταγγέλλοντας τον κ. Γαβρόγλου πως εκβιάζει πολιτικά τους πρυτάνεις για να αποδεχτούν τις συνενώσεις.
Παράλληλα τόνισε πως η ΝΔ είναι αντίθεση στην ίδρυση 4ης νομικής αλλά και νέας γεωπονικής σχολής. «Πρέπει επιτέλους η εκπαίδευση να είναι σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας», είπε αναφερόμενη και στον μεγάλο αριθμό ανέργων δικηγόρων.
Η κ. Κεραμέως κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια πολυτεχνοποίησης των σχολών μηχανικών των ΤΕΙ, λέγοντας πως ο υπουργός μέσα σε μια νύχτα μετατρέπει τα τμήματα μηχανικών ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά. «Η διαδικασία επιχειρείται χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αγορά εργασίας και οδηγεί σε εξίσωση προς τα κάτω των πολυτεχνικών σχολών» ανέφερε, ενώ άσκησε κριτική και για το νέο σύστημα εξετάσεων.
«Χρειάστηκε να περάσουν 3 χρόνια και φτάσαμε σε σύστημα εισαγωγής πασπαλισμένο με ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την κατηγοριοποίηση σχολών σε υψηλού κύρους και σε πλήρους απαξίωσης.
Κριτική άσκησε και για τις αλλαγές στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία λέγοντας πως το νομοσχέδιο αφαιρεί την ελευθερία και την αυτονομία τους, καθώς μεταφέρει αρμοδιότητες σε διευθύνσεις εκπαίδευσης. Τέλος επεσήμανε πως το υπουργείο προχωρά στην κατάργηση της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων κολλεγίων στην Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω χρονιάς. «Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι θα αναγνωρίσουμε την επαγγελματική ισοδυναμία κατά τρόπο σύννομο», δήλωσε χαρακτηριστικά.