Tι είπε για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με μήνυμά της κατά τις εργασίες του 11ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Η υπουργός σημείωσε ότι «από την αρχή της θητείας μας, μεταξύ των πρωταρχικών μας στόχων ήταν η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, που συμπεριλαμβάνει και την αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων μας».

Η Κ. Κεραμέως τόνισε ότι «η τακτική επιχορήγηση των πανεπιστημίων μας έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2019 έως το 2023, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να ανταποκρίνονται στις νέες τους αρμοδιότητες».

Σημείωσε επίσης ότι «η κατανομή αυτών των πόρων δεν γίνεται όπως στο παρελθόν, κατά την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε υπουργού, αλλά γίνεται στην βάση, αφενός αντικειμενικών κριτηρίων, όπως αριθμός φοιτητών, καθηγητών, πανεπιστημιακών τμημάτων και αφετέρου με ποιοτικά κριτήρια κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη αρχή, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Υπογράμμισε επίσης ότι «έχει απελευθερωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις δωρεές και οικονομικές ενισχύσεις στα πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποδέχονται κάθε είδους δωρεά σε χρήμα, είδος, υπηρεσίες, επιστημονικό και λοιπό εξοπλισμό».

Αναφέρθηκε επίσης στην πληρέστερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, σημειώνοντας ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων του υπουργείου που χρηματοδοτείται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ αγγίζει τα 1,85 δισ. ευρώ, και αφορά μεταξύ άλλων αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών, απόκτηση δεξιοτήτων, εξωστρέφεια, διεθνοποίηση, διασφάλιση ποιότητας, στρατηγικό σχεδιασμό και σύνδεση σπουδών με την αγορά εργασίας».

Και πρόσθεσε:

«Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτούνται δράσεις όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών καθηγητών και ερευνητών».

Καταλήγοντας η κ. Κεραμέως σημείωσε: «Με διαρκή προσπάθεια και συστηματικότητα, με ευελιξία και ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες, με αξιοποίηση των διαθεσίμων δυνατοτήτων και δημιουργία νέων, τα πανεπιστήμια μας ανοίγουν τους ορίζοντές τους στον κόσμο σε μια νέα εποχή για τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους ερευνητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα συνολικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025