Η βουλευτής Δράμας και υπεύθυνης Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» επεσήμανε ότι το σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας αποτυχημένης κυβερνητικής θητείας στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το σχέδιο νόμου αλλού κωδικοποιεί υφιστάμενη νομοθεσία, με διατάξεις ήδη υφιστάμενες, άλλου προσθέτει αυτονόητες προσαρμογές για «ξεκάρφωμα», εκείνο όμως που κυρίως κάνει είναι η  εισαγωγή ενός νέου οξύμωρου μοντέλου διοίκησης των πανεπιστημίων που ενισχύει την αδιαφάνεια, την έλλειψη λογοδοσίας, τη φαραωνικού τύπου λειτουργία του πρύτανη, και τελικά την ανευθυνότητα  των διοικήσεων.

Αυτός είναι ο κορμός του σχεδίου νόμου που δεν τόλμησε η κυβέρνηση να αλλάξει ούτε κατά ένα άρθρο, παρά τη γενική κατακραυγή από πολιτικούς φορείς, ακαδημαϊκούς δασκάλους, φοιτητές και έγκριτους επιστήμονες.

Με το σχέδιο νόμου, το δημόσιο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό πρόχειρα και μονοσήμαντα ως επιχείρηση, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του και τη βασική του αποστολή, που είναι να παράγει καταρχήν γνώση, νεωτερικότητα, καινοτομία σε όλα τα επίπεδα των επιστημών και των τεχνών.

Όσον αφορά τις διατάξεις για τον ΔΟΑΤΑΠ, παρά τη δηλούμενη μείωση της γραφειοκρατίας και της αυτόματης αναγνώρισης πτυχίων, πίσω από τον εξωραϊσμό, εκείνο που υπάρχει είναι η προκλητική αναγνώριση των πτυχίων πάσης φύσεως κολλεγίων που δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ.

Η Κυβέρνηση, μετά από τρία χρόνια, με πλήθος διάσπαρτων αποσπασματικών νομοθετημάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα. Η χώρα πόσα πανεπιστήμια και σε πόσους υποψήφιους εισακτέους μπορεί  να εξασφαλίσει ποιοτικές σπουδές; Από εκεί  ξεκινάς, για να δεις πώς θα πορευτείς, από το τι δυνατότητες έχεις. Αλλιώς κάνεις ασκήσεις επί χάρτου αλά ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχνεις σχολές εν μία νυκτί, χωρίς υποδομές, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς αξιολόγηση, τυπώνεις πτυχία και πορεύεσαι, μέχρι να ζητήσουν τα ρέστα οι απόφοιτοι που κορόιδεψες.

Δεν υπάρχει μοντέλο σύγχρονου πανεπιστημίου που επιτρέπει ανεξέλεγκτο Πρύτανη αμφισβητούμενης νομιμοποίησης, απόλυτο μονάρχη και ένα Συμβούλιο Διοίκησης ελεγχόμενο υποχείριό του.

Τι τύχη μπορεί να έχει ένα νομοσχέδιο παιδείας ερήμην αυτών που κυρίως αφορά, τους φοιτητές.

Αυτό που χρειάζεται το πανεπιστήμιο εδώ και χρόνια, είναι ένα μοντέλο διοίκησης απλό, σεμνό και χωρίς λαμπερά φώτα διαφήμισης, με λιγότερο κράτος, ανάκτηση της εμπιστοσύνης, που γίνεται μόνο με την εξασφάλιση διαφάνειας, λογοδοσίας και με θεσμικά αντίβαρα ελέγχου.

Η αρμόδια Τομεάρχης Παιδείας Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε στη Βουλή την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την διοίκηση των ΑΕΙ, καλώντας την κυβέρνηση να την υιοθετήσει, αν πιστεύει στις δυνατότητες και προοπτικές που μπορεί να αποκτήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο μέσα από την διαδικασία ευρύτερων συναινέσεων.

Κλείνοντας και απευθυνόμενη στην υπουργό σημείωσε ότι «Χρόνο έχετε για αλλαγές στο νομοσχέδιο. Το ερώτημα είναι αν έχετε το θάρρος να διορθώσετε τα λάθη σας, γενναιότητα να σεβαστείτε το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τόλμη να εμπιστευτείτε το έργο των ελληνικών πανεπιστημίων και τις ικανότητες των ανθρώπων που το υπηρετούν. Αυτό θα το απαντήσετε εσείς κα Κεραμέως»..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025