Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) επισκέφτηκε η , βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διεθνή διάκριση του και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού καινοτομίας IDea Incubator Competition, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμώξεων (Infectious Diseases Society of America Foundation) και της εταιρείας Johnson & Johnson Innovation – JLABS, ξεπερνώντας διεθνή ερευνητικά και ακαδημαϊκά μεγαθήρια.

Ο «βιοαισθητήρας ανίχνευσης Covid-19» που παρουσίασε η ελληνική ερευνητική ομάδα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ και να προσφέρει ταχύτατη, ευαίσθητη και μαζική ανίχνευση της επιφανειακής πρωτεΐνης-ακίδας S1 του κορονοϊού.

Στην ομάδα που παρουσίασαν την καινοτόμα μέθοδο στον τελικό του διαγωνισμού, συμμετείχαν ο Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Επίκουρη Καθηγήτρια Σοφία Μαυρίκου του Κέντρου Εφαρμογών Κυτταροβιολογικών Τεχνολογιών και η Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια παιδίατρος Κυριακή Χατζηαγαπίου από την Α’ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η βουλευτής ξεναγήθηκε στους χώρους των εργαστηρίων του ιδρύματος και ενημερώθηκε από τον Πρύτανη και μέλη της ομάδας, για τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή, ώστε να μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις εθνικές ανάγκες αλλά και να αποτελέσει όχημα εξαγωγικής δραστηριότητας υψηλής τεχνολογίας.

“Το εξαιρετικής σημασίας επίτευγμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου μας κάνει όλους υπερήφανους και αισιόδοξους, τόσο για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων, όσο και για τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε ως χώρα, αρκεί σε θέσεις ευθύνης να υπηρετούν άξιοι επιστήμονες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με αφοσίωση στο έργο τους, ιδέες, προσήλωση σε υψηλούς στόχους και πίστη στις κρυμμένες δυνάμεις του ελληνικού πανεπιστημίου” δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου.

Τέλος η βουλευτής συνεχάρη τα μέλη της ομάδας που συνέβαλλαν σε αυτή την επιτυχία και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι παρά την συχνά μικρονοϊκή αντιμετώπιση της Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχει αυτή, η άλλη Ελλάδα, που σπάει τα δεσμά της καθήλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025