– Την άποψη ότι τα μέτρα χαλάρωσης περιέχουν ρίσκο αναζωπύρωσης είτε σε μικρό, είτε σε μεγάλο βαθμό, εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας .

Όπως ανέφερε ο κ. Τούντας όσο μένουμε μέσα στο σπίτι αφήνουμε τον ιό απέξω, όταν βγαίνουμε από το σπίτι τον συναντάμε ξανά κι από τη στιγμή που τον συναντάμε θα έχουμε νέα κρούσματα κάτι το οποίο είναι αναπόφευκτο. Η μεγάλη πρόκληση, είπε ο κ. Τούντας, δεν είναι αν θα έχουμε κάποια επιπλέον κρούσματα αλλά το πώς θα καταφέρουμε με την υπεύθυνη συμπεριφορά μας να τα περιορίσουμε, διότι μέχρι τώρα μας προστάτευαν οι απαγορεύσεις.
Χρειάζεται, τόνισε ο κ. Τούντας, μεγαλύτερη ευσυνειδησία και υπευθυνότητα και εξαρτάται από την ατομική μας συμπεριφορά πλέον το τι θα συμβεί από δω και πέρα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ξαναπάμε πίσω αν ξεφύγει η ιστορία, ο κ. Τούντας απάντησε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, διότι δεν ξέρουμε πάρα πολλά ακόμα για τη συμπεριφορά του και τις μεταλλάξεις του, το πώς μεταδίδεται, σε τι αποστάσεις, άρα είναι δύσκολο να γίνονται αξιόπιστες προβλέψεις.

Σχολιάζοντας την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ. Τούντας ανέφερε πως τα σχολεία είναι ένα μεγάλο ρίσκο, ίσως, όπως είπε, το μεγαλύτερο από αυτά που θα πάρουμε με την άρση των μέτρων διότι τα παιδιά έχουν το χάρισμα να μην αρρωσταίνουν βαριά αλλά είναι αναμεταδότες και εφόσον δεν παρουσιάζουν πολλές φορές και συμπτώματα δεν ξέρουμε ποια από τα παιδιά έχουν μολυνθεί για να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Χαρακτήρισε παράλληλα σωστή την κρίση της κυβέρνησης να αφήσει εκτός της διαδικασίας της άρσης των απαγορεύσεων τα σχολεία. Από κει και πέρα, συμπλήρωσε ο καθηγητής, βλέποντας τι κάνουν τα σχολεία στη Δανία και στη Σουηδία, φοβάμαι ότι τα σχολεία μας δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν ανάλογα μέτρα και διαδικασίες για αυτό και έχω μία ανησυχία, πρόσθεσε, αλλά πρέπει να γυρίσουμε σε μία κανονικότητα γιατί από κει και πέρα είναι και η οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025