Τρία ηχηρά «όχι» μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντρομπρόφσκις ενώ, επιπλέον, δεν είπε ούτε λέξη για την δόση των 2 δισ. ευρώ που την περασμένη εβδομάδα προέβλεπε πως θα δοθεί στη χώρα μας εντός των ημερών.
Συγκεκριμένα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Σταθάκη, ο κύριος Ντομπρόφσκις είπε:
1. «Δεν θα ήθελα να συνδέετε άμεσα» το κόστος που επωμίζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, με την πρόοδο (και το ενδεχόμενο χαλάρωσης) του δημοσιονομικού προγράμματος και της αξιολόγησης, λέγοντας πως «η αξιολόγηση πρέπει να είναι επιτυχής».
Συνέδεσε όμως το πρόβλημα με την υποδοχή, την μετεγκατάσταση και τον επαναπατρισμό των προσφύγων, έθεσε θέμα συνεργασίας και τρίτων κρατών ονοματίζοντας την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να πει και ότι η Ελλάδα παίρνει ήδη κονδύλια για το ζήτημα αυτό.
2. Στα κόκκινα δάνεια, «η διαφορά που έχουμε είναι πόσο ευρεία θα είναι η προστασία. Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για έναν έντιμο συμβιβασμό. Έχουμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες χώρες και η λύση που προκρίνουμε είναι να υπάρχει στοχευμένη στήριξη, για τα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», υπονοώντας δηλαδή ότι η «ομπρέλα προστασίας» του νόμου Κατσέλη πρέπει να κλείσει.
3. Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση «και αυτό το συζητήσαμε με τους υπουργούς, και είχαμε πει και στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί».
Με άλλα λόγια, απέφυγε να μιλήσει για κλιμακωτό ΦΠΑ ή άλλες αλλαγές στη δομή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και υπέδειξε είτε να διατηρηθεί στο 23% όπως ισχύει πια τώρα, είτε να μηδενιστεί όπως ανέκαθεν ίσχυε και να αντικατασταθεί από άλλα μέτρα που θα βρει η κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο κύριος Ντομπρόφσκις δεν επανέλαβε την αισιόδοξη πρόβλεψή του πως εντός των ημερών θα δοθεί στη χώρα η δόση των 2 δισ. ευρώ, ενώ ερωτηθείς σχετικά κορυφαίος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου απάντησε σε δημοσιογράφους πως «δεν ξέρει» αν θα δοθεί η δόση.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πάντως πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να τρέξουν και “δεν υπάρχει χρόνος, το κράτος πρέπει να εκσυγχρονιστεί, αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας”, τόνισε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την αναθέρμανση της, ενω τόνισε πως πρέπει να τηρηθούν 3 στοιχεία:
– πολιτική βούληση και εθνική αίσθηση κατοχής του προγράμματος,
– τεχνική και διοικητική ικανότητα εφαρμογής και
– διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.