Με μία αποφασιστική κίνηση το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταφέρουν ισχυρό πλήγμα κατά της γραφειοκρατίας:

Καταργείται από φέτος η προσκόμιση πιστοποιητικών Δημοτολογίου για τις εγγραφές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 350.000 πιστοποιητικά για εγγραφές/μεταβολές ετησίως καταργούνται και περνάνε πλέον στην ιστορία.

Στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ιωάννης Μπαλάφας και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νίκος Μιχαλόπουλος τονίστηκε ότι:

Σήμερα, στην εποχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα πιστοποιητικά έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους και δεν έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς πλέον θα μεταφέρεται μόνο η απαραίτητη πληροφορία και όχι το έγγραφο.

Έτσι, με τη διασύνδεση του Εθνικού Δημοτολογίου με το πληροφοριακό σύστημα «My School» επιτυγχάνονται τρεις σημαντικοί στόχοι:

Πρώτα απ’ όλα, διευκολύνονται οι οικογένειες που απαλλάσσονται από χρονοβόρες ενέργειες, περιττή ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, στο πνεύμα της δήλωσης του πρωθυπουργού, ότι δεν νοείται να τρέχουν οι πολίτες για να προσκομίζουν έγγραφα και πιστοποιητικά, όταν αυτές οι διαδικασίες μπορούν να εκτελούνται ενδοϋπηρεσιακά.

Κατά δεύτερο λόγο, επιτυγχάνεται σημαντική δημοσιονομική ωφέλεια αφού, μεγάλος αριθμός εργατοωρών (40.000 κάθε χρόνο για τις εγγραφές συν 233.333 τουλάχιστον μία φορά για την μετέπειτα αναζήτηση 1.400.000 πιστοποιητικών γέννησης!) καθίσταται πλέον περιττός και οι αντίστοιχοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί θα μπορούν πλέον να στραφούν σε πιο δημιουργικά καθήκοντα.

Τέλος, το σύνολο της κρατικής μηχανής παίρνει μία ακόμη βαθειά ανάσα από το ασφυκτικό κλίμα και τις δυσλειτουργίες των γραφειοκρατικών βαρών με αποτέλεσμα η δημόσια διοίκηση να καθίσταται πιο ευέλικτη και αποτελεσματική.

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, είπε:

Κάνουμε από κοινού μία εξαγγελία ενός προγράμματος το οποίο θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή των εκπαιδευτικών αλλά γενικότερα των πολιτών.

Πρόκειται για τη διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Παιδείας, του «My School», με το γενικότερο πληροφοριακό σύστημα του Δημοτολογίου της χώρας, που θα επιτρέψει να υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Αν αυτό το σύστημα είχε εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο θα είχαμε γλιτώσει τη διαδικασία έκδοσης 350.000 πιστοποιητικών για εγγραφές και μεταβολές στο σχολικό σύστημα.

Θα μπορούσαμε να βρούμε πολλά στοιχεία να σας πούμε: για παράδειγμα, κάθε έτος για εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά απαιτούνται περίπου 250.000 πιστοποιητικά, που αντιστοιχούν σε 40.000 εργατοώρες και 5.704 εργατοημέρες.

Επίσης θα μπορούσε κανένας να λάβει υπόψη ότι έχουμε έξοδα από τις εκτυπώσεις, τα φαξ, τα τηλέφωνα και βεβαίως το σημαντικότερο, που μπορεί να μην έχει οικονομική άμεση αποτίμηση αλλά αφορά τη ζωή των πολιτών, είναι η απώλεια χρόνου, η ταλαιπωρία των πολιτών και ό,τι συνεπάγεται από αυτή τη ταλαιπωρία.

Συνεπώς με τη διασύνδεση που ανέφερα ανάμεσα στο «Μy School» και το Δημοτολόγιο διευκολύνονται οι οικογένειες να μην χάνουν ώρες, να μην ταλαιπωρούνται οικονομικά και στο πνεύμα της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία απλοποίηση πολλών διοικητικών-γραφειοκρατικών πράξεων προχωρούμε. Έτσι ώστε πολλές διαδικασίες να εκτελούνται ενδοϋπηρεσιακά, με το ηλεκτρονικό σύστημα.

Κατά δεύτερο λόγο επιτυγχάνεται και σημαντική δημοσιονομική ωφέλεια. Μεγάλος αριθμός εργατοωρών είναι πλέον περιττός και πολλοί υπάλληλοι πλέον θα μπορούν να σταθούν απερίσπαστοί σε πιο δημιουργικό ρόλο.

Και τέλος το σύνολο της κρατικής μηχανής παίρνει ακόμα μία ανάσα από το ασφυκτικό κλίμα και τις δυσλειτουργίες γραφειοκρατικών βαρών με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική.

Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη δημόσιο διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά και άλλους τρόπους εξοικονόμησης χρόνου και κόστους, προκειμένου να λειτουργούν τα σχολεία απερίσπαστα από την γραφειοκρατική ταλαιπωρία.

Ένα θέμα, που αυτές τις μέρες συζητούμε και ελπίζουμε να έχουμε συγκεκριμένη απάντηση, είναι το θέμα της καταγραφής των απουσιών και της ειδοποίησης των οικογενειών για τις απουσίες των παιδιών. Ένα θέμα το οποίο απορροφά πολλές ώρες από προσωπικό και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δίνουν το καλύτερο εαυτό τους μέσα στο σχολειό, και δεν είναι δυνατόν να τους επιβαρύνουμε με καθήκοντα μίας γραμματειακής υποστήριξης τόσο, θα έλεγε κάποιος, εξόφθαλμα γραφειοκρατικά.

Θα το σκεφτούμε, είμαστε κοντά σε μία λύση πιο αυτόματης ειδοποίησης για το θέμα των απουσιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε:

Θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι μία μεγάλη ικανοποίηση γιατί μπορεί να μην θεωρηθεί πολύ μεγάλο το πρώτο βήμα αλλά επιτέλους σε αυτή τη χώρα, σε αυτό το κλίμα, το μίζερο της καθημερινότητας που όλο τα αρνητικά ακούγονται , ξεκινάει να υλοποιείται ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα.

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται εδώ και 15 χρόνια και για το οποίο ξοδεύτηκαν 7 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σήμερα λοιπόν, εδώ έχουμε ανθρώπους του Δημοσίου που τόσο βάλλεται στις μέρες μας, που έχουν πάρει επάνω τους αυτή τη δουλειά και την δουλεύουν χωρίς να υπάρχουν εξωτερικοί συνεργάτες. Είναι εδώ από το δικό μας Υπουργείο ο κύριος Μιχαλόπουλος Γενικός Διευθυντής της Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Οικονόμου, ο κ. Μαραγκός , ο κ. Κοντογιώργης, στελέχη που πραγματικά δουλεύουν κι έχουν προχωρήσει πολύ και συστηματικά, γιατί οι 280 περίπου μικρές και μεγάλες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, για να μπορέσουν να διασυνδεθούν –διότι μέχρι σήμερα τα προγράμματα ήταν κάθετα και όχι οριζόντια- θα πρέπει να διασυνδεθούν με το Δημοτολόγιο.

Εμείς ήδη αυτόν τον καιρό δουλεύουμε επισταμένως την εκκαθάριση του Δημοτολογίου και του Ληξιαρχείου, έχουμε ψηφίσει και σχετικές διατάξεις, προωθούμε και καινούργιες ώστε πραγματικά, ολοκληρώνοντας το Μητρώο των πολιτών μέχρι τον Οκτώβριο, πλέον η χώρα, σε πολύ λίγο χρόνο, θα μπορεί να απαλλαγεί από εκατομμύρια εργατοώρες και εκατομμύρια βεβαιώσεις και έγγραφα. Διότι υπολογίζεται ότι ολοκληρώνοντας αυτό το σύστημα, θα καταφέρουμε πάνω από 11 εκατομμύρια έγχαρτες πληροφορίες να καταργηθούν – αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό- και οίκοθεν, να γίνεται όλη αυτή η διαδικασία, να απαλλαγεί δηλαδή το Δημόσιο και από εκατομμύρια κόστους εργατοωρών και πάρα πολλά χρήματα για το χαρτί που καταναλώνεται και πλέον όλη αυτή η διαδικασία να είναι μία πληροφορία που θα διακινείται μέσα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι με αυτή τη διαδικασία προχωρούμε αποτελεσματικά στο να απελευθερώσουμε σε μεγάλο ποσοστό το Δημόσιο από τη γραφειοκρατία και παράλληλα όπως γνωρίζετε, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η Επιτροπή Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας, η εθνική επιτροπή, αφού η πολυνομία και η γραφειοκρατία, αποτελούν τις σιαμαίες αδελφές, που βασανίζουν και πνίγουν κάθε δημιουργική προσπάθεια στο Δημόσιο. Θα σας μιλήσει και ο κ. Μπαλάφας, μπορείτε επίσης όμως να θέσετε και ερωτήματα στους ειδικούς.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ιωάννης Μπαλάφας, είπε:

Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε και με αυτήν την έννοια θα έλεγα, να ενημερώσουμε και τους τηλεθεατές σας, τους ακροατές σας, τους αναγνώστες σας, τους πολίτες τελικά, ότι γίνεται ένα μικρό αλλά σημαντικό πρώτο βήμα σε μια κατεύθυνση χτυπήματος αυτής της γάγγραινας που λέγεται γραφειοκρατία, ταλαιπωρία και μέσα από αυτό το, μικρό έστω, βήμα, πρώτο βήμα, επαναλαμβάνω, θα μας κρίνετε και θα δείτε ότι θα υπάρξουν συντεταγμένα επόμενα βήματα μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Μπορεί να απελευθερωθεί μία δημιουργικότητα είτε στο επίπεδο του υπαλληλικού προσωπικού είτε στο επίπεδο των πολιτών που καταναλώνεται – σε κάποιον, οποιοδήποτε, μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό – σε μη δημιουργικές απασχολήσεις επί δεκαετίες τουλάχιστον.

Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Νίκος Μιχαλόπουλος, τόνισε:

Δεν θα μακρηγορήσω καθόλου. Θέλω να προσθέσω δύο στοιχεία τα οποία ενδεχομένως δεν είναι πολύ καθαρά. Μπορεί πράγματι η συγκεκριμένη απογραφειοκρατικοποίηση να εμφανίζεται ως μικρή. Έχει πολύ μεγάλη όμως προστιθέμενη αξία, αν κανείς μελετήσει τα νούμερα τα οποία ήδη αναφέρθηκαν.

Tο δεύτερο στοιχείο το οποίο θέλω να πω δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος, ή η μη έγγραφη πλέον επικοινωνία μεταξύ πολιτών και δημοσίων υπηρεσιών. Είναι και κάτι το οποίο είναι πίσω από αυτή την αποτελεσματική ηλεκτρονική διαχείριση που είναι ο απόλυτος περιορισμός, ο εκμηδενισμός των σχέσεων συναλλαγής με ό,τι μπορεί να υποθέσει κάποιος, ότι μπορεί να δημιουργηθούν άτυπες συμπεριφορές, το λέω με όσο γίνεται κομψότερο τρόπο, οι οποίες είναι στοιχείο και αυτές της γραφειοκρατικά δομημένης σχέσης του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες. Άρα, με τέτοιες παρεμβάσεις δεν στοχεύουμε μόνο σε κάποια οικονομικά οφέλη, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά, αλλά στοχεύουμε στο να αναμορφώσουμε την ποιότητα των σχέσεων των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025