Πίνακας περιεχομένων
Συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα ζητά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), με αφορμή σειρά σοβαρών περιστατικών που έχουν καταγραφεί στην ιδιωτική εκπαίδευση το τελευταίο διάστημα. Έρχεται προσφυγή στην Ευρωπαική Ένωση μετά το Πάσχα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον ανεξέλεγκτη, με παραβιάσεις που σχετίζονται με την εποπτεία των σχολικών μονάδων, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ασφάλεια των μαθητών, αλλά και με την ανοχή ή και συνέργεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, των αρμόδιων αρχών. Η Ομοσπονδία εκφράζει έντονη ανησυχία για το μέλλον της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα υπό το φως της αυξανόμενης δραστηριοποίησης μεγάλων funds στον χώρο των ιδιωτικών σχολείων, και σημειώνει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημά της για διάλογο.
Υπόθεση Ρόδου και πλαστά πιστοποιητικά: Καταγγελίες για μαύρο χρήμα και σιωπή του Υπουργείου
Μεταξύ των σοβαρότερων περιστατικών που επικαλείται η ΟΙΕΛΕ, περιλαμβάνεται η υπόθεση κυκλώματος στη Ρόδο, που φέρεται να εμπλέκεται στην έκδοση παράνομων τίτλων γλωσσομάθειας. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει την πρακτική αυτή «ευρύτατα διαδεδομένη» και σημειώνει ότι μεγάλα χρηματικά ποσά διακινούνται ανεμπόδιστα, αφήνοντας αιχμές πως «πολλοί …ποτίζονται από αυτό». Υπενθυμίζεται ότι εδώ και έναν χρόνο έχει ζητηθεί από την ΟΙΕΛΕ και τον εργοδοτικό φορέα PALSO συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα, χωρίς να έχει δοθεί καμία ανταπόκριση.
Σχολείο λειτουργεί μετά από πυρκαγιά χωρίς ενημέρωση των αρχών
Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει επίσης ότι ιδιωτικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη συνέχισε τη λειτουργία του παρά το γεγονός ότι υπέστη πυρκαγιά. Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με καταγγελίες, η διοίκηση του σχολείου δεν κάλεσε τις αρμόδιες αρχές, λόγω σοβαρών ελλείψεων στην αντιπυρική του προστασία. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι υπάρχει πρόθεση έναρξης ΕΔΕ για την υπόθεση, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάτι μας λέει ότι η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο».
Δείτε επίσης Σχολεία μετατρέπονται σε πάρκινγκ – Βγάζουν αναπληρωτές από σπίτια για να μείνουν τουρίστες
Παράνομες μισθοδοσίες στο Ηράκλειο Κρήτης – Απουσία ελέγχου από τις αρχές
Σε άλλη περίπτωση, στο Ηράκλειο Κρήτης, καταγγέλλεται ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιτρέπει σε ιδιωτικό σχολείο να καταθέτει παράνομες ή πλαστές καταστάσεις αποδοχών. Ειδικότερα, το σχολείο εμφανίζεται, τυπικά, ότι πληρώνει κανονικά τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο – όπως αναφέρεται – δεν καταβάλλονται αποδοχές για όλους τους μήνες του έτους. Η ΟΙΕΛΕ δηλώνει ότι έχει καταγγείλει το περιστατικό εδώ και αρκετές ημέρες και έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση.
Σχολείο που είχε κλείσει ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει με αλλαγή επωνυμίας
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι σχολείο που είχε κλείσει με απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας, λόγω ακραίων παραβάσεων, ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι, απλώς με αλλαγή επωνυμίας. Όπως σημειώνεται, σχετικές πληροφορίες έχουν μεταφερθεί στην ΟΙΕΛΕ από γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου, οι οποίοι εκφράζουν φόβο για την επαναλειτουργία του. Παραμένει άγνωστο ποιος χορήγησε την άδεια για τη νέα λειτουργία του σχολείου.
Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αρνούνται ελέγχους μισθών – Φόβοι για καταστρατήγηση της μισθολογικής αύξησης
Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι ορισμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης – κυρίως σε περιοχές της επαρχίας – αρνούνται να πραγματοποιήσουν ελέγχους για τις μισθολογικές καταστάσεις των ιδιωτικών σχολείων, ισχυριζόμενες ψευδώς ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους ο σχετικός έλεγχος. Η Ομοσπονδία συνδέει τη στάση αυτή με την πρόσφατη, έστω και περιορισμένη, αύξηση των αποδοχών που εφαρμόστηκε από την 1η Απριλίου, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ορισμένοι εργοδότες ενδέχεται να συνεχίσουν να εφαρμόζουν παράνομα το παλαιό μισθολόγιο.
Μαζικές απολύσεις χωρίς αξιολόγηση – Πάνω από 4.000 εκπαιδευτικοί εκτός ιδιωτικής εκπαίδευσης
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Όπως καταγγέλλεται, εκπαιδευτικοί απομακρύνονται χωρίς καμία αξιολογική διαδικασία, ακόμη και στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Από την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ΟΙΕΛΕ υπολογίζει ότι περισσότεροι από 4.000 εκπαιδευτικοί έχουν αποχωρήσει από τον χώρο, σε σύνολο περίπου 9.800 εργαζομένων.
Εξαγορές σχολείων από funds – Ανησυχία για πλήρη απορρύθμιση
Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή μεγάλα επενδυτικά σχήματα (funds) προχωρούν σε εξαγορές σημαντικών ιδιωτικών σχολικών μονάδων. Όπως τονίζεται, τα funds φαίνεται να δραστηριοποιούνται έντονα στον χώρο, ενδεχομένως επειδή έχουν την πεποίθηση – ή τη διαβεβαίωση – ότι θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά σε πρώην ιδιοκτήτη σχολείου, ο οποίος πλέον εργάζεται σε fund που εξαγόρασε τη σχολική μονάδα του, και ο οποίος δήλωσε ότι οι εξαγορές πραγματοποιούνται επειδή το καθεστώς στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι «λογικό και δίκαιο».
Πρωτοβουλίες ΟΙΕΛΕ – Συναντήσεις με κόμματα και προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ΟΙΕΛΕ δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Παράλληλα, η Ομοσπονδία προετοιμάζει την υποβολή προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Πάσχα, με κύριο άξονα τις αναιτιολόγητες απολύσεις.
Όπως καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η ΟΙΕΛΕ θεωρεί ότι η υποβάθμιση του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν αφορά μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της εκπαίδευσης, την υγεία και ασφάλεια των μαθητών και, συνολικά, το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας.
Δείτε ακόμη Σχολεία: Μπλόκο στις εξετάσεις Pisa από τους εκπαιδευτικούς