Στο στόχαστρο κυκλωμάτων τηλεφωνικής φαίνεται πως βρίσκονται , σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως. Οι επιτήδειοι δρουν οργανωμένα, προσεγγίζοντας τηλεφωνικά τα θύματά τους και χρησιμοποιώντας προσχηματικά στοιχεία, με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και τη μεταφορά χρημάτων.

Όπως αποκαλύπτεται, οι δράστες παριστάνουν λογιστές, οικονομικούς συμβούλους ή ακόμη και υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας. Στις συνομιλίες τους, ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς ότι δικαιούνται υποτιθέμενα αναδρομικά ποσά ή επιδόματα, παρουσιάζοντας μάλιστα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ως «δικαιούμενα». Με αυτό το πρόσχημα, ζητούν από τα θύματα είτε τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς είτε να επιβεβαιώσουν στοιχεία ταυτότητας και τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου δήθεν να τους μεταφέρουν το ποσό.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενημερωθεί για τα περιστατικά και ερευνά τις καταγγελίες, καθώς φαίνεται πως η πρακτική αυτή έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Οι αρχές τονίζουν ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου βασίζονται στη σύγχυση και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε θεσμικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας, και υπενθυμίζουν πως καμία δημόσια υπηρεσία δεν ζητά ποτέ τέτοιου είδους ευαίσθητα δεδομένα τηλεφωνικά.

Η δράση των απατεώνων φαίνεται να είναι στοχευμένη στον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς οι αποδέκτες των τηλεφωνημάτων είναι κατά κύριο λόγο εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Το φαινόμενο ενδέχεται να σχετίζεται με την πρόσφατη επικαιρότητα γύρω από μισθολογικά ζητήματα στον κλάδο, γεγονός που ίσως αξιοποιούν οι επιτήδειοι για να καθιστούν τις ιστορίες τους πιο πειστικές.

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, να μην κοινοποιούν ποτέ προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα και να διακόπτουν άμεσα οποιαδήποτε επικοινωνία με άγνωστους που ζητούν τέτοιου είδους πληροφορίες. Σε περίπτωση που κάποιος δεχτεί παρόμοια κλήση ή διαπιστώσει προσπάθεια εξαπάτησης, συστήνεται να επικοινωνήσει άμεσα με την πλησιέστερη αστυνομική υπηρεσία.