: Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητάει διάλογο με τους μαθητές, δηλώνοντας πάντως ότι οι υποκινούνται πολιτικά.

Διάλογο με μαθητές ζητεί το Υπουργείο Παιδείας για τις

Σύμφωνα με το Συντονιστικό των Μαθητών τα κατειλημμένα ξεπερνούν τα 700. Ωστόσο, ο αριθμός θεωρείται από το μεγάλος. Ομως, το υπουργείο έως χθες δεν είχε ανακοινώσει επισήμως τον αριθμό των κατειλημμένων σχολείων, παρότι αυτό θα μπορούσε να εξακριβωθεί από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος myschool. Οι αποφάσεις για την κατάληψη του σχολείου λαμβάνονται συνήθως από μικρές ομάδες μαθητών και το υπουργείο εμφανίζεται να ελπίζει ότι οι θα φυλλορροήσουν και με την πίεση των γονιών των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό των Μαθητών Αττικής έχει δηλώσει ότι αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα για το μέλλον των κινητοποιήσεων, ενώ έχει προγραμματιστεί νέα διαδήλωση, μετά εκείνη της προηγούμενης εβδομάδος, μεθαύριο Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. «Οι μαθητές αποδείξαμε με τη στάση μας πως οι λόγοι για τους οποίους κινητοποιούμαστε είναι σοβαροί. Κάναμε γνωστά παντού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία μας», ανέφερε το Συντονιστικό. Επίσης, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής κατήγγειλε «τα φαινόμενα ποινικοποίησης των αγώνων από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο ενδεικτικά για εισαγγελικές παρεμβάσεις με κλητεύσεις αστυνομίας σε μαθητές και γονείς.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας μιλά για υποκίνηση των κινητοποιήσεων «δείχνοντας» την ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ. Η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη την Παρασκευή είχε μιλήσει για 200 κατειλημμένα σχολεία, ενώ χθες –παρά τις σχετικές ερωτήσεις– δεν υπήρξε ενημέρωση. Ως εξήγηση, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου προέβαλαν στην «Κ» το επιχείρημα ότι «η εικόνα είναι ρευστή». Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε χθες (ANT1) ότι «δεν είναι λύση να πεις “κλείνω τα σχολεία”, χρειάζεται διάλογος αλλά με ανοικτά σχολεία», προσθέτοντας ότι οι χαμένες ώρες λόγω καταλήψεων θα αναπληρωθούν.

Την ίδια στιγμή, χθες, σε Λύκειο της Καλαμάτας μαθητές επιτέθηκαν αρχικά με ύβρεις και μετά πετώντας καρέκλες σε καθηγητές και γονείς που επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο του κατειλημμένου σχολείου. Για το συμβάν εκλήθη η Αστυνομία.

κορωνοϊού

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, σε 123 περιπτώσεις έχει λόγω κρούσματος ανασταλεί η λειτουργία ή τμήματος ή τάξης ή όλου του σχολείου. Στις περισσότερες η αναστολή αφορά τμήματα. Χθες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι αν εφαρμοζόταν το κυλιόμενο ωράριο των σχολείων, θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα σχολεία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση, εάν τα δεδομένα για τον κορωνοϊό αλλάξουν».

μπορείτε να δείτε τη λίστα με τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού

Πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στα σχολεία

Βάσει πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, αρχικά γίνεται ενημέρωση των γονέων των συμμαθητών του μαθητή που νοσεί, καθώς και της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Σε δεύτερο στάδιο, αποστέλλεται δελτίο ιχνηλάτησης στη Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Τέλος, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και την οικεία Διεύθυνση Εκπαιδευσης για τυχόν αναστολή λειτουργίας τμήματος, τμημάτων ή συνολικά της σχολικής μονάδας.

Σε σχέση με τις στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος (εκπαιδευτικού ή μαθητή), μετά την καταγραφή τους και την απομάκρυνση από το σχολικό περιβάλλον για 14 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα, προβλέπεται η διενέργεια τεστ σε περίπτωση που εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα για COVID-19.

Με πληροφορίες από

Διαβάστε ακόμη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025