Ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την εβδομάδα που πέρασε δήλωσε ότι σε όλες τις τελευταίες Συνόδους Πρυτάνεων ΑΕΙ παρίσταται εκπρόσωπος της ηγεσίας του υπουργείου του. Ξέχασε να πει ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει προσκληθεί και σε όλες τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ, αλλά ποτέ δεν πήγε.
Πιθανώς γιατί ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με την εμβληματική θέση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα υπέρ της κατάργησης των Συμβουλίων των ΑΕΙ, κάτι που ανέφερε προτού καν επεκταθεί στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δύο χρόνια μετά δεν έχει προχωρήσει την υλοποίηση” της.
Με τη μέθοδο των σιγανών τροπολογιών που εισάγει σε άσχετα με την Παιδεία νομοσχέδια, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποψιλώσει τα Συμβούλια των πανεπιστημίων αφαιρώντας τους αρμοδιότητες, ωστόσο τα μέλη τους εκ του νόμου διατηρούν ακόμη τον θεσμικό τους ρόλο.
Δύο φορές η κυβέρνηση προανήγγειλε την κατάργηση τους.
Τη μία τον Ιανουάριο του 2015 με τον τότε υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά να χαρακτηρίζει αφελείς τους Έλληνες διακεκριμένους πανεπιστημιακούς του εξωτερικού που μετείχαν στα Συμβούλια Ιδρυμάτων, επειδή δεν γνώριζαν τις συνθήκες στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Τη δεύτερη από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, τον κ. Νίκο Φίλη και την κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, οι οποίοι συντάσσουν σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να τα μετατρέψουν σε απλά συμβουλευτικά όργανα. Και οι δύο νομοθετικές προσπάθειες απέτυχαν.
Παραμονές της αξιολόγησης δε, δεν είναι φρόνιμο για την κυβέρνηση να επανέλθει στο θέμα, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν κάνει σαφές ότι δεν βλέπουν τον λόγο κατάργησης οργάνων που δεν έχουν αξιολογηθεί.
Για ποιον σκοπό τότε θα είχε κάτι τέτοιο λογική, αν όχι για να διακηρυχθεί μια πολιτική, εκδικητικού τύπου διαφωνία, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά ακαδημαϊκοί που μίλησαν για το θέμα στο Βήμα .
Η μέθοδος του κρυφού χτυπήματος που ακολουθεί ως σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο θέμα των Συμβουλίων των ΑΕΙ είχε τα εξής τρία αποτελέσματα:

  1. Την παραίτηση δύο προέδρων τους και αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών στο εξωτερικό, του κ Δ. Μπερτσιμά του Πανεπιστημίου Αθηνών και του κ. L Σηφάκη του Πανεπιστημίου Κρήτης που αποχώρησε γράφοντας προς τον κ. Φίλη ότι από τις προγραμματικές σας δηλώσεις συνάγεται αβίαστα ότι αγνοείτε τελείως ποιος είναι ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων διεθνώς ή ποιο υπήρξε το έργο τους στη χώρα μας.
  2. Την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφαιρεί από τα Συμβούλια των ΑΕΙ τη δυνατότητα επιλογής τριών υποψηφίων για τη θέση του πρύτανη σε κάθε ΑΕΙ πριν από την εκλογή τους.
  3. Την ψήφιση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το Παράλληλο Πρόγραμμα, που αφαιρεί από τα Συμβούλια τη δυνατότητα έγκρισης των τροποποιήσεων του προϋπολογισμού των ΑΕΙ, αλλά τους αφήνει το δικαίωμα αρχικής έγκρισης του προϋπολογισμού και του απολογισμού τους.

TO BHMA