ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ… ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ, ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Της Ελπίδας Οικονομίδη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Κάνει… άσυλο τα ΑΕΙ, πετσοκόβει τη χρηματοδότηση τους
Ήρθαμε να μιλήσουμε για τα οικονομικά μας και φεύγουμε με… χριστουγεννιάτικη εργασία” , ήταν ένα από τα εύστοχα σχόλια πρυτάνεων για τη συνάντηση που είχε το Σάββατο η Σύνοδος με την ηγεσία του υπουργείου. Με τη διαχείριση των οικονομικών των Ιδρυμάτων να έχει γίνει θηλιά στο λαιμό για τους περισσότερους, η ηγεσία παρουσιάστηκε γι’ ακόμη μια φορά με υποσχέσεις και μ’ ένα νομοσχέδιο για να το μελετήσουν οι πρυτάνεις το οποίο βέβαια δεν λύνει κάποιο από τα τρέχοντα ζητήματα. Πρυτανικές εκλογές με συμμετοχή φοιτητών, αναγνώριση ασύλου, θέματα σύνταξης των οργανισμών των Ιδρυμάτων και κατάργηση των διατάξεων για διαγραφή των αιώνιων φοιτητών είναι μερικά από τα άρθρα που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο.
Όπως παραδέχονται οι πρυτάνεις, υπήρξε κατανόηση από το υπουργείο Παιδείας για τις περικοπές στον προϋπολογισμό του 2016, όμως δεν γινόταν να μην παρατηρήσουν ότι ενώ για τα Ιδρύματα η κρατική χρηματοδότηση είναι πετσοκομμένη κατά 22% για το νέο έτος, ο προϋπολογισμός του υπουργείου έπεσε μόλις κατά 1,8% σε σχέση με πέρσι. Σήμερα αναμένεται δεύτερος γύρος συζητήσεων της ηγεσίας που θα παρευρεθεί στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ.
Σχολιάζοντας την υποχρηματοδότηση, ένας εκ του προεδρείου της Συνόδου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπρανης, σημείωσε ότι αν συνεχιστεί τα ελληνικά πανεπιστήμια θα εξελιχθούν σε εξεταστικά κέντρα.
Υποσχέσεις
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επανέφερε την προ μηνών δέσμευση του υπουργείου για ενιαίο μισθολόγιο στη ΔΕΗ για τα Ιδρύματα και τη μείωση των δημοτικών τελών, χωρίς όμως να έχει να παρουσιάσει κάποια εξέλιξη στο θέμα. Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωυτοπούλσυ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας επιτροπών που θα ασχοληθούν με τις άμεσες λειτουργικές δαπάνες και το ζήτημα του προσωπικού, ακαδημαϊκού και μη, στα Ιδρύματα. Σχετικά με τις ρυθμίσεις του παράλληλου προγράμματος που αφορούσαν τα Ιδρύματα, η ηγεσία δεσμεύτηκε να τις φέρει στη Βουλή νωρίτερα.
Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου:
  • Με τη συμμετοχή φοιτητών γίνονται οι πρυτανικές εκλογές με αυξημένο συντελεστή (0,2) σε σχέση με τη συμμετοχή του εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων (0,05), το οποίο βέβαια θα είναι ανάλογο της συμμετοχής.
  • Εκλογή αντιπρυτάνεων σε όλα τα Ιδρύματα αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.
  • Αναγνωρίζεται το άσυλο για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία, το οποίο είχε καταργηθεί από το νόμο Διαμαντοπούλου.
  • Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τη διαγραφή αιωνίων φοιτητών.