Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Λήμνου
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ:
Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Λήμνου που διεξήχθη στις 29/8/2022, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
1. Ανέγερση κτηρίου για τη στέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου Μύρινας.
2. Ανέγερση κτηρίου για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου Μούδρου.
3. Ίδρυση νέου Δημοτικού Σχολείου στη Μύρινα και ανέγερση κτηρίου για τη στέγασή του.
4. Ανέγερση κτηρίου για τη μεταστέγαση του Γυμνασίου Μύρινας.
Οι εκπρόσωποι των ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου εκφράσαμε τη σύμφωνη γνώμη μας σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό για την ανέγερση νέων κτηρίων για το 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας και το Νηπιαγωγείο Μούδρου, καθώς και για το νέο Δημοτικό Σχολείο στη Μύρινα.
Σε ό,τι όμως αφορά το θέμα της ανέγερσης νέου κτηρίου για τη μεταστέγαση του Γυμνασίου Μύρινας, η θέση των δύο Σωματείων είναι ότι προφανώς συμφωνούμε στην κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου σχολικού κτηρίου, ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ωστόσο ΑΠΟΛΥΤΑ στην προοπτική μετεγκατάστασης εκεί του Γυμνασίου Μύρινας. Η διαφωνία μας εδράζεται στους εξής λόγους:
1. Αυτή τη στιγμή, στο Λυκειακό Συγκρότημα της Μύρινας συστεγάζονται τέσσερις (!!!) εκπαιδευτικές δομές: το ΓΕΛ Μύρινας, το ΕΠΑΛ Μύρινας, το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μύρινας και το Δ.Ι.Ε.Κ Λήμνου. Όπως είναι λογικό, η συστέγαση τεσσάρων δομών στο ίδιο κτήριο προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία όλων των δομών, καθώς παρουσιάζεται σοβαρή έλλειψη χώρων, ενώ η συμφόρηση αυτή προκαλεί και τα εύλογα παράπονα μαθητών και εκπαιδευτικών. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί οριστικά αν στο νέο κτήριο μετεγκατασταθεί ένα εκ των δύο Λυκείων (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) και ένα εκ των Δ.Ι.Ε.Κ Λήμνου και Εσπερινό Γυμνάσιο με Λ.Τ.
2. Από την άλλη, το μαθητικό δυναμικό και συνολικά οι ανάγκες του Γυμνασίου Μύρινας, θα μπορούσαν άνετα να φιλοξενηθούν στο υπάρχον κτήριο, όπου λειτουργεί σήμερα το Γυμνάσιο, σε συνδυασμό με το παρακείμενο ιστορικό κτήριο του Γυμνάσιου της Μύρινας, αυτό το στολίδι του τόπου μας, με την προϋπόθεση, προφανώς, αυτό να επισκευαστεί και να επαναλειτουργήσει ως Σχολείο. Η επισκευή του ιστορικού κτηρίου, από τις ζημιές που υπέστη με τον σεισμό του 2014, και η επιστροφή του προς χρήση από την εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά μας είναι χρέος του Κράτους και της Δημοτικής Αρχής. Κάθε σχέδιο για αλλαγή χρήσης του ιστορικού κτηρίου του Γυμνασίου της Μύρινας, που είναι προφανές ότι δρομολογείται από την Δημοτική Αρχή, μας βρίσκει ξεκάθαρα και απόλυτα αντίθετους.
3. Ο χώρος στον οποίο λειτουργεί σήμερα το Γυμνάσιο είναι ιδανικός για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, ώστε να μετακινούνται με ευκολία και ασφάλεια, με τα πόδια, από και προς το Σχολείο τους, αλλά και να το επισκέπτονται για παιχνίδι ή άλλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το νέο κτήριο, με βάση τον σχεδιασμό ο οποίος μας κοινοποιήθηκε, θα ανεγερθεί σε οικόπεδο κάπου στις παρυφές της πόλης. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι και για λόγους ασφαλείας θα ήταν καλύτερο να απευθύνεται σε μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εκπαιδευτική κοινότητα της Μύρινας έχει σήμερα ανάγκη από ένα νέο, επιπλέον κτήριο για τις ανάγκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα για την αποσυμφόρηση του Λυκειακού Συγκροτήματος. Αντίθετα, με την πρόταση της Δημοτικής αρχής, ο αριθμός των σχολικών κτηρίων μας δεν αυξάνεται, αφού δεν έχουμε την προσθήκη ενός επιπλέον κτηρίου, αλλά την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ενός υπάρχοντος και την αντικατάστασή του από ένα άλλο.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των σωματείων των εκπαιδευτικών, εκτός από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, θέσαμε και το ζήτημα της ικανοποίησης των αιτημάτων των εκπαιδευτικών για τις αναγκαίες επισκευές των σχολικών κτηρίων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, οι οποίες έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, καθώς και τα ζητήματα της τοποθέτησης νέας παιδικής χαράς στο 1ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, (έχει εγκριθεί κονδύλι 70.000 ευρώ από το 2020), της επισκευής της σκεπής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας και της επισκευής του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας και της αίθουσας ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αίτημα, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι επίκειται μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου στη Νέα Κούταλη, μέχρι την ανέγερση νέου κτηρίου στην Καλλιθέα που θα λειτουργεί όχι μόνο ως Ειδικό Σχολείο, αλλά και ως στέγη για τη δημιουργική απασχόληση των ΑμεΑ και μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο.