Σε περίοδο σχετικής ηρεμίας για τα πανεπιστήμια, με κρούσματα καταλήψεων και φαινομένων βίας από εξωπανεπιστημιακούς παρόντα στα κτιριακά συγκροτήματα του κέντρου της Αθήνας, αλλά και ένα νομοσχέδιο… εν αναμονή που επικεντρώνεται στα θέματα λειτουργίας και ανάδειξης οργάνων των ΑΕΙ, διεξάγονται την Τετάρτη 13 Μαΐου οι φοιτητικές εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων σε κάθε σχολή. Οι κάλπες πάντως στήνονται στη σκιά του Eurogroup της Δευτέρας και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Οι φοιτητικές παρατάξεις στην πλειονότητά τους φοβούνται επεισόδια, καμένες κάλπες και εισβολή ομάδων αντιεξουσιαστών στα πανεπιστήμια ώστε να μην καταγραφεί ασφαλές αποτέλεσμα. Πάντως οι φοιτητές δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκλογική διαδικασία της Τετάρτης, παρότι αποτελεί την πρώτη εκλογική «μάχη» μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Οπως έλεγαν στο «Βήμα» εκπρόσωποι μεγάλων φοιτητικών παρατάξεων, αναμένουν συμμετοχή στις εκλογές στα περυσινά επίπεδα του 50%. Δηλαδή, περίπου 100.000 φοιτητές αναμένεται ότι θα προσέλθουν την Τετάρτη στις κάλπες για τις εκλογές των αντιπροσώπων τους.
Υποτονικό ενδιαφέρον
Ούτε καν η… συνδιοίκηση που έχει υποσχεθεί το υπουργείο Παιδείας στους φοιτητές επαναφέροντας με διάταξη στο πολυνομοσχέδιό του τη συμμετοχή τους στις πρυτανικές εκλογές δεν φαίνεται να έχει «ζεστάνει» το κλίμα στα πανεπιστήμια. «Περιμένουμε τη συμμετοχή στα περυσινά επίπεδα και καλούμε τον κόσμο να πει όχι στο “Grexit” που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Παιδεία» λέει σχετικά ο πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (Νέα Δημοκρατία) στα πανεπιστήμια κ. Σάκης Ιωαννίδης. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι φοιτητές είναι εφέτος πολιτικοποιημένοι σε μεγαλύτερα ποοστά από ό,τι την περυσινή χρονιά, με δεδομένο και το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Θέτει ως κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα τη ΔΑΠ τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, τα θέματα ασφαλείας στα ΑΕΙ, υποδομών αλλά και χρηματοδότησής τους. Η παράταξη κατεβαίνει με το μήνυμα «Στις 13 Μαΐου μην κάνεις Skip».
Από την πλευρά της ΠΑΣΠ (ΠαΣοΚ), που τα προηγούμενα χρόνια ήταν διασπασμένη, ο κ. Μιχ. Νικηφόρος δηλώνει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά πιστεύει πως η συμμετοχή των φοιτητών θα είναι αυξημένη.
Εκ μέρους της Αριστερής Ενότητας, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μιχ. Λινάρδος δηλώνει ότι αναμένει αύξηση των ποσοστών της παράταξής του που κατεβαίνει με σύνθημα «Το μέλλον στα χέρια μας». Οπως αναφέρει, στόχος της Αριστερής Ενότητας είναι η πολιτικοποίηση του κλίματος στα πανεπιστήμια ώστε οι νέοι μέσα σε ένα συμμετοχικό και συλλογικό πλαίσιο να αρχίσουν να… ξαναζωντανεύουν κοινωνικά.
Σε διατήρηση αλλά και αύξηση των δυνάμεών της ελπίζει και η Πανσπουδαστική του ΚΚΕ.
Πάντως τα πρώτα πανό και τα διαφημιστικά μηνύματα για τις φοιτητικές εκλογές έκαναν μόλις το βράδυ της Δευτέρας την εμφάνισή τους στα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας.
Ολοι ικανοποιημένοι
Οπως κάθε χρόνο, καθώς από το 1996 δεν λειτουργεί η Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ), η κάθε παράταξη εκδίδει τα δικά της αποτελέσματα. Ετσι όλοι πανηγυρίζουν με τα ποσοστά που ανακοινώνουν ότι έλαβαν και δηλώνουν ικανοποιημένοι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε η ΔΑΠ για τις φοιτητικές εκλογές του 2014, η παράταξη που υποστηρίζεται από τη ΝΔ έλαβε σε 162 φοιτητικούς συλλόγους 42,62% και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, δεύτερη αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) που πρόσκειται στο ΚΚΕ με ποσοστό 17,86%, ενώ ακολούθησαν η ΠΑΣΠ με 13,44% και οι Ενιαίες Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις (ΕΑΑΚ, στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) με 12,96%.
Κατά τα αποτελέσματα που έδωσε η Πανσπουδαστική, η ΔΑΠ συγκέντρωσε το 35,99%, τα ψηφοδέλτια της παράταξης του ΚΚΕ το 19,2%, η ΠΑΣΠ το 14,4%, οι ΕΑΑΚ το 13,68% και η ΑΡΕΝ το 6,17%.