Κάνοντας την επιστροφή στο σχολείο πιο εύκολη
To σχολείο θα ανοίξει τις πόρτες του για να καλοδεχτεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και βοηθητικό προσωπικό. Συνήθως, μετά το Δεκαπενταύγουστο, αρχίζουν να δημιουργούνται τα πρώτα συναισθήματα, άλλα αρνητικά και άλλα θετικά για τη επικείμενη έναρξη των μαθημάτων. Άλλοι στη θάλασσα, άλλοι στο βουνό και άλλοι στον τόπο κατοικίας τους αρχίζουν να σκέφτονται και να προβληματίζονται, αν θα είναι στην ίδια σχολική μονάδα, ποια τάξη θα έχουν, αν θα συμπληρώνουν ωράριο και σε άλλη Σχολική Μονάδα, αλλά και να προγραμματίζουν κάτι νέο, κάτι καινοτόμο αλλάζοντας εδραιωμένες συνήθειες.
Όπως και να καταγράφεται η κατάσταση οι εκπαιδευτικοί παίρνουν θέση στην εκκίνηση και ετοιμάζονται για το δικό τους αγώνα. Μοναδικό εφόδιο η κατάλληλη προετοιμασία, ο άριστος προγραμματισμός και η συμβουλή του Οράτιου του κορυφαίου Λατίνου λυρικού ποιητή, κατά τους χρόνους του Αυτοκράτορα Αυγούστου, ότι ¨Ο σοφός, ξεκινώντας, έχει ήδη κάνει το μισό δρόμο¨. Έτσι μια προσπάθεια οργάνωσης θα καλλιεργήσει και θα βελτιώσει την ετοιμότητα επιστροφής στα θρανία.
Κατ΄ αρχήν:
Βρείτε τα θετικά που σας ενθουσιάζουν στη δουλειά σας και κολλήστε πάνω τους για να αντλήσετε χαρά.
Οραματιστείτε τη ¨Νέα σχολική χρονιά¨ και κρατήστε καλά τον ενθουσιασμό της επιτυχίας.
Είναι ευτυχία να εργάζεται κανείς με το πιο νέο, όμορφο, αγνό και γεμάτο ζωντάνια κομμάτι της κοινωνίας μας τη ¨νέα γενιά¨. Αυτό τροφοδοτεί τους εκπαιδευτικούς με το ελιξίριο της νιότης.
Στη συνέχεια:
Πάρτε ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο και σημειώστε τις ημέρες που το σχολείο έχει αργίες ώστε να αποφασίσετε πως θα κατανείμετε το σχολικό χρόνο.
Ξεκινήστε με τις ενέργειες που επιθυμείτε να κάνετε το πρώτο δεκαήμερο μέχρι να υποδεχτείτε τους μαθητές.
Συγκεντρώστε τα απαραίτητα υλικά, βιβλία, σχολικά και εξωσχολικά, φύλλα ελέγχου, προσωπικό σας ημερολόγιο, εποπτικό υλικό και καταγράψτε τις ελλείψεις ώστε να τις καλύψετε άμεσα.
Κάντε τα πρώτα βήματα: σχεδιάστε και προγραμματίστε. Σχεδιάστε την προσωπική σας επαγγελματική ανάπτυξη και καλύψτε τα κενά με αντίστοιχες επιμορφώσεις. Σχεδιάστε τη δράση σας στην τάξη αλλά και στο σχολείο όπως π.χ. την αισθητική της τάξης σας, τα καινοτόμα προγράμματα, τις ομιλίες σας, κ.α. έχοντας πάντα σαν γνώμονα την άντληση χαράς. Αφιερώστε τη χρονιά σε μια δράση που θα περάσετε καλά με τους μαθητές σας: θα μάθετε και θα διασκεδάσετε. Δώστε τροφή όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στην ψυχή και την καρδιά. Το χαμόγελο και η χαρά πρέπει να αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος.
Μην αφήνετε το χρόνο να περάσει, προγραμματίστε τα. Αυτό θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα ζωηρέψει την αυτοεκτίμησή σας.Ξεκινήστε και ταξιδέψτε μαζί με τους μαθητές σας με μόνες αποσκευές τα βιβλία, σχολικά και εξωσχολικά. Καλός προγραμματισμός της ύλης σημαίνει καλό ταξίδι χωρίς ταλαιπωρίες και στενοχώριες. Ζήστε τη μαγεία του ταξιδιού και απολαύστε την πρόοδο των μαθητών σας.
Συνεργαστείτε με εκπαιδευτικούς που επικοινωνείτε καλά, ανταλλάξτε απόψεις για τη νέα σχολική χρονιά και μη χάσετε την ευκαιρία να συνεργαστείτε σε προγράμματα και καινοτομίες. Έτσι θα έχετε τη στήριξη σε κάποια δυσκολία αλλά και συνοδοιπόρο όλη τη χρονιά.
Τέλος, μεριμνήστε να έχετε μια φωτογραφική μηχανή ώστε να αποτυπώσετε τη δουλειά σας αλλά και τις ευχάριστες στιγμές με τους συναδέλφους και τους μαθητές σας.